null Lentoon lähdössä

Thorleif Johanssonin vastuulla on kuumailmapallon pystyttäminen ja purkaminen. Hän myös seuraa palloa huoltoautolla.

Thorleif Johanssonin vastuulla on kuumailmapallon pystyttäminen ja purkaminen. Hän myös seuraa palloa huoltoautolla.

Lentoon lähdössä

Kuumailmapallolla lentäminen vaatii tuulten tuntemusta.

Tyynenä iltana taivaalla voi havaita komeita kuumailmapalloja. Jos yhden kyljessä lukee credo, bongasit pallon, jonka isä on mediakehityspäällikkö Thorleif "Tusse" Johansson.

— Lajin viehätys on siinä, ettei koskaan tiedä, minne tuuli kuumailmapallon kuljettaa, sanoo Tusse.

Hänen kuumailmapalloharrastuksensa alkoi yhdeksän vuotta sitten. Tusse kuuli kavereiltaan, että Suomeen aiottiin hankkia uusi kuumailmapallo, ja keksi idean.

— Erilaisilla yrityksillä oli omat mainospallot ja taivaalla lensi Helsinki-pallo. Ajattelin, että nyt on aika mainostaa kristinuskoa.

Mainosslogiksi tuli credo, joka tarkoittaa "minä uskon". Sanaa ei tarvinnut kauan miettiä. Pallo sai saman nimen kuin Tussen 1990-luvulla toimittama lehti.

800-asteinen liekki

Ilmailu kiinnosti Tussea jo kauan ennen kuumailmapalloinnostusta. Pienenä poikana hän rassasi isältä saamansa pienoislennokin moottoria, joka periytyi sittemmin omille lapsille.

Hän oli myös mukana pelastamassa vanhoja DC-lentokoneita, jotka kunnostettiin lentokelpoisiksi. Laskuvarjohyppyäkin tuli kokeiltua, kun rämäpää Milla-tytär halusi kokeilla rajojaan. Sitten tuli kuumailmapalloilun vuoro.

Kuumailmapallokausi alkaa yleensä huhtikuussa ja päättyy lokakuussa. Tusse laskee olleensa vuosien varrella reissussa noin parisataa iltaa.

Pallon pilotti Veini Ravantti kouluttaa asiakkaat toimimaan oikein lennon aikana. Tussen vastuulla on maatoiminnan vetäminen eli pallon pystyttäminen ja purkaminen. Vaatii tarkkuutta laittaa kuumailmapallo lähtövalmiiksi. Kori asetellaan lentokuntoon, polttimot ja polttoainepullot tarkistetaan ja vedetään 49 kiloa painava varjo auki.

— Ei kannata mennä sohimaan 800-asteista liekkiä, muuten tulee nokinenä.

Lentämään vain hyvällä säällä

Lehdissä on silloin tällöin uutisoitu kuumailmapallon harhautumisesta merelle tai laskeutumisesta keskelle kaupunkia. Onko lentäminen turvallista?

Tusse huokaisee syvään.

— Nämä otsikot kertovat ainoastaan siitä, ettei ymmärretä kuumailmapallolentämisen syvintä olemusta. Jos haluat tietää tarkalleen minne menet ja minuutilleen milloin saavut, niin ota metro, hän tokaisee virnistäen.

Lentämään lähdetään vain hyvällä säällä. Maatuulta saa olla korkeintaan 3 metriä sekunnissa. Kuumailmapallolla lentäminen vaatii hyvää tuulten ja luonnon tuntemusta. Sitä voidaan ohjata ainoastaan vaihtamalla lentokorkeutta ja hakemalla siten haluttuun kulkusuuntaan menevä ilmavirtaus.

Pääkaupunkiseudulla kuumailmapallot nousevat ilmaan usein Kaivopuistosta tai Lauttasaaresta. Vantaalla lentokentän läheisyys estää laskeutumisen sen lähialueelle, mutta tuulen suosiessa hyviä laskeutumispaikkoja löytyy esimerkiksi Hiekkaharjun golfkentän läheisyydessä.

Kolme tuntia ennen auringonlaskua

Koska lähtiessä pallon laskeutumispaikka on arvoitus, maatoiminnan vetäjä seuraa palloa huoltoautolla.

— Olen aika hyvä lukemaan eri pilottien käsialaa ja arvaan, minne he pyrkivät, Tusse kehaisee.

Kuumailmapallon laskeuduttua välineet laitetaan kokoon. Suurin työ on pallon laskostamisessa. Sitten asiakkaat nauttivat kuohuviinit ja Tusse antaa heille lentokunniakirjat.

Kuumailmapallolento kestää alku- ja loppuvalmisteluineen reilut viisi tuntia.

— Kyllä välillä mietin, onko tässä mitään järkeä, Tusse toteaa.

Lennot tehdään illalla kolme tuntia ennen auringonlaskua, eli kesäaikaan myöhään iltakymmenen aikoihin.

Yöllä yhden jälkeen, kun homma on hoidettu, Tusse lähtee autollaan kotiin Vantaalle. Muutaman tunnin päästä herätyskello herättää ja pitää nousta töihin.

— Mutta teen tätä siksi, että tunnen ammattiylpeyttä osaamisestani.

— Jokainen lento on erilainen, ja joukkoon mahtuu ikimuistoisia reissuja. Pääsimme kerran toteuttamaan iäkkään halvaantuneen naisen vuosien haaveen päästä lentämään. Ja sitten oli perhe, jonka äiti oli kuolemassa syöpään. He tekivät viimeisen yhteisen matkan taivaalle. Tuntuu hienolta päästä toteuttamaan tärkeä elämys.

Credo-pallo lentää taivaalla seuraavan kerran su 31.5. Kouvolassa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.