null Luonnonystäville luettavaa

Luonnonystäville luettavaa

Kirjat auttavat syventämään omaa luonto-kokemusta.

Teksti Tommi Sarlin

Sano muikku! -kirjaa voi hyvällä syyllä luonnehtia erilaiseksi kalakirjaksi. Kuvataiteilija Maia Rantanen on piirtänyt kirjaan Suomen 69 kalaa tunnistekuvina.

Lisäksi Rantanen on piirtänyt jokaiselle lajille ruudun, jossa kalat itse pääsevät ääneen. ”Annetaan kaloille puheenvuoro ja kuunnellaan ja katsellaan kerran maailmaan heidän tasoltaan, kalaperspektiivistä”, Rantanen kirjoittaa.

Kirja sisältää kalalajista perustiedot ranskalaisin viivoin sekä lyhyen luonnehdinnan. Tämä tekee kirjaan tarttumisen helpoksi, kun haluaa selvittää rantavedessä tai pyydyksessä nähdyn oudon kalan lajia ja elintapoja.

Rantasen mukaan kalat ovat tärkeä osa luonnon kiertokulkua. Ne ovat tuntevia olentoja. Hän siteeraa australialaista kalatutkijaa, jonka mukaan kalat olisi jo aika nostaa nisäkkäiden kanssa samalle tasolle.

Sano muikku! on tuore puheenvuoro suomalaisen kalan puolesta.

Kirja Suuri retkeilykirja on ehtinyt jo kymmenenteen painokseen. Edelleen se on pätevä teos, joka sopii kokeneemmankin retkeilijän käyttöön. Järkälemäinen opas antaa perusteelliset tiedot muun muassa maastossa liikkumisesta, leiriytymisestä, kalastuksesta, köysistä, varusteista, luonnonilmiöistä ja lainsäädännöstä.

Kaikki on nykyään netissä, mutta silti kunnon perusteos puolustaa paikkaansa. Kirja on hyvä käyttöliittymä, ja siitä on miellyttävä etsiä tietoa, kun sisällysluettelo on kunnossa. Suuressa retkeilykirjassa on esimerkiksi retkikohteiksi soveltuvista luonnonsuojelualueista kätevää perustietoa, jota voi sitten netin ja karttojen äärellä syvennellä ja päivittää.

Kirjassa on mustavalkoinen Martti Arkon kuvitus. Se tuntuu hieman vanhahtavalta ajassa, jossa retkeily esitetään lehdissä ja kirjoissa hyvin visuaalisesti. Myös monet kirjan esittämät niksit tuntuvat hieman jo vanhoilta. Toisaalta niistä virtaa aito ja innostunut erähenki, jota ei voi vastustaa.

Kirja Heljä Salosen Kaikki kotiin! Sienestäjän sielunelämää kertoo riemukkaasti sienestyksen ja sienestäjän eri puolista. Tapausesimerkkinä on usein kirjoittaja itse, joka paljastuu myös koukuttavaksi kirjoittajaksi.

Iltalehden toimittajana työskentelevän Heljä Salosen tekstit ovat kuin jutustelevia pikkunovelleja, joissa tutustutaan myös asian filosofiseen puoleen. Metsä opettaa elämän reunaehdoista. Sienestäjälle elämän leppoistaminen on itsestäänselvyys, josta ei tarvitse tehdä erikseen numeroa.

Hauskasti Heljä Salonen kirjoittaa esimerkiksi julkkissienestäjistä, joista tehdään juttua kiiltäväpaperisten lehtien sivuille. Julkkiksella on kuvissa tahraton kori ja kiiltävät kumisaappaat. Korin sisältö saattaa olla peräisin läheiseltä kauppatorilta. Toimittaja ei näet ole halunnut ottaa sitä riskiä, että kuvauspaikalta ei löydykään sieniä.

Aidon sienestäjän saappaissa on Salosen mukaan naarmuja ja jälkiä edellisen vuoden mustikoista. Kun hän ottaa päästään päähineen, ”kaikki näkevät, mitä tarkoittaa bad hair day”.

Maia Raitanen: Sano muikku!
Suomen viehättävin kalakirja.
Into 2012. 147 s., 25,95 e.

Olli Aulio: Suuri retkeilykirja. Gummerus 2012. 581 s, 14,95 e.

Heljä Salonen: Kaikki kotiin!
Sienestäjän sielunelämää.
Kirjapaja 2012. 138 s., 32,85 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.