null Laulu tekee hyvää

Laulu tekee hyvää

Laulaminen tekee hyvää, väittävät kuorolaiset. Heikommillakin musiikinlahjoilla varustetut voivat todeta saman erilaisissa yhteislaulutilaisuuksissa. Seurakunnan kokoontumisissa laulaminen on perinteisesti ollut tärkeä yhteyttä luova tekijä.

Suomen Lähetysseura löysi 40 vuotta sitten kultamunan, kun sen aloitteesta ryhdyttiin järjestämään Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia. Niistä on muodostunut kirkon suosituin vuotuinen perinne. Noin miljoona suomalaista käy kirkossa niitä laulamassa. Iso oivallus on ollut se, että laulamalla voi olla tekemässä hyvää myös lähimmäiselleen. Tilaisuuksissa kerätään kolehti lähetystyölle.

Tämän päivän urbaanin ihmisen korvissa lähetystyö voi kuulostaa vanhahtavalta. Se saatetaan mieltää jopa moraalisesti arveluttavaksi. Kysytään, onko oikein viedä meidän ajatuksiamme, uskoamme tai kulttuuriamme vieraiden kansojen keskuuteen. Tällöin ei kuitenkaan oikein ole ymmärretty lähetystyön olemusta. Se ei ole mitään kulttuuri-imperialismia, jolla riistettäisiin pois jotain arvokasta eri kansojen perinteistä.

Kristillinen sanoma Jumalan armosta ja lähimmäisenrakkaudesta on toki tarpeen kaikille ihmisille ja kansoille. Ei sen julistaminen vie mitään pois mistään kulttuurista, päinvastoin tuo kaikille arvokkaan lisän elämän ymmärtämiseen. Sanoma kaikkien ihmisten yhtäläisestä arvosta on erityisen tärkeää vielä tänäänkin monessa maailman kolkassa. Lähetystyöhön liittyy läheisesti myös ihmisen auttaminen kokonaisuutena. Muun muassa kirjakielen, koulutuksen ja terveydenhoidon juuret ovat monessa maailman kolkassa nousseet lähetystyön seurauksena kristillisen uskon innoittamina. Niin myös Suomessa.

Lähetystyö on yksi kirkon perustehtävistä. Se ei ole vain joidenkin siitä innostuneiden harrastus, vaan koko seurakunnan vastuulla. Siksi myös Helsingissä yhteisillä päätöksillä annetaan voimavaroja lähetystyön tekemiseen. Jokainen kirkon jäsen osallistuu tähän hyvän tekemiseen jo pelkällä jäsenmaksullaan. Kiitos siitä. Sen lisäksi jokainen voi tietysti harkintansa mukaan antaa omastaan sen verran kuin katsoo hyväksi. Kauneimpia joululauluja voi käydä joka tapauksessa käydä laulamassa pelkästään siitä ilosta, että laulaminen tekee hyvää itse kullekin säädylle.

Seppo Simola, päätoimittaja
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.