null Laulaja Mirkka Paajasen joulussa tärkeintä on yhdessäolo

Kuva: Sari Saaristo

Kuva: Sari Saaristo

Hyvä elämä

Laulaja Mirkka Paajasen joulussa tärkeintä on yhdessäolo

Laulaja-lauluntekijä Mirkka Paajaselle joulu on yhdessäolon aikaa. Joulun pyhien jälkeen edessä on uusi vaihe elämässä, kun pitkän linjan muusikko ja taustalaulaja käynnistää soolouraansa.

https://www.youtube.com/watch?v=Y3j-p4pRTgs

On joulukuinen iltapäivä. Maisema on lumeton, liki harmaa ja jäätön Vantaanjoki virtaa päättäväisesti peltojen poikki. Taitaa tulla musta joulu.

Laulaja-lauluntekijä Mirkka Paajasta se ei haittaa.

”Joskus aiemmin elämässä toivoin tai kaipasin lumista joulua, mutta nykyään sillä ei ole minulle niin suurta väliä. Lumeton joulu on ihan hyvä joulu sekin.”

Mirkka Paajanen on tullut tutuksi muusikkona ja monen nimekkään tähden taustalaulajana.  Viime vuosina nimi on pompahtanut esiin myös albumien kansiteksteissä siellä täällä: Paajasen kynästä on syntynyt lauluja muun muassa Samuli Edelmanille ja Suvi Teräsniskalle. Katri Helenan viime vuonna julkaistulle joululevylle päätyi peräti neljä Paajasen tekemää joululaulua.

”Jouluperinteet ovat minulle rakkaita, mutta toisaalta osaan näistä joululauluihin halusin kirjoittaa sellaisia näkökulmia, joita joululauluissa ei ehkä aiemmin ole juuri käsitelty.”

Paajasen laulut syntyvät tekstin ehdoilla.

”Lauluni ovat tarinoita. Ajattelen, että niiden kautta voi rakentaa siltoja ihmisten välille.”

Oman äänen vahvistuminen

Toisille artisteille tehtyjen laulujen lisäksi Paajanen on työstänyt myös omia kappaleita. Oma joululaulu Lumienkeleitä julkaistiin joulukuussa ja muusta materiaalista on keväällä tarkoitus työstää kokonainen sooloalbumi.

”Soolouralle lähteminen on taas jotain ihan uutta. Vaikka olen pitkään tehnyt musiikkia ammatikseni, on tilanne nyt kuitenkin ihan erilainen, hyvällä tavalla jännittävä.”

Miksi soolouralle juuri nyt?

”Tuntuu, että aika on vihdoin kypsä. Olen ollut sillä lailla onnekas, että minulla on riittänyt koko ajan töitä muiden artistien projekteissa. Toisaalta se on samalla lykännyt soolouralle siirtymistä - kaikkeen kun ei ihminen yhtä aikaa ehdi."

 

Tuntuu merkitykselliseltä saada sanoitettua jotain sellaista, mikä usein jää sanomatta tai mistä ei välttämättä muuten oikein edes osaisi tai uskaltaisi puhua."

 

Muille tehdyt laulut ja niiden saama vastaanotto on vahvistanut myös uskoa omiin kykyihin.

”Ne biisit ovat tavallaan kirkastaneet ajatusta omasta äänestä ja siitä, että minulla on jotain ainutlaatuista ja omaa annettavaa paitsi lauluntekijänä, myös laulajana.”

Paajanen on tuttu kasvo ja ääni myös pop-messun kävijöille. Usean vuoden ajan hän on  nimittäin ollut pop-messubändin solistina Temppeliaukion kirkossa. 

”Musiikki ilmaisukeinona on periytynyt minulle lapsuuden perheestä.  Ajattelen, että parhaimmillaan musiikki koskettaa, lohduttaa ja voimauttaa. Tuntuu merkitykselliseltä saada sanoitettua jotain sellaista, mikä usein jää sanomatta tai mistä ei välttämättä muuten oikein edes osaisi tai uskaltaisi puhua."

Turhasta riisuttu joulu

Mirkka Paajasen joulussa tärkeintä on yhdessäolo.

”Olen tietoisesti pyrkinyt minimalisoimaan joulusta kaiken sellaisen, joka tuntuu työläältä tai suorittamiselta. En halua, että joku joutuu jouluna stressaamaan tavaroista tai viettämään pyhiä keittiössä tuskaillen.”

Lasten kautta koettu ilo nousee Paajasella joulun tärkeimmäksi ihmeeksi. Se on kirkastunut joulu joululta, kun perinteet ovat menneet yksi kerrallaan uusiksi.

”Perinteisesti joulussa oli takertunut ajatukseen hyvästä kinkusta, aidosta kuusesta ja lumisesta maisemasta.  Mutta sinä vuonna olin ryhtynyt kasvissyöjäksi ja edessä oli uusien ruokalajien etsintä."

Lisäksi kotiin tuotu aito joulukuusi aiheutti perheelle vahvoja allergisia oireita ja se piti raahata saman tien takaisin ulos.

"Ajattelin, että noh, ainakin on lunta - mutta tietenkin sekin suli juuri ennen joulua pois. Siinä sitten tunnustelimme, että millainen joulu tästä syntyy, kun perinteisiä joulua merkkaavia ankkuripisteitä ei enää ollutkaan.”

”Siinä kristallisoitui se, että tärkeintä joulussa on läheiset, rakkaat ihmiset.  Ne tekevät sen todellisen  joulun.”

Jos rakastat mua nyt - Mirkka Paajanen

Konsertti temppeliaukion kirkossa (Lutherinkatu 3, 00100 Helsinki) 12.01.2017 klo 19-20

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.