null Lokki ja pitkän iän salaisuus

Lokki ja pitkän iän salaisuus

Veikö röyhkeä lokinpoika puolet munkkirinkilästäsi torikahvilassa? Todennäköisesti se tekee saman vielä monena kesänä, sillä huolimatta mieltymyksestään epäterveelliseen ruokaan lokit ovat Suomen pitkäikäisimpiä lintuja.

Isolla ja kovaäänisellä linnulla ei ole juurikaan vihollisia, eikä lokkia voi ainakaan nirsoilusta syyttää: jos luonto ei tarjoa antimiaan, roskiksilla ja torikahvilassa on ainainen buffet-tarjoilu.

Lokki tietää myös sen, että kalaa olisi hyvä syödä paljon, mutta joskus saa vähän herkutellakin. Ja täysin päivänselväähän on, että nauru pidentää ikää: kysykää vaikka naurulokilta, joka todistettavasti voi elää jopa 31-vuotiaaksi.

Rengastuksen myötä lintujen ikäseuranta on nykyään helppoa. Rengastettuja lintuja tutkimalla on saatu selville, että monet lokit pääsevät juhlimaan kaksi- ja kolmikymppisiään, onpa Suomessa tavattu jopa 32-vuotias harmaalokki.

Pitkäikäisiä lintuja ovat myös esimerkiksi korpit, harakat, naakat ja varikset, jotka yleensä elävät noin 15–20-vuotiaiksi. Huonosti ei mene kahlaajillakaan: muuan löydetty isokuovi oli 30-vuotias.

Kuten arvata saattaa, pikkulintujen elämä on vaarallisempaa ja kuolema koittaa aiemmin kuin isommilla linnuilla. Varpunen elää enintään kymmenen vuotta, västäräkki noin kahdeksan, haarapääsky seitsemän vuotta. Kaikkein pienimmät kuten hippiäinen ja pyrstötiainen elävät hädin tuskin 2–4-vuotiaiksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.