Lontoon luokkajako

Lontoon luokkajako

”Tytärkuteet. Siskokuteet. Vaimokuteet. Oikeussalikuteet. Rikkaan kuteet. Köyhän kuteet. Brittikuteet. Jamaikalaiskuteet. Oma puvustonsa kullekin. Mutta miettiessään noita eri asenteita hän joutui pinnistelemään yrittäessään päättää, mikä oli aidointa, tai kenties – vähiten epäaitoa.”

Zadie Smithin neljäs romaani Risteymiä on jo kolmas, joka sijoittuu kiihkeään monikulttuuriseen Lontooseen, kirjailijan omaan kasvupaikkaan. Romaani kertoo ruuhkavuosiaan elävistä, niitä välttelevistä ja parisuhteilevista aikuisista. Se kertoo hyvä- ja huono-osaisuuden kohtaamisista samassa naapurustossa, jossa huumeidenkäyttäjät kerjäävät kotiovilla ja rikkaat sulkeutuvat huoneistoihinsa. Eri puolilla maailmaa sijaitsevat juuret ovat myös läsnä.

Smith saavutti suosiota jo esikoisromaanillaan Valkoiset hampaat, joka suomennettiin vuonna 2001. Uusi Risteymiä sisältää kirkkaita oivalluksia ja tunnistettavia samastumisen kohteita. Kokeellinen, tajunnanvirtamainen kirjoitustapa hajottaa lukukokemusta, mutta sopii satunnaisten kohtaamisten ja levottomien mielien kuvaamiseen.

Pihla Tiihonen
Zadie Smith: Risteymiä. Suomentanut Irmeli Ruuska. WSOY 2013.

Jaa tämä artikkeli: