null Lehtisaaren maanvuokrista

Puheenvuorot

Lehtisaaren maanvuokrista

Kirkko ja kaupungin pääkirjoituksessa 8.7. sanotaan kirkon sijoitusomaisuutta hoidetun viisaasti. Yhtymän kiinteistöjohtaja toteaa: ”Tontinvuokrien laskentaperusteena käytetään rakennusoikeusneliöiden markkina-arvoa. Vuokran lähtökohtana on siitä laskettu vuotuisen tuoton osuus.” Tähän perustuva vuokra sopii uudiskohteisiin, kun ostajan päätösperusteena on muun muassa yhtiövastike, jonka osana maanvuokra määräytyy. Lehtisaaressa on uutta rakennusalaa, mutta vain senioritalo on rakennettu – maanvuokran osuus on noin 3,5 euroa neliömetriltä. Onko se korkein markkina-arvo? Seurakuntayhtymä on esittänyt nykyvuokramme 1,12 euroa neliömetriltä nostamista viisinkertaiseksi.

Rakennusoikeuden nykyarvoon perustuva tuottovaatimus vanhoissa yhtiöissä on mielivaltaa ja ahneutta. Yhtiömme on maksanut vuokraa 50 vuoden aikana lähes puolet seurakuntayhtymän esittämästä 1000 euroa neliömetriltä rakennusoikeuden hinnasta. Yhtymä tavoittelee tälle nyt 5 prosentin vuosituottoa, vaikka markkinataso on 3 prosenttia. Yhtiövastikkeemme on noin 4 euroa neliömetriltä – emme ole nauttineet halvasta tontinvuokrasta emmekä sen myötä alihintaisesta yhtiövastikkeesta.

Sijoituksien tuottoa mitataan normaalisti sijoitetun pääoman tuotolla, jolloin tuotto jaetaan tehdyllä sijoituksella. Vaikka huomioitaisiin ilmaisen lahjamaan kaavoituskustannukset, on tuotto huiman korkea täyttäen vaativankin sijoittamisen tuotto-odotukset.

Maanvuokra ei saa olla kohtuuton – kaupungin vuokrat ovat oiva ohjenuora.

 

Jukka Mäntyala,  As Oy Hiidenkiukaantie 1–3:n osakas

Edellisen johdosta: Helsingin seurakuntayhtymän maanvuokrasopimukset Lehtisaaressa päättyvät vuonna 2019, ja tarkoitus on saada hyvissä ajoin neuvoteltua uudet sopimukset vuokralaisina olevien asunto-osakeyhtiöiden kanssa. Asia on otettu esille vuokralaisyhtiöiden kanssa jo tämän vuoden keväällä, koska monet asuntojen omistajat ja ostajat tiedustelivat seurakuntayhtymän kiinteistötoimistolta, miten vuokrien käy nykyisten sopimusten päättyessä. Uusissa sopimuksissa tavoitteena on osapuolten kannalta kohtuullinen vuokrataso. Asian valmistelu ja käsittely on kesken, ja seurakuntayhtymän näkemyksen vuokrien tasosta päättävät aikanaan seurakuntalaisia edustavat luottamushenkilöt yhteisessä kirkkoneuvostossa ja -valtuustossa.

Kai Heinonen

Kiinteistöjohtaja
Helsingin Seurakuntayhtymä


 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.