Lapsiavioliitot on kiellettävä YK:ssa

Lapsiavioliitot on kiellettävä YK:ssa

Olen avioliitosta käytävässä keskustelussa sen puolesta, että se on miehen ja naisen välinen sopimus. Samalla on hyvä todeta, että maailmalla on myös avioliittokäytäntöjä, joissa tämä ei ole riittävä kriteeri. Monessa kehitysmaassa laki sallii alaikäisen tytön pakottamisen naimisiin miehen kanssa, vaikka tyttö ei ole millään tavalla puolisoon kiintynyt, ja mies saattaa sitäpaitsi olla tyttöä paljon vanhempi.

Näitä tapauksia on runsaasti. Tyttö tehdään suorastaan miehensä orjaksi. Näin hän menettää teini-ikäisen lapsuutensa, ja kun hän jo 14–15-vuotiaana synnyttää ensimmäisen lapsensa, on se hänen terveydelleen erittäin riskivoittoista. Koulunkäynti jää kesken, eikä jatko-opinnoista ole puhettakaan.

Syy tällaiseen tähän on köyhyys, koska tällä tavoin perhe pääsee tytöstään vähemmillä myötäjäisillä ja nopeammin eroon. Mutta vielä painavampi syy on miesten sovinistisuudessa. Monet vaativat saada vaimokseen nuoren tytön, ja heidän edustajansa lainsäätäjinä pitävät nuoren ja ala-ikäisen tytön pakkoavioliittoa hyväksyttävänä käytäntönä.

YK:n olisi laadittava ankarammat säännöt, etteivät kansalliset lait salli alle 18-vuoden tyttöjen naimisiin menoa. Kansainvälisten määräysten olisi oltava ankaruudeltaan samankaltaiset kuin lapsityövoiman kieltävä kansainvälinen laki. Kielto avioliiton solmimisesta liian nuorena on tärkeää myös siksi, että se vähentää syntyvyyttä maissa, joissa ensisynnytykset tapahtuvat aivan liian varhaisessa iässä.

Harry Blässar
Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli: