null Leipää jakamaan

Hyvä mieli auttamisesta. Herttoniemen seurakunta on tarvinnut vuosien mittaan vapaaehtoisia muun muassa elintarvikkeiden jakamiseen.

Hyvä mieli auttamisesta. Herttoniemen seurakunta on tarvinnut vuosien mittaan vapaaehtoisia muun muassa elintarvikkeiden jakamiseen.

Leipää jakamaan

Vapaaehtoistyöstä kiinnostunut saa kätevästi tietoa seurakuntien leivänjakelusta ja muista tehtävistä internetin Suurella sydämellä -palvelusta.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Sirpa Päivinen
Kerhomummoja ja -vaareja, juttukavereita, ryhmänohjaajia, keittiö- ja kahvila-apulaisia, kirkkopäivystäjiä, elintarvikkeiden jakajia, messuavustajia, kauppakavereita näkövammaisille, verkkokeskustelijoita, aikuisia nuorten yökahvilaan… Suurella sydämellä -verkkopalvelussa on tarjolla laaja kirjo vapaaehtoistoimintaa.

Helsingin seurakunnat lähtivät mukaan valtakunnalliseen verkkopalveluun jo vuonna 2009. Hanke on kuitenkin pääsemässä pääkaupungissa kunnolla vauhtiin vasta nyt.

– Palvelu on käynnistynyt hitaasti Helsingin suuren koon vuoksi. Seurakuntia on 21 ja jokaisella oma tapansa toimia. Kymmenkunta seurakuntaa on kuitenkin jo mukana melko aktiivisesti, ja kevään mittaan palvelun tarkoituksena on selvästi laajentua, sanoo vapaaehtoistyön koordinaattori Hanna Lipasti-Raulus .

Suurella sydämellä liittyy Helsingin seurakuntien jäsenyyden vahvistamiseen tähtäävään Jäsenelle parasta -hankkeeseen. Ideana on, että yhdestä osoitteesta saa tietoa tarjolla olevista tehtävistä sekä vapaaehtoistoiminnasta ja siihen liittyvästä koulutuksesta.

– On hyvä, että seurakuntien vapaaehtoistehtävät saadaan kootuksi yhteen paikkaan. Samalla se on loistava yhteydenpitoväline työntekijöille.

Kirkossa on ollut aina tarjolla vapaaehtoistyötä, sillä kaikkea toimintaa ei pystytä pyörittämään pelkästään työntekijöiden voimin eikä ole tarkoituskaan. Verkon kautta tavoitetaan Hanna Lipasti-Rauluksen mukaan kuitenkin helpommin erilaisia vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita ihmisiä.

– Haluamme tarjota ihmisille mielekästä tekemistä yhteisössä. Kaikilla on jokin lahja, jonka voi antaa toisten käyttöön. Tällä tavoin voi saada kirkon piiristä oman paikkansa ja uutta merkitystä elämään.

Lipasti-Raulus on huomannut, että parhaiten vetävät selkeät tehtävät, joissa on vahva auttamisen näkökulma. Jokainen vapaaehtoistyöhön hakeutuva haastatellaan, jonka jälkeen hänet perehdytetään tehtävään.

– Luottamus on vapaaehtoistoiminnassa tärkeä tekijä, ja haastattelun avulla saadaan oikea ihminen oikeaan tehtävään. Osaamiskriteerit sitä paitsi vaihtelevat tehtävän mukaan.

Moni vapaaehtoistyötä hakeva haluaa myös itse ideoida ja suunnitella toimintaa. Lipasti-Raulus pitää selvänä, että ihmiset haluavat vaikuttaa asioihin ja heille pitäisi antaa siihen yhä enemmän mahdollisuuksia.

Valtakunnallisen verkkopalvelun on kehittänyt Tampereen seurakuntien työntekijä Ilkka Kalmanlehto . Hän alkoi miettiä internetin hyödyntämistä vapaaehtoistyössä ja kertoi ajatuksistaan diakoniajohtajalle. Suurella sydämellä -palvelu lähti käyntiin Tampereella vuonna 2006.

– Meillä on uusi ihmislaji, joka surffailee netissä ja jolla on myös halu auttaa. Siksi nettiin on kehitettävä erilaisia helppoja ja yksinkertaisia tapoja tämän tarpeen toteuttamiseksi. Tämä on toisaalta myös kilpailua ihmisten ajasta, Kalmanlehto selittää.

Palvelu alkoi pian kiinnostaa Suomen muitakin seurakuntia ja nyt mukana on 30 paikkakuntaa. Yhteistyökumppaneina on erilaisia toimijoita, kuten Yhteisvastuukeräys, Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

– Näin pystytään viestimään ihmisille suoraan, missä on avun tarvetta. Tarjonta on todella mittavaa, palvelun piirissä on parhaimmillaan noin 870 erilaista vapaaehtoistehtävää.

Nettipalvelun vapaaehtoistoimintaan osallistuu Ilkka Kalmanlehdon mukaan monenikäistä väkeä. Tampereella on varta vasten houkuteltu nuorempia ihmisiä toimintaan: pari vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan alle nelikymppisiä oli peräti 62 prosenttia.

Jokaisella verkkopalvelupaikkakunnalla on seurakunnan oma henkilö koordinoimassa vapaaehtoistoimintaa. Vastuuhenkilöillä on säännöllisiä tapaamisia, joissa ideoidaan ja ratkotaan ongelmia.

– On tärkeää, että voimme jakaa keskenämme uusia auttamisen ideoita. Tämä on siis samalla ideapankki, Kalmanlehto toteaa.

Hän näkee, että taloudelliset tekijät ovat yhtenä syynä vapaaehtoistoiminnan laajenemiseen. Kun seurakuntien talous kiristyy, tarvitaan hätiin kolmatta sektoria, entistä suurempaa vapaaehtoisten joukkoa.

Lisätiedot: www.suurellasydamella.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.