null Lavastajan vaellus

Lavastustiimi. Suzanne Lindgren (vas.) tutkii assistenttinsa Sari Lähteisen kanssa, mitä Via Crucis -rekvisiittaa Meritullin kirkkoherranviraston kellarivarastosta löytyy.

Lavastustiimi. Suzanne Lindgren (vas.) tutkii assistenttinsa Sari Lähteisen kanssa, mitä Via Crucis -rekvisiittaa Meritullin kirkkoherranviraston kellarivarastosta löytyy.

Lavastajan vaellus

Suzanne Lindgren koluaa kirpputorit ja kierrätys-keskukset lavastaessaan Via Crucis -pääsiäis-vaellusta.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Sirpa Päivinen
Kun teatterin monitoiminainen Suzanne Lindgren valittiin toista vuotta sitten Via Cruciksen lavastajaksi, hän tiesi mihin ryhtyi, olihan hän ollut katsomassa pääsiäisvaellusta useita kertoja. Kaikkien tuntemaan kärsimysnäytelmään on kehitetty vuosittain jotain uutta: tällä kertaa ohjaaja Mikko Lammi on valinnut teemaksi unen.

– Kärsineen Jeesuksen unet näkyvät Kaisaniemen puistoon rakennettavan lavan valkokankaalla abstrakteina valoefekteinä. Lava rakennetaan puistossa eri paikkaan kuin viime vuonna, sillä se tulee nyt ylös rinteeseen.

Vaikka kyseessä on perinteinen Raamatun kertomus, Lindgren ei halua häivyttää lavastuksella modernia kaupunkiympäristöä. Esimerkiksi Kaisaniemen puiston jälkeinen etappi, Säätytalo, luo itsessään oman miljöön.

Keskeisimpinä elementteinä ovat Jeesuksen orjantappurakruunu ja kolme isoa ristiä Tuomiokirkon portailla. Lisäksi näyttelijöillä ja avustajilla on mukana paljon henkilökohtaista rekvisiittaa, kuten keihäitä, aseita, päähineitä, viinileilejä, metalliastioita, kolikoita ja pesuvateja. Kaisaniemen lavalle lavastetun temppelin markkinakojuissa on myös vaatetta ja rihkamaa.

Eräänlainen tutkimusmatka, kuvailee Suzanne Lindgren pääsiäisdraaman lavastamista. Hän on kiertänyt rekvisiittaa etsiessään kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa sekä tutkinut nettikippareiden antia.

– Tavaroiden hankkiminen vaatii kekseliäisyyttä, ja paljon myös itse korjaan ja muokkaan. Tärkeää on, että esineet ovat sään kestäviä, koska esityspäivänä voi tulla vettä tai lunta. Myös käytettävän rekvisiitan turvallisuus testataan moneen kertaan.

Lindgren tekee yhteistyötä puvustajan kanssa; tänä vuonna tehtävässä on Noora Salmi. Lavastaja tarvitsee lisäksi avuksi kolme assistenttia. Yksi heistä on Sari Lähteinen, jonka kanssa Lindgren on tehnyt muutenkin teatterikuvioissa yhteistyötä.

– Olen nyt tutustunut pääsiäisvaelluksen lavastukseen ja ollut mukana sen suunnittelussa. Pääasiallinen tehtäväni kuitenkin on olla varsinaisessa tapahtumassa lavastajan apukäsinä, Lähteinen selvittää.

Kaikkea voi sattua, kun tapahtumaa tehdään isolla jengillä. Suzanne Lindgren kertoo, miten viime vuonna kaupungin lumiauraaja oli puskenut maahan Kaisaniemeen kiirastorstaiksi rakennetun lavan taustaseinän. Oli ollut aikamoinen työ saada se ajoissa käyttökuntoon.

Vaelluksen aikana puolestaan rekvisiittaa oli kadonnut ja sitä oli etsitty pitkin ojanpohjia. Välillä joku näyttelijäkin oli eksynyt väärään paikkaan.

– Tapahtuma vaatii hyvää joukkojen hallintaa. Ohjaajan ja lavastajan täytyy olla koko ajan tiiviisti yhteydessä, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Lindgren toteaa.

Vaelluksen 70-henkinen työryhmä koostuu enimmäkseen vapaaehtoisista teatterin ja musiikin ammattilaisista sekä teatteriharrastajista ja seurakuntalaisista. Via Crucista aletaan harjoitella maaliskuun alussa, mutta moni avustava näyttelijä osallistuu vasta kiirastorstain kenraaliharjoitukseen.

– Avustajien kanssa käydään viime metreillä läpi vaellusdraaman kulku. Heille annetaan myös pikaperehdytystä esimerkiksi keihään pitelemiseen, Suzanne Lindgren kuvailee.

Hän on tyytyväinen lavastajanpestiinsä, sillä työssä on päässyt toteuttamaan omia taiteellisia visioitaan.

– Tapahtumaa tekevällä porukalla on myös mielettömän hyvä henki. Kaikki tekevät parhaansa ja tukevat toisiaan.

Via Crucis – Ristin tie toteutetaan Helsingin kaduilla nyt 19. kerran. Jeesuksen roolissa nähdään näyttelijä Ilkka Villi. Pääsiäisvaellus perustuu Lauri Otonkosken käsikirjoitukseen, ja sen ohjaa nyt neljättä kertaa Mikko Lammi.

Draama käynnistyy pitkäperjantaina Kaisaniemen puistossa, josta siirrytään pääsiäisjuhlan ja ehtoollisen jälkeen Säätytalolle käymään Pilatuksen johdolla oikeutta. Viimeinen kohtaus, Jeesuksen ristiinnaulitseminen, tapahtuu Tuomiokirkon portailla.

Ekumeeninen pääsiäisvaellus perustuu kirkon keskiaikaiseen perinteeseen. Vaelluksen järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Via Crucis -pääsiäisvaellus pitkä-perjantaina 18.4. klo 21 Kaisaniemen puistossa. Kenraaliharjoitus puistossa kiirastorstaina 17.4. klo 19.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.