null Leikkipuisto Linnunradan pehmeät kesäasukkaat vetävät väkeä

Elliot (vas.), Elle ja Joel Laaksonen sattuivat leikkipuistoon koululaisten navettajengin aikaan. Kolmikko pääsi ruokkimaan kaneja ja lampaita.

Elliot (vas.), Elle ja Joel Laaksonen sattuivat leikkipuistoon koululaisten navettajengin aikaan. Kolmikko pääsi ruokkimaan kaneja ja lampaita.

Hyvä elämä

Leikkipuisto Linnunradan pehmeät kesäasukkaat vetävät väkeä

Leikkipuistolla on lyömätön vetonaula: puistossa kesäänsä viettää emolammas poikasineen. Linnunradassa on myös kanoja ja kaneja.

Aamulla kello yhdeksän Linnunradassa on hiljaista. Helsingin Suutarilassa sijaitseva leikkipuisto on juuri auennut, mutta yleensä jo avaamisen aikoihin puistossa riittää väkeä.

Lammasaitauksen luona ei ole kuitenkaan tungosta. Aamupalaansa aitauksessa nauttii leikkipuiston monivuotinen vieras rouva Trap.

Trap on rodultaan ahvenanmaanlammas. Rotu on ollut vähällä kuolla sukupuuttoon, mutta lammasrouva poikasineen on elävä esimerkki siitä, että toivoa on.

Lammasrouva on Linnunradan vakiasukas. Se on viettänyt lukuisia kesiä leikkipuistossa.

Eetu Laitisella on kova menovimma päällä. Traktori saa jäädä, sillä eläimet kiinnostavat enemmän.

Pieni poika ja iso traktori

Eetu Laitinen on yksi päivän ensimmäisistä kävijöistä. Puolitoistavuotias poika suuntaa määrätietoisesti leikkitraktorin luo.

Pienet jalat eivät aivan vielä yllä penkiltä maahan. Se ei vähennä menovimmaa.

Seuraava kohde on lammasaitaus, jossa porttien raosta jo pilkistävät pienet kuonot. Eetun äidin mukaan pojan lempieläimiä ovat koirat, mutta lampaat lienevät toiseksi rakkaimpia.

Märkä turpa koskettaa Eetun kättä. Rouva Trapin poikanen taisi antaa siihen suukon.

Oskar Suomisen ja Annisofia Klapuri-Karin isoäidit ovat keränneet voikukanlehtiä valmiiksi. Niitä on helppo syöttää eläimille leikkipuiston kottikärryistä.

Tuliaispussi mukaan Linnunrataan

Myös kana-aitauksen luona alkaa olla vilskettä. Siellä Annisofia Klapuri-Kari, 2, työntää voikukanlehtiä verkkohäkin silmästä sisään.

Tytön isoäiti on varautunut vierailuun suurella lehtipussillisella. Samanlainen pussi on myös Oskar Suomisen, 3, isoäidillä.

Oskarin isoäidille Linnunradassa käyminen on kesätraditio. Isoäiti vieraili puistossa tyttärensä kanssa vajaa 30 vuotta sitten.

Puisto perustettiin vuonna 1987 vanhan maatilan pihapiiriin. Vanhaan navettaan syntyivät tilat kesäeläimille.

Eläinten hoito ja kustannukset hoituvat leikkipuiston ja alueen vanhempien yhteistyöllä. Vanhemmat keräävät rahaa eläimille esimerkiksi leikkipuiston tapahtumissa järjestämillään buffeteilla.

Ivo Kaasalainen, 1, saa keinussa kyytiä isovanhemmaltaan Mirja Kaasalaiselta. Isoäiti kehuu puiston siisteyttä ja ystävällisiä työntekijöitä.

Navettajengin ei tarvitse kurkotella aidan yli

Laaksosten sisaruskolmikko parveilee lammasaitauksen ympärillä. Rouva Trapin ruskeat silmät tuntuvat sulattavan kaikenikäisten sydämet.

Elle, 11, Joel, 7 ja Elliot, 5, ovat tulleet paikalle juuri sopivaan aikaan. Vuorossa on koululaisten navettajengi.

Ensin haetaan heinä läheiseltä pellolta. Sen jälkeen vuorossa on eläinten rapsuttelua ja ruokkimista. Työn paras puoli on se, että kolmikko pääsee aitauksen sisälle lähelle eläimiä.

Ujo Banjo-kanikin uskaltautuu kolostaan katsomaan sisarusten tuomia voikukanlehtiä. Luca ei sen sijaan kursaile, vaan hyppää suoraan aterialle.

Kesäeläimet ovat hoidossa Linnunradassa maanantaihin 15.8. asti.

Suositut hoitoviikonloput viedään käsistä

Linnunradan eläimiä hoitavat viikonloppuisin lähialueen perheet vapaaehtoisesti. Viikonloput ovat huippusuosittuja: tänä vuonna kesän viimeinen vuoro varattiin helmikuun alussa.

Perheen tehtävänä on päästää lauantaiaamuna eläimet ulkoilemaan ja ruokkia ne. Työhön kuuluu myös heinänniitto perinteiseen tapaan viikatteella läheiseltä pellolta.

Pakollisten töiden lisäksi päivään mahtuu myös runsaasti eläinten kanssa oleskelua ja niiden rapsuttelua. Päivän päätteeksi eläimet houkutellaan takaisin sisälle.

Sunnuntaina toistuvat samat hommat. Viikonlopun työrupeamasta saa palkkioksi vuokrata puiston tiloja kerran maksutta.

Ensi kesän vuoroja voi alkaa kysellä leikkipuiston ohjaajilta alkuvuodesta 2017.

Jaa tämä artikkeli: