null Luonnon tuho etenee Suomessa

Luonnon tuho etenee Suomessa

Suomalaisten ahneus yhdistyneenä piittaamattomuuteen johtaa yhä vaikeammin hallittaviin ympäristökatastrofeihin.

Ensin tuhottiin vanhat metsät. Puusepänteollisuus on valittanut, että maasta ei enää löydy riittävästi laadukasta raaka-ainetta. Vakavampaa on, että biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on ajautunut ahdinkoon.

Säilyäkseen edes nykyisellään se edellyttää minimissään kymmentä prosenttia vanhaa (yli 80-vuotiasta) metsää. Suomessa sitä on enää tuskin kolmea prosenttia.

Vesistöjämme alettiin kohentaa puoli vuosisataa sitten. Teollisuuden ja taajamien päästöjä ryhdyttiin puhdistamaan, minkä lisäksi 2000-luvulle tultaessa oltiin pääsemässä eroon turpeennoston vesistöhaitoista.

Kunnes... Valtakunnan edellinen hallitus paneutui tarmokkaasti laajentamaan turveteollisuutta. Vesiensuojelun nykytila tuo hakematta mieleen hölmöläisten peitonjatkamisesta kertovan tarinan.

Sama hallitus julkisti suurena innovaationa Suomen kaivosstrategian vuoteen 2020. Kaivannaisteollisuus 17-kertaistetaan!

Strategian kruununjalokivi, Talvivaara, on nyt koko kansan ihasteltavana. On käynyt ilmi, että muiden, eri puolilla maata toimivien, pääosin ulkomaalaisomisteisten kaivosyhtiöiden päästöjä ei ole edes luotettavasti selvitetty.

Miljoona suomalaista tuijottaa ilta illan jälkeen tv:n roskaviihdettä ja kohkaa tanssikisoista. Vähät tuo joukko välittää siitä, että he jättävät lapsilleen perinnöksi maan, jonka luonto on henkihieverissä.

Christina af Hällström

sairaanhoidon opettaja, Espoo

Tapio Kuosma
oik.tiet.lis., Espoo
Pirkko Lindberg
kirjailija, Helsinki
Eero Taivalsaari
kirjailija, Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.