null Lautalla kesäkeitaaseen

Lautalla kesäkeitaaseen

Lapsiperheiden suosittuun kesäparatiisiin Mustasaareen on Taivallahdesta vain vartin merimatka.

Yhteysalus Walhalla putputtaa liikkeelle Taivallahden laiturista kohti Seurasaarenselkää, kyydissään iso liuta lapsia vanhempineen. Hopeinen vaahtovana seuraa lauttaa aamupäivän auringonpaisteisilla laineilla.

 

– Kato, kuiskaa pieni hattupäinen neiti ja osoittaa sinivihreää merivettä.

Matkalla Mustasaareen silmä lepää heti alusta alkaen, sen huomaa aloittelevakin esteetikko.

Sitten koko joukon huomion vangitsee punaruskea novascotiannoutaja Siiri, joka tassuttelee Pekka Laine-Mäkisen edellä yläkannelle. Lapset katsovat ihka oikeaa laivakoiraa silmät ymmyrkäisinä. Toisin kuin muilla koirilla, Siirillä on erikoislupa noista maihin Mustasaareen.

– Siiri on saaren oma koira. Sitä saa silittää, kunhan kysyy ensin luvan, Mustasaaren toiminnanjohtaja Laine-Mäkinen sanoo.

Yhtä pojista askarruttaa, onko saaressa leijonia. Ei ole, mutta lampaita, kaneja, kanoja ja kyyhkyjä pääsee ihmettelemään koko kesän ajan. Hyvällä tuurilla rannassa voi nähdä joutsenperheen.

 

Perillä odottavat vehreä saari, lihapullat ja perunamuusi. Mustasaaren tunnelmallisessa puuhuvilassa tarjotaan lounasta päivittäin kello 12–14. Aikuiset syövät yhdeksän euron hintaan, 6–12-vuotiaat kuudella eurolla ja sitä nuoremmat vain kolmella eurolla.

Kanttiinissa voi nauttia saaren aukioloaikoina muun muassa Reilun kaupan kahvia ja Mustasaaren kuuluisia jättikokoisia korvapuusteja.

– Seisovassa pöydässä on tarjolla hyvää kotiruokaa lapsiperheiden makuun. Saari on mainio kesälounaspaikka myös kasvisruuan ystäville, sillä joka päivä on tarjolla vegaaninen kasvisvaihtoehto, kertoo keittiössä työskentelevä Tuire Jääskeläinen.

Myös itse valmistettu piknik-lounas Mustasaaressa on hyvä tapa viettää kesäpäivää. Saaressa on yleisön käyttöön tarkoitettu grillikatos.

Saaren uimaranta on tuvallisen matala ja juuri sopivan kokoinen, etteivät lapset pääse polskimaan vanhempien katseen ulottumattomiin. Uimareille on varattu mukavat suihkutilat.

– Yksi Mustasaaren suosion salaisuuksista on varmasti paikan lapsiystävällisyys. Tänne on esteetön kulku, ja lapsille on paljon samanikäistä seuraa. Häiriökäyttäytymisestä ei ole pelkoa, Pekka Laine-Mäkinen sanoo.

Rantaelämän lisäksi saaressa voi esimerkiksi nauttia luonnon rauhasta luontopolulla ja ottaa hikeä pintaan lentopallokentällä. Kauniissa pienessä kappelissa voi hiljentyä hartauteen päivittäin kello 14. Sunnuntaisin pidetään messu kello 14.

 

Parhaina hellepäivinä Mustasaaressa saattaa vierailla jopa 500 kävijää. Kesän aikana saaressa käy yli 20 000 henkeä. Lapsiperheiden lisäksi saari vetää eri-ikäisiä vierailijaryhmiä, seurakuntien leiriläisiä sekä yksittäisiä kävijöitä. Saaressa voi järjestää myös pieniä perhejuhlia kuten ristiäisiä, syntymäpäiviä ja pienimuotoisia häitä.

– Saaren aukioloaikoina veneilijät ovat tervetulleita ankkuroitumaan vieraslaituriimme. Yöpyminen ja avotulen tekeminen sitä vastoin on kielletty, Laine-Mäkinen kertoo.

Mustasaaressa järjestetään kesän aikana monenlaista ohjelmaa. Saaren kesäteatterissa nähdään uusi koko perheen näytelmä Siilimusikaali. Edellisvuosina esitettyjen Lumikin, Saapasjalkakissan ja Bremenin soittoniekkojen seuraajasta odotetaan kesän suosikkia. Musiikkia, tanssia ja akrobatiaa sisältävän huumorintäyteisen näytelmän tähtinä loistavat Pukinmäen Taidetalon lapset ja nuoret. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Suvi-Jonna Martikainen.

Lisää musiikillista antia tarjoaa suosittu lastenmusiikkia soittava yhtye Pieni Suuri Seikkailu.

Muuta ohjelmaa on tarjolla runsain mitoin. Mustasaaren toimintakeskus täyttää tänä vuonna 80 vuotta, ja suunnitteilla on juhlavuoteen liittyviä tapahtumia kuten nostalgisia nuotio- ja lauluiltoja sekä lasten kakkupäivä. Tarkempia ohjelmapäivityksiä tehdään kesän mittaan osoitteeseen www.mustasaarentoimintakeskus.fi.

Anu Heikkinen


 

Mustasaari on avoinna 21.8. saakka ti, pe–su klo 9–18, ke–to klo 9–21. Maanantaisin saari on suljettu. Edestakainen lauttamatka maksaa aikuisilta 4 euroa, alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi. Lisätietoa saaresta ja kesän ohjelmasta sekä lautta-aikataulut osoitteesta:

www.mustasaarentoimintakeskus.fi

.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.