null Lukutaitokampanjassa pudotettiin lähes 4 000 kiloa

Paljonko keveni? Leo Salminen, 8,5 kuukautta, seuraa kun äiti Liisi Salminen käy vaa’alla. Taustalla vahtimestari Riitta Sihvonen kirjaa lukemat. Kuva: Sirpa Päivinen

Paljonko keveni? Leo Salminen, 8,5 kuukautta, seuraa kun äiti Liisi Salminen käy vaa’alla. Taustalla vahtimestari Riitta Sihvonen kirjaa lukemat. Kuva: Sirpa Päivinen

Lukutaitokampanjassa pudotettiin lähes 4 000 kiloa

Helsinkiläiset laihduttivat noin 58 000 euron arvosta lukutaitoa Nepaliin. Malmilla loppupunnituksia vietettiin hilpeissä tunnelmissa.

Arja Salakka nousee Malmin seurakuntasalin puntarille hymyssä suin, mutta hieman jännittyneenä.

– En ole kyllä varmaan laihtunut yhtään, nainen epäilee viime hetkellä.

Vahtimestari Riitta Sihvonen tarkistaa listastaan Salakan helmikuisen alkupainon. Hetken ynnäämisen jälkeen hän ilmoittaa pudotuksen suuruuden:

– 2,9 kiloa.

Salakka nostaa peukut pystyyn ja tuulettaa.

– Kymmenen kilon tavoitteeni oli vähän utopistinen. Mutta pääasia, että tuollakin summalla saa lukutaitoa, oppikirjoja itse työkseen toimittava nainen analysoi tyytyväisenä.

– Tämä oli kuningasidea salaiselta lahjoittajalta!
 

Yhteensä yli 23 000 suomalaista ja yli 2 000 helsinkiläistä osallistui salaisen lahjoittajan haastamana Läskillä lukutaitoa -kampanjaan. Kampanjan tuotto käytetään Nepalin opettajankoulutuksen hyväksi, ulkoministeriön valvomana. Kyseessä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen tempaus, jossa yhdistyvät kansanterveyden edistäminen ja kehitysyhteistyö.

 

Helsinkiläiset onnistuivat pudottamaan yhteensä 3 891 kiloa. Roihuvuoressa joku laihdutti jopa 12,5 kiloa. Kun lahjoittaja lupaa jokaisesta kilosta 15 euroa, lähtee pääkaupungista iloa Nepalin lapsille reilun 58 000 euron verran. Sillä saa Nepalissa esimerkiksi ainakin viisi viiden luokkahuoneen koulua. Lahjoittajan toiveena on, että nimenomaan seurakunnat organisoivat punnitukset ja lähettävät tiedot Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), joka kokoaa ja julkistaa ne.

– Helsinkiläisten saavutus kuulostaa oikein hyvältä, kommentoi THL:n erikoistutkija Merja Paturi. Se on terveyttä ja vaatteisiin mahtumista.

Paturia kampanjaa maanlaajuisesti siivittänyt myönteisyys on hämmästyttänyt.

– Ihmiset ovat olleet sydämellään mukana, hän kiteyttää.

Naiset ovat osallistuneet miehiä ahkerammin kansallisiin laihdutustalkoisiin.

 

Malmillakin kampanja sai hyväntuulisen vastaanoton. Salakkaa ennen vaa’alla pyörähtänyt Sari Pekki nauraa:

– Tämä oli niin hervoton ajatus, että oli pakko lähteä mukaan!

 

Pekki kuuli kampanjasta Facebookista. Toissijaisena motiivina oli oma keveneminen kesän korvalla, mutta etusijalla oli hyvän tekeminen uudella, hauskalla tavalla. Pekiltä lähtevät lämpimät kiitokset lahjoittajalle ja seurakunnalle.

– Kampanja oli yksinkertaisesti loistava, tosi hyvin ideoitu ja toteutettu. Kansanterveydellisesti parillakin kilolla per ihminen on merkitystä. Eräs ystäväni sai pudotettua jopa kahdeksan kiloa.

Riitta Sihvonen nyökkäilee vieressä.

– Aika monet ovat kuulemma sanoneet, että ilman tätä kampanjaa ei olisi tullut lähdettyä lenkille tai tarkkailtua syömisiä.

 

Kilot eivät ilmeisesti karisseet kuitenkaan täysin toivotusti Helsingissä, sillä loppupunnituksiin saapui seurakuntiin kolmen kuukauden jälkeen noin puolet laihduttajista. Arki-illan punnituksessa ei Malmillakaan ollut tulijoita ruuhkaksi. Vahtimestari Sihvonen ehtii odotelleessaan jutella salaisista miljonääreistä kertovasta brittisarjasta.

– Kyllähän antaminen tuo iloisen mielen, onpa summa sitten suuri tai pieni.

 

Leo-vauvansa kanssa paikalle saapuva Liisi Salminen lähti hänkin mukaan lasten lukutaidon vuoksi.

– En varsinaisesti laihduttanut, söin vain vähemmän suklaata, Salminen hymyilee.

Leon äitikin lähettää Nepaliin kolmekymmentä euroa.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laskee laihdutustulosten yhteenvedon, jossa eritellään tuloksia muun muassa maakunnittain. Se julkistetaan 15.5. mennessä osoitteessa www.thl.fi.

Milla-Maria Isopoussu

Jaa tämä artikkeli: