Arvokeskusteluja. Jon Ólafur Magnussonin mukaan nuotion ääressä käydyt arvoja koskevat keskustelut yhdistivät retkikuntaa. Ne antoivat perspektiiviä omaan elämään.
Löytöretki omaan sisimpään
Koskaan ei ole täysin sopiva hetki toteuttaa unelmiasi – siis tee se nyt. Retkikunta meloi Etelämerellä Tongan saarivaltiossa.
Teksti Inna-Pirjetta Lahti
Kuvat Patrick ”Pata” Degerman
Löytöretkeilijä Patrick ”Pata” Degermanin, 45, viimeisin retkikunta kokosi kahdeksanhenkisen joukon melomaan pariksi viikoksi Etelämerelle Tongan saarivaltioon. Askeettisissa, mutta paratiisimaisen kauniissa olosuhteissa retkikunnan jäsenillä oli aikaa etsiä elämän totuutta ja itseään.
Rohkeinta oli tehdä päätös lähtemisestä autiolle saarelle olemaan aidosti läsnä ja elämään luonnon ehdoilla, vaikka maailma ympärillä myllertää ja uutiset täyttyvät pessimistisistä viesteistä.
Taivas leiripaikan yllä on täynnä tähtiä, kaskaat sirittävät kovaäänisesti ja maininkien pauhu humajaa pimeydessä. Retkikunnan rohkeutta ja pelkoa käsittelevä keskustelu on juuri päättynyt nuotion loimussa. Pata Degerman nojaa taaksepäin yön kauneutta ihastellen.
– Olin pitkään haaveillut retkikuntien sarjasta, jolla olisi laajempi merkitys kuin vain uusien, ennen näkemättömien paikkojen kokeminen, kertoo 15 ensinousua ja monia ääriolosuhteisiin kohdistuneita retkikuntia toteuttanut seikkailija.
– Vaikka tällä kertaa olosuhteet ovat leppoisat, on jo pelkkä irrottautuminen arjen pyörityksestä meille kaikille todella tärkeää.
Välillä täytyy lähteä kauas, jotta näemme miten hyvin asiat meillä Suomessa ovat.
– Maailmanhistoria on täynnä retkikuntia, joiden tehtävät ovat liittyneet pääosin alueiden valloittamiseen, uskonnolliseen käännyttämiseen tai luonnonvarojen riistämiseen. Onneksi tämän päivän löytöretkeily on suurimmaksi osaksi hyvin toisenlaista.
Tongan retkikunta toteutti matkan aikana puhtaaseen juomaveteen liittyvän hyväntekeväisyysprojektin yhdessä Ahlstromin kanssa.
– Oli hienoa, että pystyimme laittamaan myös hyvän kiertämään ja tekemään konkreettista hyvää paikallisten perheiden hyväksi, Degerman iloitsee.
Vastuullinen ajattelu on Pata Degermanille tärkeää niin maailmalla kuin kotioloissa. Kahden lapsen isällä ei ole varaa turhiin riskeihin, vaan asiat tehdään elämyksellisesti, unelmia toteuttaen, mutta ehdottoman turvallisesti.
– Olen monta kertaa kääntynyt ennen huippua, sillä olosuhteet ovat olleet liian vaaralliset. Se ei missään nimessä tarkoita luovuttamista. Myöhemmin olen löytänyt toisen, paremman reitin tavoitteeni toteuttamiseen.
Retkikunnan teema Explore to celebrate life – seikkailen, koska elän, oli myös retkikunnan lääkäriksi 127 hakijan joukosta valitun Malla Neuvosen, 27, tärkein syy hakea mukaan. Hänen elämänfilosofiaansa kuuluu elää itseään kuunnellen ja sen mukaan toimien.
– Lähtemisen syyksi riittää mielestäni se, että se on mahdollista. Koen, että silloin olisi väärin olla tarttumatta tilaisuuteen.
Retkikunta tarjosi Neuvoselle mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin, oppia tiimityötä ja erätaitoja sekä tutustua ainutlaatuiseen matkakohteeseen keskellä valtamerta.
– Oli mielenkiintoista nähdä, miten toisilleen tuntemattomat ihmiset, erilaiset persoonat ja eri sukupolvia edustavat itsenäiset aikuiset muodostivat tiiviin ja toisiaan tukevan ryhmän retkikunnan aikana.
Jokaisena vaelluspäivänä retkikunta kokoontui illalla yhteisen teemakeskustelun äärelle. Rohkeuden lisäksi keskusteluissa käsiteltiin onnistumista, tiimityötä, pitkäjänteisyyttä ja hetkessä elämistä sekä vapautta ja kontrollia.
– Oli hienoa huomata, miten monet keskusteluistamme päätyivät siihen, että meille kaikille on tärkeää kuunnella itseämme ja toimia omien tuntemuksiemme mukaan. Sain vahvistusta omille valinnoilleni. Se, mikä on minulle tärkeää, on muillekin tärkeää, Neuvonen kuvailee.
Nuorimman ja vanhimman jäsenen välinen ikäero oli retkikunnassa yli 40 vuotta. Matkan aikana oli siksi myös helppoa havaita sukupolvien välisten ajatusten ja toimintatapojen erot. Malla Neuvosen mielestä suomalaisessa kulttuurissa on syvällä ajattelu, jossa omat toiveet ja tarpeet jätetään sivurooliin. Hänestä tuntuu, että liian monet elävät elämänsä kokonaan pääsemättä jyvälle siitä, mikä on omassa elämässä tärkeää.
– Minulle ja monille ikäisilleni on vierasta ajatella, että omien tarpeiden kuuntelu olisi itsekästä tai jotenkin väärin. Nykyään on hyväksyttävämpää olla ja elää täysillä. Meille on annettu lupa nauttia elämästä, hän iloitsee.
Neuvonen koki oppivansa muilta retkikunnan jäseniltä valtavasti konkreettisia erätaitoja ja merenkulkuun liittyviä asioita. Nuotion sytyttäminen tropiikissa, teltan pystyttäminen hiekkarannalle melojen avulla tai kajakeista rakennetulla katamaraanilla purjehtiminen olivat kaikki uusia taitoja, joiden oppiminen tuntui hienolta. Myös oman käyttäytymisen seuraaminen uudessa ympäristössä ja vieraassa joukossa oli Neuvosen mielestä arvokasta.
– Siinä oppii valtavasti itsestään ja omasta persoonastaan.
Navigoinnista ja kartoista vastanneelle pitkän linjan yrittäjälleAntti Sawolle, 60, Tongan retkikunta aloitti uuden elämän osa-aikaisena seikkailijana yrityksen päivittäisen toiminnan jäädessä oman pojan hoitoon.
– Patan viesti omiin unelmiin uskomisesta ja rohkeudesta toteuttaa niitä on tehnyt vaikutuksen minuun jo tavatessamme ensi kertaa liki kymmenen vuotta sitten. Vaikka olen aiemminkin tehnyt tosi kovia juttuja sekä maalla että merellä, oli yhteinen retkikunta ammattimaisen löytöretkeilijän kanssa uudenlainen kokemus, Sawo kertoo.
Retkikunnan toteuttamisessa pätevät pitkälti samat lainalaisuudet kuin menestyksekkäässä liiketoiminnassa.
– Hyvällä tiimityöllä tavoitteen saavuttaminen on paljon helpompaa kuin yksin. Käytössä on enemmän tietoa, taitoa ja aivokapasiteettia. Jokaisella retkikunnan jäsenellä on oma roolinsa. Jokaisen tehtävä on yhtä tärkeä retkikunnan onnistumiseksi.
– Yksin toimiessa asiat ovat paljon vaikeampia ja pelko saa nopeammin sijaa päätöksenteon hetkellä. Lisäksi yhdessä tekeminen on paljon hauskempaa ja mahdollistaa aivan uusien näkökantojen syntymisen. Toisaalta on todella tärkeää osata työskennellä myös yksin, Sawo tuumii.
Ryhmän tavoitteena oli oivaltaa yhteistyön merkitys käytännössä, löytää ja kokeilla uusia ajattelutapoja ja käytäntöjä sekä kehittää innovatiivista työskentelyä. Yksi keskusteluissa esiin nousseista teemoista oli onnistuminen.
– Et saa pelätä epäonnistumista, mutta vielä tärkeämpää on, ettet pelkää onnistumista. Luulen, että monelle ihmiselle ajatus todellisesta onnistumisesta on jotenkin liian pelottava. Onhan siihenkin jokin syy, ettei suomalaisia yrittäjiä kutsuta onnistujiksi, omissa liiketoimissaan onnistunut Antti Sawo pohtii.
– Toisaalta ilman epäonnistumista ei voi ymmärtää onnistumisen todellista luonnetta. Täydellinen onnistuminen vaatii aina vastaparikseen kokemuksen täydellisestä epäonnistumisesta. Jokainen menestynyt ihminen tietää, ettei oikotietä onneen ole. Merkityksellistä on selvä visio, joka ohjaa toimintaa myös huonoina hetkinä.
Turkoosin eri sävyissä välkehtivä vesi pyörii kajakkien ympärillä kuin pesukoneen linkousohjelma. Näin joskus elämässäkin tuuli vie pohjoiseen, virta kuljettaa itään, aallokko nousee lännestä ja matkan suuntana on etelä.
Retkikunnan matka taittuu määrätietoisesti tuonakin melontapäivänä ja ryhmä saavuttaa tavoitteensa; Uonukuhahakin eristäytyneen saariryhmän Ha’apain saariston eteläosassa.
Käynnistämällä retkikuntasarjan juuri nyt Degerman toivoo luovansa myös nostetta synkkään taloudelliseen tunnelmaan. Hän haluaa näyttää pessimismissä piehtaroiville ihmisille, että tavoitteellisella tekemisellä voi toteuttaa mahdottomaltakin kuulostavia projekteja.
– Valittaminen ei johda mihinkään, mutta aktiivinen toiminta voi viedä onnistumisiin.
Tongan retkikunnan muita jäseniä olivat varajohtaja Kari Räty, 57, viestintävastaava Inna-Pirjetta ”Pirre” Lahti, 39, markkinointivastaava Milla Kokko, 40, valokuvaaja Jon Ólafur Magnusson, 45, sekä teknisistä varusteista huolehtinut Markku Hjelm, 68.
Explore to celebrate life -retkikuntasarjan seuraava kohde on Grönlanti vuonna 2014, jossa kohdataan toisenlaisia elämän ääriolosuhteita. Tulevina vuosina sarjan retkikunnat suuntaavat Madagaskarille, Saharaan ja Antarktikselle.
Retkikunnan oivallukset ja ajatukset jaetaan tongaexpedition.com-blogissa sekä tekeillä olevassa kirjassa ja tammikuisille Matkamessuille nousevassa elämyksellisessä valokuvanäyttelyssä.
Jaa tämä artikkeli: