null Leipienheittelyä

Leipäkivi lähtee…

Leipäkivi lähtee…

Leipienheittelyä

Jokainen Järvi-Suomessa lapsuutensa viettänyt muistaa kesäkisailujen klassikon: leipienheittelyssä otetaan mittaa miehestä, ranteen notkeudesta ja heiton tarkkuudesta.

Etsitään ensin littanaksi soikulaksi hioutuneita kiviä ja heitetään niitä kiertoliikkeen kera vaakasuuntaan järven pintaan. Sitten lasketaan, montako pomppua eli leipää kivi hyppäsi, ennen kuin upposi veteen.

Marcus Minucius Felix puolestaan on varhainen kristillinen kirjoittaja, jolta tunnetaan vain teos Octavius. Kristinuskon puolustus. Siinä kaksi herraa, Octavius ja Caecilius, väittelevät kristinuskosta ja Octavius saa lopulta argumenttiensa pätevyydellä Caeciliuksen kääntymään kristityksi.

Mitä tekemistä näillä kahdella klassikolla on keskenään?

Marcus Minucius Felix on todennäköisesti historian ensimmäinen leipienheittelyä kuvannut kirjoittaja. Teoksen alussa päähenkilöt jäävät meren rannalle ihailemaan "poikia, jotka leikittelivät kilvan heitellen litteitä kiviä mereen".

Kirja kertoo pelin säännöt, jotka ovat ihan samat edelleenkin. Sen enempää leipiä ei kirjassa heitellä, jos ei sitten tulkita, että miesten väittelykin on kuin leipienheittelykisa, kuten teologian tohtori Pauli Annala on todennut.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.