Lempeyttä iholle
Vähemmän kemikaaleja. Anne Kukkohovi hellii ihoaan luonnonmukaisella kasvonaamiolla. – Ekologisuus ei ole vain kierrätystä, vaan se koskee kaikkea, mitä laitat ihollesi ja mitä syöt, hän sanoo.

Vähemmän kemikaaleja. Anne Kukkohovi hellii ihoaan luonnonmukaisella kasvonaamiolla. – Ekologisuus ei ole vain kierrätystä, vaan se koskee kaikkea, mitä laitat ihollesi ja mitä syöt, hän sanoo.

Lempeyttä iholle

Anne Kukkohovin ekopaastossa on tärkeintä keventää ihmiseen kohdistuvaa kemikaalikuormaa.

Laskiaisesta alkanut ekopaasto on ehtinyt yli puolenvälin. Juontaja ja yrittäjä Anne Kukkohovi lähti ilolla mukaan ekopaastoon, kun Kirkon tiedotuskeskus pyysi. Hän haluaa paastota kemikaaleista.

Tarkkaan ottaen Kukkohovi on toiminut niin jo vuosia eikä suinkaan aio lopettaa ”paastoaan” pääsiäisenä.

– Olen kiinnittänyt huomiota siihen, mitä laitamme ihollemme ja mitä ihon kautta imeytyy ihmiseen. Esimerkiksi useimmat sampoot sisältävät silikoneja, jotka ovat erilaisia muoveja. Haluammeko niitä ihollemme?

 

Oikeastaan on yllättävää, että kemikaalien karsimisesta puhuu juuri kauneusalan yrittäjä. Nainen, jonka moni tuntee Suomen huippumalli haussa -ohjelman juontajana, 1990-luvun ammattimallina ja 2000-luvun mainostoimiston ad:nä.

Anne Kukkohovi joutui miettimään lujasti altistusta ja allergioita oman lapsensa vuoksi. Hänen nyt 12-vuotias poikansa oli pienenä allerginen melkein kaikelle. Perheen ravintoremontti alkoi, kun lapsi pystyi syömään ainoastaan maissia, päärynää, possua ja bataattia. Samalla pesuaineet vaihtuivat luonnonmukaisiksi. Esimerkiksi kirjopyykin Anne pesee pesupähkinöillä.

Aikuisilla ihon kemikaalikuorma voi laukaista allergian, esimerkiksi niin sanotun suunympärysihottuman.

– Ekologisuus ei ole vain kierrätystä, vaan se koskee kaikkea, mitä laitat ihollesi ja mitä syöt. Hengitysilmaamme emme sentään voi valita. Mutta iho on suurin elimemme. Siksi meikkejäkin tärkeämpää on vaihtaa sampoot ja ihovoiteet luonnonmukaisiksi, Anne Kukkohovi painottaa.

– Ravinnossa tärkeintä on mielestäni jättää einekset pois. Suodatan juomaveden ja teemme suurimmaksi osaksi kaikki ruuat itse. Se on paras keino vähentää lisäaineiden määrää. Syömme myös ruuat loppuun, ja osa pakastetaan.
 

Kuluttajalta kemikaalien välttäminen vaatii melkoista paneutumista ja tuotetietojen tutkimista. Kukkohovin nyrkkisääntö on: mitä lyhyempi inci-lista, sen turvallisempi tuote. Inci-lista on tuotteen sisällysluettelo (”ingredients”).

– Luonnonmukaisessa tuotteessa orgaanisten, lähinnä kasviperäisten aineiden osuus on mahdollisimman suuri ja synteettisten osuus pieni. Kokonaan ilman teollisesti valmistettuja aineita on vaikea pärjätä. Niitä tarvitaan ainakin sidosaineeksi.

Toisaalta luonto tarjoaisi mahtavia luonnonkosmetiikan ainesosia, kuten pakurikääpää.

– Mutta koska kääpä kasvaa villinä, sitä ei voi standardoida eikä edes osoittaa markkinoilla, että se on kasvanut täysin myrkyittä, Anne Kukkohovi havainnollistaa alan ongelmia.

Useimpien naisten käyttämät aurinkovoiteet ja hiusvärit ovat aikamoisia kemikaalicocktaileja. Varsinkin kotivärit ovat tosi vahvoja päänahalle ja voivat laukaista allergisen reaktion.

– Luonnonmukaisista hiusväreistä tulee vielä iso buumi. Maailma ja kehitys pakottavat siihen. Muuten olen liberaali, kotivärjäyksessä en.
 

Huh. Viattomassa perusvoiteessakin voi kuulemma olla monia synteettisiä aineita. Huippuseerumeissa on suloisia pehmentäviä aineita, jotka ovat oikeastaan muoveja. Ja jos rupeaa kaupassa tutkimaan jokaista tuotetta puhelinsovelluksella, joka antaa lisätietoa sen koostumuksesta, ostoksilla kuluu tunteja.

Mutta Anne nauraa iloisesti.

– Ei näistä asioista kannata tehdä neuroosia! Periaatteeni on: otetaan pieniä askeleita ja selvitetään pala kerrallaan. Asioita voi miettiä oman hyvinvointinsa ja lapsen kautta.

Nämä teemat kulkevat mukana useimmissa hänen töissään. Nyt ykköshommana on luonnonkosmetiikan brändin tekeminen. Hän on lähdössä tulevaisuudessa Kiinaan tutkimaan luonnonmukaista ihonhoitotrendiä. Green China -trendi näkyy jo.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi