null Luja ja lempeä

Luja ja lempeä

Olen nähnyt saman miehen lasten ympäröimänä. Hänellä on mukanaan musta salkku, vähän tavallista isompi. Mitä sieltä löytyy? Kultaa ja hopeaa, aarre: kimaltava Espoon piispan sauva. Se laitetaan yhdessä lasten kanssa kokoon.

Espoon ensimmäinen piispa Mikko Heikka on lempeä ja ystävällinen mies.

Suurin osa piispan työstä tapahtuu suuren yleisön silmien ulottumattomissa. Piispan ja hänen esikuntansa, tuomiokapitulin, työn tulokset näkyvät tavalliselle ihmiselle seurakuntien työn kautta. Hiippakunta ei itse kasta tai kutsu; se on seurakuntien tehtävä.

Piispan vaikutus näkyy myös koko kirkon tasolla, esimerkiksi kirkon kannanotoissa. Julkisilla esiintymisillä ja puheilla on iso merkitys tavalliselle seurakunnan jäsenelle. Piispa voi median välityksellä kohdata myös ne ihmiset, jotka eivät istu piispanmessussa. Mikko Heikka on hyvin ymmärtänyt, että media on nykyajan tori.

Piispan tehtävä on pitää kirkosta huolta ja näyttää tietä. Piispa Heikan aikana on kirkossa otettu monta askelta eteenpäin. Yksi niistä on se, että nyt kirkossa saa rukoilla homoparien liiton puolesta. Vaikka kysymys on ollut vaikea, piispa on päättäväisesti näyttänyt tietä armon ja rakkauden suuntaan.

Globaali maailmamme on monimutkainen paikka elää. Ei ole helppoa löytää ratkaisua siihen, mitä on hyvä elämä tai mitä kristittynä eläminen merkitsee tänään. Presidentinvaalien yhteydessä maahan on kaivattu arvojohtajaa. Arkkipiispa Mäkinen totesi viime viikolla Ylen ykkösaamussa, että tämä on kohtuuton vaatimus yhdelle ihmiselle. Maassa on sen sijaan hyvä olla arvovaikuttajia tai -keskustelijoita. Piispa Heikka kuuluu tähän joukkoon.

Mikko Heikka sanoo Esselle antamassaan lähtöhaastattelussa, että ajan trendi, yksilöllisyys, haastaa kirkkoa muutokseen. Eräs vastaus haasteeseen on juuri avoimen keskustelun ylläpitäminen. Ei pidä kaikin keinoin pysytellä saarnatuolissa, opettaa ylhäältä käsin. Kirkko on uskottavimmillaan silloin, kun se avoimesti etsii totuutta.

Espoon hiippakunnan vaakunassa sädehtii aurinko, jonka keskellä on risti. Suunnittelijan mukaan risti symboloi piispaa, joka ohjaa hiippakuntaansa.

Valon hiippakunnalla on ollut luja ja lempeä piispa. Kiitos!

Urpu Sarlin

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.