null Lontoon merimieskirkko on au pairien tukikohta

Lontoon merimieskirkon kävijöistä enää pieni osa on merimiehiä. Nykyisin mm. suomalaiset aupairit käyvät kirkolla vapaamuotoisissa tapaamisissa.

Lontoon merimieskirkon kävijöistä enää pieni osa on merimiehiä. Nykyisin mm. suomalaiset aupairit käyvät kirkolla vapaamuotoisissa tapaamisissa.

Lontoon merimieskirkko on au pairien tukikohta

Tapaamisissa jaetaan ilot ja surut sekä tietysti saunotaan.

Lontoon suomalaisen merimieskirkon au pair -tapaamisilla on pitkät perinteet. Sosiaalikuraattori Howard Byden mukaan niitä on järjestetty ”ikuisesti”. Byde kertoo, että suomalaisia au paireja on ollut Britanniassa jo 1960-luvun lopulta lähtien. 

– Kirkko on heille kokoontumispaikka. Au paireja tarvitaan Englannissa, koska lastenhoito on kallista. Ajatuksena on, että au pair on helpoin ja halvin tapa hoitaa lapset, Byde täsmentää. 

Kirkolla on monta merkitystä ulkosuomalaisille. Sen uskonnollinen merkitys saattaa olla ulkosuomalaiselle tärkeämpi kuin koti-Suomessa. Kirkko tarjoaa myös palan kotimaan kulttuuria.
– On vähän koti-ikävä, ja sitten haetaan kirkolta ruisleipää ja suomalaista tunnelmaa, Byde kuvaa. 

Merimiehiä on kirkon kävijöistä enää murto-osa. Kuukaudessa kirkolla käy noin 1 500 ihmistä. Merimieskirkolla on myös oma majoituspalvelunsa, jonka hätämajoituksesta on moni au pairikin hyötynyt. 
– Tällä hetkellä näyttää siltä, että suomalaisilla au paireilla menee hyvin, Byde kertoo.

Englannin kieli motivoi lähtemään

Välivuotta viettävä vantaalainen Enni Kantola, 21, lähti au pairiksi syyskuussa 2008. Kantola halusi töihin ulkomaille oppiakseen englantia, sillä hän sai opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta, jossa suurin osa kurssikirjoista on englanninkielisiä. 

– Englannin kieli oli aluksi tosi vaikeata, mutta kyllä siitä sitten selvisi. Kaikki ottivat hyvin ystävällisesti vastaan, vaikka en kunnolla osannutkaan kieltä, Kantola kertoo.

Kantola työskenteli aluksi Lontoon ulkopuolella internetin kautta löytämässään perheessä. Kemiat eivät kuitenkaan kohdanneet.
– Kulttuuri oli täysin erilainen, kun perhe ei ollut englantilainen, Kantola kertoo.

Hänen nykyinen pestinsä on englantilaisessa perheessä Lontoon Dulwichin kaupunginosassa. Perhe löytyi ystävän kautta. Uuteen perheeseen kuuluu kolme kouluikäistä lasta. Au pairin tehtävänä on viedä kuopus kouluun sekä siivota.

Kantolan mukaan au pairin palkkaan sisältyy yleensä oma huone ja 60–80 puntaa eli noin 68–90 euroa viikossa.

– Au pairina olo on helppo tapa tutustua maahan ja kulttuuriin, kun ei tarvitse itse huolehtia raha- tai asumisasioista. Ihan mitä vain voi sattua, mutta sitten kyllä kaikesta selviääkin. Ihmiset auttavat kuitenkin, Kantolaa valottaa au pairina olemista.

Kirkolla käy 70 au pairia

Merimieskirkon vapaamuotoisissa au pair -tapaamisissa käy yhteensä noin 70 au pairia kuukaudessa. Ongelmatilanteissa voi kääntyä sosiaalikuraattorin puoleen.

Lestadiolainen Enni Kantola kertoo osallistuvansa kirkon uskonnolliseen toimintaa aktiivisemmin Lontoossa kuin Suomessa ja tapaa mielellään au pair -ystäviään merimieskirkolla. 

– Joskus saatetaan laulaa tai soittaa, nettiä tulee joskus käytettyä, syödään suomalaista ruokaa ja karkkia. Ja luetaan lehtiä. Toisinaan käyn sunnuntaisin iltahartaudessa.

Eniten Enni Kantola kaipaa Suomesta ystäviä, perhettä ja saunaa. Hän aikoo palata Suomeen kesäkuussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.