null Lintubongarit rikkoivat hautarauhaa Hietaniemessä

Hietaniemen hautausmaalla elää kanahaukkojen lisäksi muun muassa sarvipöllöjä ja monia muita lintu- ja nisäkäslajeja. Kuva: Jani Laukkanen

Hietaniemen hautausmaalla elää kanahaukkojen lisäksi muun muassa sarvipöllöjä ja monia muita lintu- ja nisäkäslajeja. Kuva: Jani Laukkanen

Ajankohtaista

Lintubongarit rikkoivat hautarauhaa Hietaniemessä

Hautausmaalla pesivää kanahaukkapariskuntaa on houkuteltu esiin jättämällä hautakiville eläinten raatoja. Ylipuutarhuri Ari Pipatin mukaan lintubongarit häiritsevät omaisia ja hautausmaan työntekijöitä.

Luontokuvaajat ovat rikkoneet hautarauhaa Hietaniemen hautausmaalla. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Hautausmaalla pesii kanahaukkapari, jota bongarit ovat houkutelleet linssiensä ulottuville jättämällä kanin ja oravan raatoja hautakivien päälle. Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa tiedotti asiasta eilen.

Tringan mukaan hautausmaan henkilökunnan ja kuvaajien välillä on ollut yhteenottoja. Tiedotteessa kerrotaan, että hautausmaan henkilökuntaa on ohjeistettu ilmoittamaan poliisille, mikäli häiritsevä käyttäytyminen jatkuu. Ilta-Sanomien mukaan yksi luontokuvaaja jäi keskiviikkona kiinni itse teosta.

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti kertoo, että hautausmaalla on käynyt lintubongareita usean vuoden ajan, eikä heistä ole ollut harmia. Tilanne muuttui, kun kanahaukat aloittivat pesinnän.

– Pesä on paikassa, jonne on näkyvyys ainoastaan Vanhan hautausmaan ahtaista kortteleista. Bongarit kiikaroivat pesälle kapeilta käytäviltä ja jopa yksityisiltä haudoilta, Pipatti kertoo.

Monituntiset kuvaussessiot ovat Pipatin mukaan häirinneet sekä hautausmaan työntekijöitä että haudoilla vierailevia omaisia.

Touhu riistäytyi käsistä haukanpoikasten kuoriuduttua, jolloin "röyhkeimmät" kuvaajat alkoivat nostella eläinten raatoja hautakiville.

– Asiassa on taas kerran kysymys siitä, että jotkut ovat unohtaneet hautausmaan luonteen ja sen, ettei Hietaniemi ole museo vaan toimiva hautausmaa. Onko hautausmaan rauhan ja pyhyyden kunnioittaminen vähempiarvoista kuin petolintujen bongaaminen Helsingin keskustassa? Pipatti kysyy.

Rikoslain mukaan henkilö, joka turmelee tai häpäisee hautaa tai kuolleen muistomerkkiä, voidaan tuomita hautarauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Helsingin poliisin palvelupäivystys kertoi Valomerkille, ettei hautarauhan rikkomisesta ole tehty yhtään rikosilmoitusta kahden viime kuukauden aikana.

Ari Pipatin kommentit lisättiin 7.7. kello 15.10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.