Luonnotonta rakkautta
Länsimaisen yhteiskunnan toimintaa on tapana verrata luonnonvalintaan – vahvimman oikeus ei ehkä ole kivaa, mutta hei, niinhän se viidakossakin menee. On vain luonnollista, että terveimmät, koulutetuimmat ja parhaiten verkostoituneet ovat myös rikkaita ja etuoikeutettuja.
Kenellä on, sille annetaan.
Sääntö pätee jopa hyvinvointirakenteisiin. Tutkimusten mukaan verorahoitteisista palveluista ja tukiverkoista hyötyvät eniten hyvätuloiset. Vaikka järjestelmät ovat muodollisesti kaikkien ulottuvilla, niiden hyödyntäminen edellyttää resursseja. Parempi väki nauttii maksuttomasta koulutuksesta muita pitempään. Se nostaa ansiosidonnaisia tukia ja käyttää ahkerimmin uimahalleja ja moottoriteitä. Jopa nimellisesti kaikkein köyhimmille varattu sosiaaliturva on suunniteltu karsimaan heikoimmat lenkit.
Asiat voisivat olla toisin. Pyhän Benedictuksen (noin 480–547) luostarisääntö hahmottelee yhteisöä, jossa evoluutiobiologia käännetään päälaelleen. Luostarin tulee kyllä varautua jakamaan yhdelle toista enemmän, mutta ei vahvimman, vaan heikoimman oikeudella. Vahvat selviävät vähemmälläkin, ja kun vähällä selviämisestä tulee vahvuuden merkki, siitä tulee myös sosiaalisesti tavoiteltavaa.
Benedictus muistuttaakin, että ”vähemmän tarvitsevan on syytä kiittää Jumalaa eikä tulla murheelliseksi. Joka taas tarvitsee enemmän, olkoon nöyrä heikkoutensa vuoksi”.
Vaikka ”luonnonlaki” kuulostaa vastaansanomattomalta, voi ihan perustellusti kysyä, mitä tolkkua on hakea luonnosta oikeutusta sellaisiin luonnottomuuksiin kuin palkkaerot, terveydenhuollon monikanavainen rahoitus tai pankkijärjestelmä. Jos tässä oikeasti luomulla mentäisiin, alle 40-vuotiaat suomalaiset kököttäisivät parhaillaan luolissa, söisivät hylkeitä ja pelkäisivät susia. Sitä vanhemmat olisivat vainajia.
Ihminen on onnistunut kehittämään sellaisia asioita kuin raha, irtoripset ja vesivessa. Niiden rinnalla lähimmäisenrakkaus on lopulta aika luonnonmukaista.
anna.kontula@eduskunta.fi
Kirjoittaja on vasemmistolainen kansanedustaja.
Jaa tämä artikkeli: