Kutitusta. Pikkuiset nauttivat katosta roikkuvien höyhenten kosketuksesta monimuotoisessa taidetuokiossa. Kuvassa on Lea Telivuo-Kupari Siri-vauvansa kanssa.
Laulua ja lorua
Kansallisoopperan järjestämissä vauvojen taidetuokiossa lauletaan ja lorutellaan, tunnustellaan ja maistellaan.
Pikkulintu hyppeli, hyppeli näin, hyppää tänne hop hop hop, hyppää tänne päin.
Musiikkikasvattaja Pauliina Kupiainen lausuu Kirsi Kunnaksen runoa selkeällä äänellä, ja äidit toistavat perässä säe kerrallaan. Sitten lauletaan.
Oopperatalon Alminsalin lämpiöön rakennetun teltan reunoille on kokoontunut toistakymmentä vauvaa äitiensä kanssa. Lattia on vuorattu patjoilla ja tyynyillä, ja teltan katosta roikkuu suuria höyheniä. Yhdessä nurkassa on pehmoeläimiä ja toisessa värikkäitä pehmomuotoja.
Samalla kun äidit laulavat, he keinuttelevat ja hyppyyttävät vauvoja laulun ohjeiden mukaan.
– Pikkulintu keikutti, keikutti näin, pyrstöänsä top top top, hyppi tuonne päin, äidit laulavat kuorossa.
– Sitten, kun vauva on vähän isompi, voi keinutella suuremmissa kaarissa. Se kehittää tasapainoa, Kupiainen ohjeistaa leikin jälkeen.
Samalla hän näyttää pehmopupun avulla, kuinka vauvaa voi keinuttaa oikealta, lähes lattian tasosta, reisien yli vasemmalle ja taas takaisin.
Premium-muskari. Niin osa vanhemmista kuvailee Kansallisoopperan järjestämiä vauvojen taidetuokioita. Täällä on käytettävissä Oopperan rekvisiitta- ja pukuvarasto sekä puvustajien ja maskeeraajien ammattitaito.
Pauliina Kupiainen on pukeutunut vihreään keijukaisasuun, ja pitkä vaalea tukka on korkkiruuvikiharoilla. Huilisti Mervi Kuhasella on yllään narrin asu, ja cembalisti Päivi Vesalainen on pukeutunut hovineidoksi.
Tänä syksynä järjestettävät taidetuokiot ovat ensimmäisiä laatuaan. Ensimmäiset puolen tunnin tuokiot on suunnattu 0–9-kuukautisille sylivauvoille. Joulukuussa järjestetään toinen tapahtuma 10–18-kuukautisille konttaaville ja käveleville vauvoille.
Maksuttomia taidetuokioita ei mainostettu etukäteen, mutta sana levisi puskaradion kautta ja kaikki syksyn ryhmät täyttyivät nopeasti. Keväällä järjestetään lisää tuokioita, jotta nyt jonoon jääneet pääsisivät mukaan.
Pienten vauvojen taidekasvatukselle on selvästi kysyntää. Tässäkin ryhmässä nuorin osallistuja on vasta parikuukautinen. Hän lepäilee uneliaana äitinsä sylissä.
Pauliina Kupiainen jakaa vauvoille suuret ja värikkäät pehmomuodot. Sitten hän käy näyttämässä pehmopupun kanssa jokaiselle vauvalle vuorotellen, miten muotoa voi tunnustella.
Vauvojen musiikkikasvatus on fyysistä. Laulamisen, soittamisen ja loruttelun lisäksi vauvoja keinutetaan, hyppyytetään, taputellaan ja silitellään. Vauvat puolestaan saavat tunnustella ja imeskellä.
Kupiainen korostaa moneen otteeseen, että taidetuokiossa edetään lasten ehdoilla.
– Jos tuntuu siltä, että on kiva soittaa koko ajan, niin antaa mennä, Kupiainen rohkaisee, kun vauvat ja äidit ovat siirtyneet suurten bassopalojen luokse.
Äidit auttavat soittamisessa, mutta osa isommista vauvoista yrittää jo määrätietoisesti osua malletilla bassopalaan omin avuin.
Pienikin vauva hyötyy musiikkikasvatuksesta. Vauvoja ei pidä aliarvioida, Pauliina Kupiainen sanoo. Näin siitä huolimatta, että 0–9-kuukautisten ryhmässä äidit ovat päävastuussa musiikin tuottamisesta.
Sikiön kuulo alkaa kehittyä jo raskauden puolivälissä. Sen jälkeen vauva oppii tunnistamaan äidin äänen. Pienikin vauva saattaa tunnistaa laulut, joita äiti on laulanut odottaessaan.
Vauva tutustuu jo kohdussa myös siihen ääniympäristöön, jonka keskellä äiti elää. Äidin äänen lisäksi esimerkiksi musiikki ja muiden lähellä puhuvien ihmisten äänet kuuluvat kohtuun. Koska äidin tunnereaktiot välittyvät sikiölle, se oppii nauttimaan samasta musiikista kuin äitikin.
Kupiaisen mukaan musiikista on hyötyä vauvan kehityksen kannalta. Lorut edistävät lapsen kielen kehitystä, soittaminen ja laululeikit taas motorista kehitystä.
Samalla tutustutaan ympäröivään kulttuuriin. Oopperan taidetuokiossa kuunnellaan Mozartin Taikahuilua, mutta toisaalla Kupiainen on ohjannut rokkimuskaria. Monipuolisuus on tässäkin hyvästä.
Mitä pienemmistä vauvoista puhutaan, sitä merkittävämpi on kuitenkin musiikin rauhoittava ja hyvää mieltä tuottava vaikutus. Talvihaalarin pukeminen onnistuu helpommin, jos samalla lauletaan jotakin tuttua laulua. Se rauhoittaa niin lasta kuin vanhempaakin.
Kupiainen kannustaa vanhempia musisoimaan lapsen kanssa myös kotona, vaikka tuntuisi, etteivät omat taidot riitä.
– Musiikki on paljon muutakin kuin melodioita, hän huomauttaa.
Ei haittaa, vaikka laulu olisi vain yhtä nuottia, sillä lapset innostuvat erityisesti rytmeistä. Loppusoinnut ja rytmikkäästi etenevät lorut ovat vauvan mielestä hauskoja. Lisäksi äidin ääni on vauvasta kiinnostava, vaikka se etenisi aikuisen näkökulmasta tarkasteltuna epävireisesti.
– Vauva ei arvostele, vauva vain nauttii.
Lisätietoa kevään taidetuokioista myöhemmin syksyllä osoitteessa www.ooppera.fi.
Jaa tämä artikkeli: