null Läsnä liikkeessä

Asahi on ollut Kari Koivulalle keino hiljentää ja luopua suorittamisesta.

Asahi on ollut Kari Koivulalle keino hiljentää ja luopua suorittamisesta.

Läsnä liikkeessä

Kun etsii, voi löytää tapoja pysähtyä ja olla läsnä hetkessä, tietää Kari Koivula.

Kari Koivula, 50, sanoo olevansa ikuinen etsijä.

– Joskus parikymmentä vuotta sitten arvostelin kirkkoa siitä, että lapsille, nuorille ja senioreille löytyy kyllä toimintaa ja ryhmiä, mutta aikuisille ei ole mitään. Voi olla, että tilanne on muuttunut niistä ajoista.

Niinä aikoina Koivulalle tarjoutui kuitenkin mahdollisuus lähteä tutun papin Lauri Maaralan vetämälle tunturivaellukselle. Vaelluksen aikana hiljennyttiin tunturissa. Tuli puhetta myös hiljaisuuden retriiteistä. Ehkäpä sellaiseen voisi osallistua, mietti Koivula, vaikka epäili olevansa vähän nuori ja ehkä myös väärää sukupuolta siihen seuraan.

– Jos kymmenen osanottajan joukossa oli kaksi miestä, niin oikein hyvä. Aloin kuitenkin käydä retriiteissä harvakseltaan, en edes joka vuosi.

Viime aikoina osanottajien sukupuolijakauma on ollut tasoittumaan päin. Koivula on kuullut, että jossain on vietetty retriittiä myös pelkästään miesten kesken.

Retriitti tarjoaa Koivulalle vastapainoa arjen työlle pankkimaailmassa, informaatioähkylle ja taustahälylle.

– Kun menin ensimmäiseen retriittiini, huomasin, että ai, huoneessa ei ole televisiota. Mutta kai sentään radio löytyy. Ei ollut sitäkään!

– Hienoimpia asioita retriitissä on juuri hiljaisuus. Se antaa tilaa omille ajatuksille. Samalla se voi olla myös haaste. Ei ole välttämättä helppoa olla yksin omien ajatustensa kanssa. Mutta kun prosessoi ajatuksiaan, rauhoittuu.

Koivula on tutustunut kristillisen perinteen lisäksi zen-meditaatioon, taolaisuuteen ja buddhalaisuuteen. Hän lukee elämäntaito-oppaita.

– Nykyään ei puhuta erikseen kehosta ja mielestä, vaan kehomielestä. Ihminen on kokonaisuus.

Niinpä Koivula, joka on harrastanut monia palloilulajeja ja hoitaa kuntoaan kahvakuulalla, alkoi liikuttaa kehomieltään taijilla. Viime syksynä hän tutustui ystävänsä suosituksesta asahiin.

Nimen perusteella voisi luulla, että asahi olisi itämainen liikuntamuoto. Se on kuitenkin suomalaista alkuperää. Taustalta löytyy itämaisia liikuntalajeja ja länsimaista lääketiedettä.

– Asahi ei ole kuntoilua eikä urheilua, vaan terveysliikuntaa. Sen kehittämisessä on otettu huomioon yleiset selkään, niska-hartiaseutuun, tasapainoon ja toimintakykyyn liittyvät ongelmat ja niiden ennalta ehkäiseminen. Kuka tahansa pystyy tekemään asahin liikkeitä.

Kari Koivula huomasi, että asahissa yhdistyy asioita, joita hän on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tehnyt, lukenut ja miettinyt. On-off-ihmisenä hän hakeutui saman tien asahin ohjaajakurssille.

– Asahin tarjoama kehollisuus on yksi tapa hiljentää omaa tekemistään ja luopua suorittamisesta. Tottakai myös se, että kävelee metsässä, voi tehdä saman: aistit avautuvat ja on läsnä hetkessä.


Kari Koivula ohjaa asahia torstaisin 4.9. asti klo 18 puistossa Vaskivuorentien ja Myyrmäenraitin alikulkutunnelin kohdalla. Asahiin voi tutustua myös Koko ruumis rukoilee -retriitissä 15.–17.8. Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa. Lisätiedot www.heponiemi.fi.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.