null Lasten leikkiä

Lasten leikkiä

Varhaisena aamuhetkenä koti tuoksuu vielä unenpöpperöltä ja juuri porisseelta kahvilta. Äiti sutii peilin edessä kasvoihinsa väriä, kun lastenhuoneesta kajahtaa kerta toisensa jälkeen: ”Oravalla on pippeli!”

Mikä riemastuttava löytö pehmolelua tutkiessa – pippeli! Isä keskeyttää parranajon katsoakseen tilannetta: ”Rakas, se on kyllä häntä.”

”Ai häntä! Oravalla on häntä!” toteaa pieni iloisena ja jatkoi leikkejään. Sama se, häntä vai pippeli, leikki jatkuu. 

Toisin kuin monesti ajattelemme, jo vastasyntyneet vauvat ovat seksuaalisia. Seksuaalisuus on jokaisen ainutlaatuinen ominaisuus. Se on läsnä mielessä ja kehossa syntymästä hautaan saakka. Seksuaalisuus on tunteiden aaltoja, läheisyyden taitoa ja kykyä luoda yhteys itseen sekä toiseen.

Lapsen seksuaalisuus on yhä tabu. Seksuaalisuuden ja seksin välille laitetaan herkästi yhtäläisyysmerkki, jolloin seksuaalisuus lapseen liitettynä tuntuu väärältä.

Lapsen seksuaalisuuteen ei liity – eikä kuulukaan liittyä – seksi. Siinä missä seksi on tekoja, seksuaalisuus on olemista ja tuntemista. Seksuaalisuus on erottamaton osa ihmisyyttä.

Oravan muuttumisleikki pippelistä hännäksi kuvaa loistavasti pienen ihmisen seksuaalisuutta. Tutkimusmatkaileva pikkuinen ilmentää uteliaisuuttaan elämän ihmeellisyyttä kohtaan. Lapsi ihmettelee ja kommentoi seksuaalisuuteen, kehoon ja ihmisyyteen liittyviä asioita vailla häveliäisyyden tai nolostumisen häivää.

Seksuaalisuus on lapsessa juuri oikeassa muodossa: aito, lämmin ja kiehtova osa itseä sekä ihmiselämää.

Lapsen avoin uteliaisuus herättelee joskus aikuisen seksuaalisuuteen liittyvää häpeää. Luonnollisuus seksuaalisuutta ja kehoa kohtaan voivat hämmentää aikuista, joka ei salli itselleen yhtä mutkatonta suhtautumista. Vaikka posket punottaisivat, ei oman häpeän saa antaa valua sukupolvesta seuraavaan.

Lapsen leikillinen uteliaisuus saa kehityksen ja kasvatuksen myötä suojaa henkilökohtaisuuden ja intiimiyden korostuessa. Eväitä matkalle jaetaan jo vauvaa kosketettaessa ja taaperolle vastaillessa.

Seksuaalisuuden arvokkuus välittyy lämpimällä läheisyydellä, lempeästi rajaamalla ja sallimalla uteliaisuutta ihmisyyden ihmeitä kohtaan.

Maaret Kallio

Kirjoittaja on seksuaaliterapeutti (NACS) ja työnohjaaja, joka asuu Espoossa.

maaret.kallio(at)vaestoliitto.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.