Ei vielä. Kuusi vuotta täyttävä Tinka Kuusisto tuntee krusifiksin seurakunnan päiväkerhosta. Ristinkuoleman yksityiskohdat kuuluvat hänen vanhempiensa ja kerho-ohjaajiensa mielestä vasta isommille.
Lapsilta kielletty?
Jeesus teloitetaan Raamatun pääsiäiskertomuksessa. Mediakasvattajasta se ei sovi lapsille.
Tekstit Pihla Tiihonen
Kuva Sirpa Päivinen
"Nelivuotias oli kaksi päivää vaisu, kunnes tuli huutaen syliin, sovitteli käsiään ristiin ja mutisi ristiinnaulitsemisesta. Eskarilainen kysyi järkyttyneenä, miksi niin kamalia juttuja pitää kertoa. Lapset näkivät viikkoja painajaisia.”
Huolestuneet vanhemmat jakavat internetin keskustelupalstoilla tällaisia kokemuksia, kun lapsille on puhuttu pääsiäisen tapahtumista seurakunnan kerhossa tai päiväkodin pääsiäiskirkossa.Miten kristillisestä pääsiäisestä sitten pitäisi kertoa lapsille? Lasten mediakasvattaja, uskontopedagogiikan professori ja seurakunnan lastenohjaajat ovat tästä monta mieltä.https://www.youtube.com/watch?v=7nBdHV-OlAE
Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen kehittäjä Satu Valkonen sanoo, että lasta tulee suojella kaikelta tiedolta, joka voi järkyttää tai ahdistaa häntä.
– Esimerkiksi Raamatun teksti voi aueta pienille lapsille huonosti. Se voi pelottaa, hämmentää ja ahdistaa. Asioista tulee kertoa lapsille aina ikätasoisesti eikä kaikesta tarvitse kertoa yksityiskohtaisesti. Siksi lapsille onkin tehty omia raamattuja, joiden avulla asiaa voi käsitellä.
Ristiinnaulitseminen on erottamaton osa pääsiäiskertomusta. Näin ajattelee uskontopedagogiikan professori Martin Ubani.
– Jos ristiinnaulitseminen sivuutetaan, niin silloin kirjoitetaan kristillistä perinnettä uusiksi, Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Ubani sanoo.
Vanhempien kannattaa hänestä selittää ristillä roikkuva mies lapsille myös uskonnottomissa kodeissa, koska hahmo tulee joka pääsiäinen vastaan. Ubani näkee Raamatun pääsiäiskertomuksen merkittävänä osana läntistä kulttuuria.
– Ei ole hyvä, jos lapselle tulee päiväkodin pääsiäiskirkossa yllätyksenä, että Jeesus ruoskitaan ja naulitaan ristille rosvojen rinnalle kuolemaan.
Omille neljälle lapselleen Ubani lukee pääsiäisen tapahtumista suoraan oikeasta Raamatusta. Nuorimmainen on neljävuotias.
– Uskaltaisin viedä kuopuksenikin katsomaan Via Crucis -pääsiäisvaellusta sylissäni. Kertoisin etukäteen, että nyt tulee pelottava kohta, ja varaisin jälkikäteen aikaa kokemuksesta puhumiseen.
Ubani näkee Jeesuksen kuoleman vain pienenä osana pääsiäiskertomusta.
– Lasten pitäisi lähteä pääsiäiskirkosta ylösnousemusilon kanssa. Jos tuotetaan pelon kokemus, niin voiko uskontokasvatus pahemmin epäonnistua?
Dinosaurusten muotoisista jogurttipulloista kasvaa rairuoho kuin värikkäillä liskoilla olisi vihreä tukka. Vessapaperirullista tulee narsissinvarsia, kun 3–6-vuotiaat lapset päällystävät ne vihreällä silkkipaperilla. Haagan seurakunnan lastenohjaajat Ulla Leivo ja Minna Rosenborg ovat askarrelleet valmiiksi keltaiset pahvikukat, jotka kerholaiset kiinnittävät varsiin.
Lähimmäs ristiinnaulitsemista johdattaa lastenvirsi Lensi maahan enkeli, jossa ”Jeesus, taivaan kuningas, kuolon vallan voitti. Jälkeen pitkäperjantain näin pääsiäinen koitti.” Isommille ykkös- ja kakkosluokkalaisille Leivo lukee pääsiäisestä lastenraamatusta iltapäiväkerhossa.
– Osa Raamatusta on K-18. Muistan, kuinka kammottavalta itsestäni tuntui kouluikäisenä, kun ristiinnaulitsemisen realiteetit valkenivat minulle.
Leivo huomauttaa, että maallisessa kodissa kasvaneiden lasten kanssa on oltava varovaisempi kuin sellaisten, jotka ovat käyneet paljon kirkossa. Leivon omat 4- ja 7-vuotiaat lapset ovat tottuneet krusifikseihin.
– En silti vie seitsemänvuotiastani Via Crucikseen öiselle Senaatintorille katsomaan kuinka näyttelijän käsiin paukutetaan nauloja. Minusta katsojien olisi oltava vähintään kouluikäisiä. Sopiva ikä riippuu lapsen herkkyydestä.
Vihreällä kummulla seisoi pieni puinen risti, jolle on veistetty Jeesus-hahmo. Viime vuonna tämä oli osa Haagan seurakunnan kerhojen pääsiäiskuvaelmaa.
– Kerroimme, että tässä Jeesus kuoli, mutta emme menneet yksityiskohtiin. Klassinen musiikki soi. Sitten menimme toiseen huoneeseen, jossa oli valoa loistava tyhjä hauta. Työparini ilmestyi sinne enkelin asussa kertomaan Jeesuksen ylösnousemuksesta. Lapset olivat jännittyneitä, mutta innoissaan, Minna Rosenborg kuvaa.
Pääsiäisenä kuusi vuotta täyttävä päiväkerholainen Tinka Kuusisto tunnistaa ristillä olevan Jeesuksen, mutta ei tunne ristinkuolemaa tarkemmin. Pääsiäisestä tulevat hänelle ensimmäiseksi mieleen rairuoho ja noidat.
Jaa tämä artikkeli: