null Lomalla ehtii hitaammin

Kamussa Weegeellä voi ihastella keskiaikaista kultasormusta Tuhat tarinaa Espoosta -näyttelyssä. Lisää tarinoita voi kerätä ihan itse kierrellessään Espoon eri kolkkia. Nähtävää löytyy monenlaisille matkailijoille eikä tapahtumistakaan ole kesäisessä Espoossa pulaa.

Kamussa Weegeellä voi ihastella keskiaikaista kultasormusta Tuhat tarinaa Espoosta -näyttelyssä. Lisää tarinoita voi kerätä ihan itse kierrellessään Espoon eri kolkkia. Nähtävää löytyy monenlaisille matkailijoille eikä tapahtumistakaan ole kesäisessä Espoossa pulaa.

Lomalla ehtii hitaammin

Espoossa ei ole nähtävyydeltä toiselle kiertäviä turistibusseja, mutta ihan tavallisillakin busseilla kulkien Espoo tulee tutuksi.

Bussilla nähtävyyskierrokselle lähtevä tarvitsee suunnitteluaikaa ja seikkailumieltä: yllätyksiä voi tulla vastaan, mutta niistä voi ottaa ilon irti, kunhan ei kulje ihan minuuttiaikataulun orjuuttamana.

Kierros 1: Haltia – Espoon tuomiokirkko – Glims.
Tämän kierroksen solmukohta on Espoon keskus, jonne pääsee sekä bussilla että junalla.
Jos on aamuvirkku, Haltia on mainio kohde, sillä se avautuu jo kello 9.30. Kun pääsee Espoon keskukseen asti, kuljetus on lähes ovelta ovelle -tasoa. Bussi 85 lähtee Espoon asemalta ykkösraiteen vierestä pari kertaa tunnissa. Bussireitti kulkee Espoon keskuksesta Lommilaan ja Karhusuon ja Nupurin sivuitse kohti Nuuksiota. Matkan taittuessa kaupunkimaiset näkymät jäävät taakse ja bussin ikkunasta voi katsella metsiä, peltoja ja Nuuksion Pitkäjärveä. Matka kestää reilun parisenkymmentä minuuttia, ja jos väkeä pyrkii kyytiin reitillä vähän tai jos kuskilla on raskas kaasujalka, voi matka taittua lyhyemmässäkin ajassa.

Haltiaan mentäessä jäädään pois Solvallan urheiluopiston pysäkillä, josta on Haltiaan vain kolmisenkymmentä metriä.
Haltia ei pökerrytä kävijää ylenpalttisella tekstitulvalla vaan luottaa pitkälti audiovisuaalisiin keinoihin ja aistien herättelyyn. Päänäyttelyn ytimenä on Suomen 37 kansallispuistoa. Jos ei huvita lukea mistään mitään, voi vaikka vain istahtaa katsomaan 18 metriä pitkää Viisi vuodenaikaa -virtuaaliseinää tai mennä pimeään tilaan kuuntelemaan yön ääniä.
Viherkehänäyttely puolestaan tutustuttaa kävijän pääkaupunkiseudun luontokohteiden verkostoon eli viherkehään. Tässä näyttelyssä pääsee nauttimaan vuodenaikojen mukaan elävistä luontopanoraamoista. Erikoisnäyttelynä Haltiassa on Hannu Hautalan elämäntyötä kuvaava Hannu Hautala – Metsän poika.
Ja kun Nuuksiossa kerran ollaan, on helppo jättää sisätilat taakseen ja lähteä tutkailemaan ihan oikeaa luontoa. Haltian lähiympäristössä on 1,4 kilometrin pituinen Päivättärenpolku ja 2 kilometrin pituinen Maahisenkierros. Molemmat ovat rengasreittejä ja Maahisenpolulla pääsee liikkumaan myös lastenvaunujen kanssa sekä pyörätuolilla, jos on avustaja mukana. Rengasreittien lisäksi Haltiasta lähtee 4,6 kilometrin pituinen yhdyspolku Haukkalammelle.

1.

Nuuksiontie 84
Avoinna klo 9.30–19.
Liput päänäyttelyyn ja erikoisnäyttelyyn 7/2,5 e. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Viherkehänäyttelyyn, lukunurkkaukseen, myymälään ja
ravintolaan on vapaa pääsy.
Ravintola avoinna Haltian aukioloaikoina.


Luonnon jälkeen on vuorossa historiaa: bussi 85 kuljettaa matkailijan näppärästi Haltiasta takaisin Espoon keskukseen. Kun jää pois Kirkkotien pysäkillä, ei Espoon tuomiokirkolle ole pitkä matka. Keskiaikaiseen harmaakivikirkkoon kannattaa tutustua niin sisältä kuin ulkoakin. Vanhan puuston katveessa käy melkoinen sirkutus, sillä puun kolot ovat mainioita pesäpaikkoja.
Espoon tuomiokirkko kuuluu tiekirkkorinkiin ja pyydettäessä opas on valmis esittelemään kirkkoa. Jos musiikki kiinnostaa, kirkossa on joka sunnuntai kello 19 Suvisunnuntain iltamusiikkia -konsertti ja torstaisin kello 22 Urkuyö ja Aarian konsertti. Ja tietenkin messu on joka sunnuntai ja pyhäpäivä kello 10.
 

2.

Kirkkopuisto 5
Avoinna elokuun lopulle asti klo 10–18,
tiekirkko-opastus arkisin klo 11–16.30.


Kirkolta kierros jatkuu kohti Glimsiä. Mikäli seutu ei ole aivan tuttu, on Kirkkotien pysäkillä varminta valita bussi 31 tai 42 ja matkustaa päätepysäkille Jorviin. Jorvista Glimsiin on vain puolisen kilometriä. Kumpikin bussi kulkee pari kertaa tunnissa.
Talomuseo Glims on vanha espoolainen maatila, joka toimi maatilana ainakin 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Alue muutettiin museoksi vuonna 1958.
Glimsin kesäohjelma on runsas tänäkin vuonna. Häitä suunnittelevat tai niitä muistelevat pääsevät hääperinteiden makuun näyttelyssä Jotain uutta, paljon vanhaa. Häätapojen juurilla. Näyttelyyn liittyy myös oheisohjelmistoa, muun muassa morsiussukkanauhan ja tuohisormusten tekemistä ja hääkonvehtikääreiden värkkäämistä.
Ja kuka voisi vastustaa lampaita? Glim­sin kylkeen avautui toukokuun lopulla 4H-kotieläinpiha, jossa majailee koko kesän lampaita ja vuohia.

3.

Glimsintie 1
Avoinna ti–pe klo 10–7, la–su klo 11–17.
Liput 4/3 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Keskiviikkoisin vapaa pääsy.
Kahvila ja museokauppa avoinna museon aukioloaikoina.

Kierros 2: Villa Elfvik – Tarvaspää – Tapiola.
Tälle kierrokselle lähdetään Leppävaarasta. Sinne pääsee hyvin sekä junalla että bussilla. Niin hyvin kuin joukkoliikenne palveleekin, ihan joka nähtävyyden ovelle sillä ei pääse kulkemaan. Tämä kierros vaatii edellistä enemmän kävelyintoa, mutta kilometrimäärät pysyvät silti maltillisina.
Leppävaaran asemalla kannattaa nousta bussiin 106 laiturilta 21 tai kivuta aseman sivusta kehä ykkösen pysäkille ja valita bussi 550. Bussi 106 kulkee kolme kertaa tunnissa, 550:n vuoroväli on kymmenisen minuuttia. Lyhyen bussimatkan jälkeen jäädään pois pysäkillä Laajalahdenristi. Sieltä on kävelymatkaa Villa Elfvikiin noin 0,8 kilometriä.

Arkkitehti Mauritz Gripenberg suunnitteli Villa Elfvikin vuonna 1904 vapaaherratar Elvira Standertskjöldin kodiksi. Yleisölle talo avattiin Espoon ympäristövalistuskeskuksena vuonna 1992.
Laajalahden luonnonsuojelualueen pohjoisreunalla sijaitsevan Villa Elfvikin alue on onnen omiaan lintubongareille ja kaikille muillekin luonnosta nauttiville. Sisätiloissa on muun muassa perusnäyttely Eläköön Espoo sekä muutaman kerran vuodessa vaihtuva näyttely luonto- tai ympäristöteemasta. Suomenlahti-vuoden kunniaksi kesän näyttelyissä esitellään Suomenlahden luontoa.
Villa Elfvikin lähiympäristöön voi tutustua luontopoluilla. Puufriikki testaa tietämystään puulajipolulla, kylämaiseman muuttumisesta kiinnostunut valitsee kylämaiseman historia -polun. Ruovikon huminaa voi jäädä tietenkin kuuntelemaan ilman mitään tietotavoitteita. Elämyksiin ei tarvita ohjekirjoja.

