null Lavalla eläimenä ja enkelinä

Perinteisestä oopperasta poikkeava Lulu vaatii laulajalta erityistä heittäytymistä.Kuva: Sirpa Päivinen

Perinteisestä oopperasta poikkeava Lulu vaatii laulajalta erityistä heittäytymistä.Kuva: Sirpa Päivinen

Lavalla eläimenä ja enkelinä

Sopraano Anu Komsi laulaa maaliskuussa hyvin erityyppisissä rooleissa Händelin oratorioissa Kirkko soikoon -festivaalilla ja Alban Bergin kulttioopperassa Lulu.

Anu Komsi on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista ja monipuolisimmista sopraanolaulajista. Hänen korkea, notkea koloratuurinsa soi tuon tuosta eri puolilla maailmaa oopperalavoilla ja orkestereiden solistina.

Komsilla on tiedossa mielenkiintoinen maaliskuu kotimaassa. Kuun alussa hän esiintyy Alban Bergin Lulu-oopperan nimiosassa West Coast Kokkola Operan ja Radion sinfoniaorkesterin yhteistuotannossa. Pian sen jälkeen hän laulaa Kirkko soikoon -festivaalin avajais- ja päätöskonserteissa Georg Friedrich Händelin oratorioiden sopraanosolistina.

Ohjaaja Leea Klemolan käsissä Lulusta tulee apinoiden kasvattama karvainen luonnonlapsi, eräänlainen eläin itsekin. Händelin oratorioiden sopraano-osat puolestaan helisevät korkeuksissa kuin taivaan enkelit.
– Freelance-työn etu on juuri se, että saa tehdä niin monenlaisia tehtäviä, Komsi toteaa tyytyväisenä.

Händelin Messias painui mieleen jo tyttönä

– Händelin Messias on minulle tuttu jo lapsuudesta. Vanhempani lauloivat Keski-Pohjanmaan Maakuntakuorossa, joka esitti Messiasta Lohtajan musiikkijuhlilla. Sisareni Piia ja minä pyörimme siellä harjoituksissa päivät pitkät ja opimme sen silloin ulkoa, Anu Komsi kertoo.

Messiaan partituuri on ollut Komsin nuottihyllyssä nuoruusvuosista lähtien. Ensimmäisen kerran hän lauloi teoksen solistina 1990-luvun alussa ja sen jälkeen moneen kertaan vuosien varrella.

Hänelle erityisen läheisiä ovat yhtäältä juuri barokkiajan musiikki ja toisaalta nykymusiikki.
– Kasvoin tähän lapsuuteni ja nuoruuteni Kokkolassa. Juha Kankaan johtamassa orkesterissa soitettiin sekä hyvin vanhaa että modernia musiikkia. Siinä välissä on muutama vuosisata, joiden säveltaide ei kolahda ihan niin syvälle.

Barokkimusiikin esityskäytännöistä on viime vuosikymmeninä käyty kiihkeää keskustelua. Onko parempi pyrkiä mahdollisimman lähelle alkuperäistä tyyliä ja käyttää periodisoittimia vai soittaa nykyisillä, äänekkäämmillä ja sävykkäämmillä soittimilla? Kuinka laulajien tulisi käyttää vibratoa: päästellä täysillä, säästellä vai ei ollenkaan?

– Minä laulan sydämellä. Itse on tykättävä siitä, miltä se kuulostaa. En koeta rekonstruoida menneiden vuosisatojen äänimaailmaa, vaan säätelen vibratoa musiikin mukaan. Händelin pitää soida sulokkaasti, Komsi linjaa.

Karvainen Lulu laulaa upeaa musiikkia

Omanlaisensa outo sulotar on myös Lulu. Anu Komsi nauttii virtuoottisesta sopraanoroolista, joka on hänen mukaansa suurin ja vaativin koko oopperakirjallisuudessa. Bergin vuonna 1937 keskeneräiseksi jäänyt ooppera liikkuu viettien maailmassa tavalla, jota on tulkittu myös psykoanalyyttisesti.

Leea Klemolan ohjauksessa Lulu on tyttö, jonka äiti on hylännyt friikkisirkukseen. Apinoiden kasvattaman tytön ihoon on kasvanut karvat ja hän on sirkuksen ainut vetonaula, josta kaikki yrittävät hyötyä. Ooppera haastaa miettimään, onko yhteiskunnan ulkolaidoilla elävillä seksuaalisen itsemääräämisen oikeuksia. 

– Musiikki on todella kaunista ja hahmo haastava. Tässä oopperassa on epätäydellisiä ihmisiä rämpimässä haluissaan ja kivuissaan, hän toteaa.

Vaikka kaukana arkitodellisuudesta oleva tarina ei ole kaunis, Komsi löytää itsestään Lulun tunteita. Hänellä samoin kuin koko työryhmällä on myös silminnähden hauskaa, kun he saavat tehdä hulvatonta oopperaa, joka on jotain ihan muuta kuin perinteisen oopperan pikkuhauskat lemmenoikut tai suuri dramatiikka.
– Parasta oopperassa kuitenkin on upea sävelkieli, Komsi vakuuttaa.

Jotta oopperayleisö malttaisi antautua kuuntelemaan sitä keskittyneesti, paljastettakoon jo etukäteen, että diivan esiintymisasuna Lulussa on karvainen apinapuku ja järkyttävän korkeat pinkit kengät.

Alban Berg: Lulu. 7.3. 10.3., 12.3. ja 13.3. klo 19 Merikaapelihallissa Helsingin Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1. Radion Sinfoniaorkesteri ja West Coast Kokkola Opera, joht. Sakari Oramo. YLE Teema lähettää Making of -dokumentin Lulun valmistumisesta 19.4. ja koko oopperan tv-taltiointi lähetetään 26.4. YLE Radio 1 radioi ensi-illan suorana 7.3. Liput 50/45 euroa Lippupisteestä tai ovelta.

G.F. Händel: Salomo. Pe 20.3. klo 19 Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2. Kymi Sinfonietta ja Latvian valtionkuoro, joht. Anders Mustonen. Liput 20/15/10 euroa, Lippupisteestä tai ovelta.

G.F. Händel: Messias. Su 29.3. klo 18.00 Vanhassakirkossa, Lönnrotinkatu 6. Helsingin barokkiorkesteri ja Helsingin Kamarikuoro, joht. Aapo Häkkinen. Liput 20/15/10 euroa, Lippupisteestä tai ovelta. Konsertti radioidaan Yle Radio 1:ssä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.