null Lasten mielipiteet esiin kirkossa

Lasten näkökulman huomioiminen on tärkeää sekä seurakuntien että kuntatason päätöksissä. Kuva: Seppo Sirkka/Eastpress

Lasten näkökulman huomioiminen on tärkeää sekä seurakuntien että kuntatason päätöksissä. Kuva: Seppo Sirkka/Eastpress

Lasten mielipiteet esiin kirkossa

 Kirkossa pyritään nyt huomioimaan lapsen näkökulma aiempaa paremmin. Jo toistasataa suomalaisseurakuntaa on halunnut nimetä erillisen lapsiasiahenkilön. Lapsiasiahenkilö kuulee alle 18-vuotiaita asioissa, jotka koskevat heitä suoraan tai välillisesti.

Kirkolliskokouksessa on parhaillaan valmisteilla lakiehdotus, joka velvoittaisi seurakunnat lapsivaikutusten arvioimiseen. Ehdotus lähetettiin kirkolliskokouksen marraskuisesta syysistunnosta kirkon lakivaliokunnan käsittelyyn. Edustajat palaavat päättämään asiasta toukokuun kevätistunnossa.

Lapsivaikutusten arviointi on tarkoitus ulottaa seurakunnan kaikkeen toimintaan, ei vain lapsi- tai nuorisotyöhön.

”Kun me aikuiset teemme omasta näkökulmastamme päätöksiä, meidän pitää miettiä, miten lapsi pääsee osalliseksi kirkossa. Tuleeko lapsi esimerkiksi tiloihin, jotka ovat vaaralliset tai aikuisen mittapuun mukaan rakennetut?” kysyy Tapiolan seurakunnan perhetyön lähiesimies ja lapsiasiahenkilö Maire Hellas.

Hänen mukaansa esimerkiksi tulevassa Tapiolan kirkon remontissa lasten tilojen oven kahvat tulee laittaa tasolle, johon lapset ylettävät koskemaan. Kirkkosalin valaistuksesta perhekerholaiset ovat sanoneet oman sanansa: salin hämäryys pelottaa lapsia ja valoa olisi hyvä saada lisää. Lapsilta ja heidän vanhemmiltaan pyydettiin kommentteja myös, kun Tapiolan kirkon pihan leikkipaikkaa korjattiin keväällä.

Jos pienempi lapsi ei osaa suullisesti kertoa toiveistaan, hänet voidaan laittaa vaikkapa piirtämään niistä. Nuorilta on helppo kysyä suoraan, mitä he toivovat.

Tapiolan ja Leppävaaran seurakunnissa on kokemusta lasten edun aktiivisesta valvomisesta jo vuodesta 2008 lähtien. Silloin näissä kahdessa seurakunnassa starttasi aiheen tiimoilta parivuotinen pilottihanke.

Pilotin aikana, vuonna 2009, YK:n lasten oikeuksien sopimus täytti 20 vuotta. Se muistutti omalta osaltaan asian tärkeydestä.

”Jo tämä lasten oikeuksien sopimus velvoittaa saamaan lasten äänen kuuluville”, sanoo Leppävaaran seurakunnan lapsityönohjaaja ja lapsiasiahenkilö Merja Saravuo.

 Saravuo kertoo, että hankkeen aikana Leppävaaran seurakuntaneuvoston esityslistat käytiin säännönmukaisesti etukäteen läpi ja niistä poimittiin asiat, jotka oli hyvä miettiä lapsivaikutusten kautta.

Hellas ja Saravuo kokevat olevansa herättelijöitä ja asenteiden muokkaajia. He muistuttavat, että kirkon tulevaisuus on tämän päivän lapsissa.

  ”Tehtävänä on olla kuulolla, että onhan lapsilla kaikki hyvin ja puuttua, jos heidän etunsa yli yritetään kävellä”, Saravuo tiivistää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.