4.

Elfvikintie 4
Avoinna ma–pe klo 9–16, la–su ja arkipyhinä klo 10–16.
Café Satakieli avoinna viikonloppuisin ja pyhinä talon aukioloaikoina.

Siirtyminen Villa Elfvikistä Tarvaspäähän vaatii taas omien jalkojen käyttöä. Matkaa kertyy noin 1,7 kilometriä.
Akseli Gallen-Kallela unelmoi nuoruudessaan erämaan kätköissä olevasta sakaraharjaisesta linnasta. Erämaata Tarvaspään ympärillä ei enää ole, mutta linnamainen, vuosina 1911–1913 rakennutettu ateljeekoti seisoo paikallaan. Pihapiirissä on myös 1850-luvulta peräisin oleva Albergan kartanoon kuulunut puuhuvila, jossa toimii nykyään kahvila-ravintola.
Ateljeekoti itsessään on kiinnostavaa katseltavaa ja lisämausteita tarjoavat vaihtuvat näyttelyt. Tänä kesänä näyttelyn aiheena on Berliini ja maalausten historialliset kerrostumat.

5.

Gallen-Kallelan tie 27
Avoinna päivittäin klo 11–18.
Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.
Liput 8/7/6/4 e. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Kahvila-ravintola avoinna ma–pe klo 11–18, la–su klo 10–18.
Jos Tarvaspään jälkeen haluaa vielä käydä vaikkapa Sellossa ja puhtia on jäljellä, sinne kävelee noin puolessa tunnissa. Tapiolaa kohti suunnistava taivaltaa joko Majurinkulman pysäkille noin 1,3 kilometriä ja nousee bussiin 106 tai takaisin Laajalahdenristin pysäkille ja nousee bussiin 550. Matkaa kertyy noin 1,8 kilometriä. Bussilla 106 matkaava jää bussista Weegeen pysäkillä ja bussin 550 valinnut Kontiontien pysäkillä, josta on lyhyt matka esimerkiksi Heikintorille katsomaan Galleria Aarnin tarjontaa. Kirkoista kiinnostunut poikkeaa matkan varrella Tapiolan kirkkoon.
Näyttelykeskus Weegee on hereillä kesälläkin. Viiden museon kodissa on monenlaista katsottavaa: Espoon kaupunginmuseon Tuhat tarinaa Espoosta -näyttely tarjoaa kurkistuksia Espoon ja espoolaisten historiaan ja 29.6. asti avoinna oleva näyttely kertoo Espoon kadonneista kartanoista.
Emma esittelee kesällä eteläafrikkalaisen William Kentridgen viisikanavaisen videoinstallaation The Refusal of Time ja animaation Other Faces. Lisäksi tarjolla on tietenkin Emman koko muu kattaus. Kentridgen näyttely avautuu 18.6.
Helinä Rautavaaran museossa jatkaa 10.8. asti Guadalupen Neitsyt Mariasta kertova näyttely Guadalupen ihme ja Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä on perusnäyttelyn ohella kesällä näyttely Miška ja minä, joka kertoo itänaapurin leluista. Vähän samanhenkisessä teemassa ollaan myös Suomen Kellomuseossa, jonka erikoisnäyttely Keisarin ja kansan aika kertoo venäläisten kellojen tarinan tsaarin Venäjältä neuvostoaikaan.
Museoiden lisäksi Weegeen takapihalla on kesäajan hehkuvan keltainen ensim­mäinen sarjavalmisteinen Futuro-talo.

6.

Ahertajantie 5
Avoinna ti, to–pe klo 11–18, ke klo 11–20
(maksuton klo 18–20), la–su klo 11–17.
Weegee-lippu 12/10 e, alle 18- ja yli 70-vuotiaat ilmaiseksi.
Museokauppa avoinna museoiden aukioloaikoina, Sis. Deli+Café ma klo 10–14, ti, to, pe klo 10–18, ke klo 10–20, la, su klo 10–17.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.