null Lelu kiertoon

Tuulia Kainulainen harkitsee luopuvansa pallolelustaan äitinsä Aura Neuvosen järjestämässä lelunvaihtopäivässä. Hän toivoo tilalle barbinvaatteita. Kuva: Sirpa Päivinen

Tuulia Kainulainen harkitsee luopuvansa pallolelustaan äitinsä Aura Neuvosen järjestämässä lelunvaihtopäivässä. Hän toivoo tilalle barbinvaatteita. Kuva: Sirpa Päivinen

Lelu kiertoon

Kumpulan lelunvaihtopäivästä saa mukaansa niin paljon tavaraa kuin haluaa.

Neljävuotias Tuulia Kainulainen pyörittelee kädessään värikästä palloa, jonka sisässä on ötökkä. Hän ei ole leikkinyt sillä pariin vuoteen. Äiti Aura Neuvonen on varovasti ehdottanut, että tytär vaihtaisi pallon johonkin toiseen leluun ensi sunnuntaiksi järjestämässään lelunvaihtopäivässä.

Neuvottelut ovat edelleen käynnissä, sillä tyttö ei halua luopua mistään. Saattaa käydä samalla tavalla kuin vuosi sitten, jolloin äiti etsi yön hiljaisina hetkinä vähälle käytölle jääneitä leluja ja laittoi ne kiertoon ensimmäisessä lelunvaihtopäivässä.

Neuvonen perusti viime syksynä Facebook-sivustolle ryhmän ”Ekologisia vaihtoehtoja lapsiperheille”. Ekoperheisiin on liittynyt jo yli 1 500 jäsentä. Ryhmässä jaetaan ideoita siitä, miten tavallinen perhe voisi elää luontoystävällisesti.
– Joku kirjoitti, että olisi kiva, jos voisi vaihtaa leluja. Ajattelin, että kokeillaan.

Neuvosen äitituttu lähti mukaan suunnittelemaan lelunvaihtopäivää.
– Tapahtuma ei vaatinut paljon järjestelyjä. Raha ei vaihtanut omistajaa.

Kumpulan kylätalon saliin pistettiin pöydät pystyyn ja avattiin ovi tulijoille.

Aarreaitta esikoista odottaville

Ihmisiä kävi läpi päivän tasaisena virtana. Lapset viihtyivät mukana vilskeessä, sillä tarjolla olevilla leluilla sai leikkiä vapaasti.
– Moni sanoi ovella, että me emme ota mitään, me vain tuomme. Ja sitten he lähtivät kauheiden kassien kanssa kotiin, Aura Neuvonen kertoo.

Ihmeellisintä oli, että hyväkuntoisia ja siistejä leluja riitti loputtomasti.
– Sanoimme, että viekää aivan niin paljon kuin haluatte. Lelut eivät lopu kesken.

Päivän päätteeksi kertyi vielä monta jätesäkkiä tavaraa, jonka järjestäjät lahjoittivat ensikotiin sekä lähiseudun päiväkoteihin ja leikkipuistoihin.

Onnistuneen kokemuksen innostamana lelunvaihtopäivä toteutetaan uudestaan tulevana sunnuntaina.

Tänä vuonna tapahtumaan voi tuoda myös pienikokoisia lastentarvikkeita.
– Sellaisetkin, jotka haluavat vain ottaa, saavat tulla.

Ensimmäistä lastaan odottaville tapahtuma on aarreaitta. Aura Neuvosen mukaan viime kerralla oli tarjolla paljon vauvanleluja. Hän aikoo itse luopua nyt kaksivuotiaan kuopuksensa ensileluista.

Vaivatonta ekologisuutta

Lelunvaihtopäiviä on järjestetty muuallakin Suomessa. Tamperelaiset ja porilaiset vanhemmat ovat kysyneet Facebookin välityksellä Neuvoselta vinkkejä tapahtuman toteuttamiseen.

Helsinkiläiset äidit ovat tällä kertaa pyytäneet yhteistyökumppaniksi Luonnonlapsi-järjestön vapaaehtoisia. Luvassa on tietoiskuja kestovaipoista ja kantoliinoista.
– Koko ekologisuuden ongelma on, että on tahtoa, mutta käytäntö on vaikeaa, Aura Neuvonen miettii.

Hän on huomannut, että vaikka haluaisi ostaa luomuruokaa ja tehdä luontoa säästäviä valintoja, lapsiperheen kiireinen arki rajoittaa ihanteiden toteuttamista.

Lelunvaihtopäivä on helppoa ekoilua. Lapsetkin oppivat tapahtuman kautta kierrätyksen arvon.

Tuulia Kainulainen ei enää vartin kuluttua kaipaile palloleluaan. Äiti päättelee, että se voidaan antaa pois. Hän tietää, mitä tytär toivoo tilalle.
– Taidan joutua barbikurimukseen. Meille rantautui kaksi viikkoa sitten ensimmäinen barbi.

Lelunvaihtopäivästä etsitään siis barbinvaatteita. Todennäköisesti äiti tekee löydöt, säilyttää ne ja antaa myöhemmin lahjaksi.

Joulukin on tulossa.

Lelunvaihtopäivä pidetään Kumpulan kylätalossa, Intiankatu 31, sunnuntaina 11.10. kello 10–15.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.