null Lauttasaaren seurakunta satsaa kesätyöntekijöihin

Antti Alanen ja Pihla Koivunen ovat saaneet uutta työkokemusta Lauttasaaren seurakunnassa. Kuva: Sirpa Päivinen

Antti Alanen ja Pihla Koivunen ovat saaneet uutta työkokemusta Lauttasaaren seurakunnassa. Kuva: Sirpa Päivinen

Ajankohtaista

Lauttasaaren seurakunta satsaa kesätyöntekijöihin

Lauttasaaren seurakunnassa työskentelee kesän aikana peräti 14 nuorta eri tehtävissä. Puolet heistä rekrytoitiin Vastuullinen kesäduuni -kampanjan kautta.

Espoolaista Pihla Koivusta onnisti, sillä hän sai kesätyöpaikan. Se löytyi nettisivuilta, joilla mainostettiin nuorille suunnattua Vastuullinen kesäduuni -kampanjaa.

– Huomasin, että yhtenä työn tarjoajana oli Lauttasaaren seurakunta, jossa olin ollut aiemmin TET-harjoittelijana. Laitoin seurakuntaan työhakemuksen, ja onnistuin saamaan kesäkuulle pariksi viikoksi töitä lasten kesäkerhon ohjaajana.

Kyseessä oli 16-vuotiaan, syksyllä lukion aloittavan Koivusen ensimmäinen kesätyöpaikka. Hänestä työ alakouluikäisten lasten parissa oli monella tavalla opettavaista.

– Työstä jäi kaiken kaikkiaan positiiviset fiilikset. Ensi kesänä on varmaan myös helpompi saada kesätyötä, kun on jo jotain kokemusta.

Vapaaehtoisesta koordinaattoriksi

Myös Lauttasaaren seurakunnassa kesäteologina työskentelevä Antti Alanen, 28, iloitsee kesäpestistään. Lauttasaaren kirkon naapurissa asuva Alanen hakeutui kirkolle vapaaehtoistyöhön viime syksynä, jolloin siellä järjestettiin hätämajoitusta turvapaikanhakijoille.

– Keväällä jatkoin täällä maahanmuuttotyön koordinaattorina, ja sen jälkeen aloitin kesäteologin työssä, sanoo teologian opinnoissaan graduvaiheessa oleva Alanen.

Antti Alanen on vetänyt aiempina kesinä urheilurippikouluja Kuortaneen urheiluopistolla. Lauttasaaressa hän on saanut tehdä töitä monipuolisemmin, sillä riparien ohella hän on pyörittänyt kirkon kesäkahvilaa, pitänyt hartauksia palvelutaloissa ja osallistunut messuihin.

– Työyhteisö on ollut tosi mukava ja kannustanut ideoimaan toisen kesäteologin, Elsa Sihvolan, kanssa esimerkiksi uudenlaista toimintaa kesäkahvilaan.

 

Ideana on ollut tarjota nuorelle mahdollisimman hyvä työkokemus, johon liittyvät kunnollinen perehdyttäminen ja palautteen antaminen."

- Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki

 

Nuorille tilaa ideoimiseen

Lauttasaaren seurakunta osallistuu nyt toista kertaa Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan. Tämän ansiosta seurakunnan kesäkerhoissa, kesäkahvilassa ja erilaisissa kunnostustöissä häärii kesän aikana seitsemän peruskoulun viimeistä tai lukion ensimmäistä luokkaa käyvää nuorta. Työhakemuksia tuli noin 200.

– Lauttasaari on ollut kampanjassa mukana ainoana seurakuntana, ja sen vuoksi meillä on ollut enemmän kesätyöntekijöitä kuin muissa seurakunnissa. Kokemukset kampanjasta ovat olleet hyviä. Ideana on ollut tarjota nuorelle mahdollisimman hyvä työkokemus, johon liittyvät kunnollinen perehdyttäminen ja palautteen antaminen, kertoo kirkkoherra Juha Rintamäki.

Koululaisten lisäksi seurakunnassa on kesätöissä kaksi kesäteologia, nuorisotyönohjaajaharjoittelija, tukityöllistetty ja kolme siviilipalvelusmiestä. Seurakunnassa on työskennellyt sivareita jo 1980-luvulta lähtien. Syksyllä on tarkoitus tarjota turvapaikanhakijoille harjoittelupaikkoja ja jatkaa koulujen TET-harjoittelupaikkana.

 

Työstä jäi kaiken kaikkiaan positiiviset fiilikset. Ensi kesänä on varmaan myös helpompi saada kesätyötä, kun on jo jotain kokemusta."

- Kesäkerhon ohjaajana työskennellyt Pihla Koivunen
 

Rintamäen mukaan nuorten rekrytointi ja perehdyttäminen on vienyt ylimääräistä aikaa, mutta se on kannattanut, sillä nuoret ovat olleet innokkaita ja oppimishaluisia. Kesätyöntekijöille on opetettu myös kohtaamisen teologiaa eli sitä, miten kohdata työssä aidosti toinen ihminen.

Seurakunta on Rintamäen mielestä enemmänkin saamapuolella.

– Nuorille on annettu tilaa ideoimiseen, ja heiltä on tullut monia hyviä ideoita. Esimerkiksi tänä vuonna lasten kesäkerhossa pidettiin tanssikurssi, ja hartaustoimintaan saatiin uusia muotoja.

– Olemme myös kehottaneet nuoria pitämään silmänsä auki, kun he näkevät tällä tavalla ulkopuolisina seurakuntatyön arkea. He voivat kertoa, mitä teemme työssämme oikein ja mitä voisimme kehittää siinä, toimia meille siis eräänlaisina sparraajina.

Helsingin seurakunnat ja hautausmaat ovat kaiken kaikkiaan iso työllistäjä kaupungissa. Viime vuosina hautausmaille on palkattu noin 400 ja seurakuntiin noin 100 kesätyöntekijää.

Jaa tämä artikkeli: