null Luottamuksella rikottu

Luottamuksella rikottu

Tullessaan vastaanotolle hän on kulkenut jo pitkän matkan. Kokenut liikaa, nähnyt ylettömästi ja altistunut rajattomalle kosketukselle. Hän on luottanut, ollut ikäisensä tyttö tai poika – ja tullut juuri niillä rikotuksi. Hän on syyttänyt ja hävennyt, usein ennen kaikkea itseään.

Seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan teot toistuvat uutisotsikoissa. Seksuaalisuutta kohtaan tehdyt teot repivät turvallisuuden ja itsemääräämisoikeuden tunnetta. Väkivalta ei ole vain väkivaltaisia tekoja. Se on raadollista vallankäyttöä toisen intiimeintä kohtaan, jatkuvaa pelon ilmapiiriä ja häpeän harsoja.

Seksuaalinen hyväksikäyttö piiloutuu usein luottamuksen uumeniin. Tekijä saattaa nauttia ammattinsa tai auktoriteettinsa mukanaan tuomasta erityisestä valta-asemasta. Sen avulla saa sisäänpääsyn toisen elämään, intimiteettiin ja luottamuksellisten rajojen sisäpuolelle. Juuri tällä alueella myös aikuisen vastuu on korkeimmillaan.

Voiko toiselle ihmiselle antaa mitään arvokkaampaa kuin luottamuksen? Luoda turvallisuutta, johon nojata? Ja onko mitään julmempaa kuin käyttää luottamusta pääsylippuna hyväksikäyttöön?

Olen törmännyt työssäni luottamussuhteen väärinkäyttöön lähes minkä tahansa ammatin nimissä: valmentajan, lastensuojelun tai kirkon työntekijän, autokoulunopettajan, leiriohjaajan. Yhdistelmä luottamusasemaa ja hyväksikäyttöä herättää tuplapettymyksen. Hyväksikäyttö kohdistuu sekä aikuisen aseman että ammattiroolin luomaan valtaan. Uhri alistetaan vallalla ja luottamuksella toisen seksuaalisen mielihyvän viattomaksi maksajaksi.

Murskaavimpia ovat tarinat, jotka eivät nouse päivänvaloon. Tekijälle kuuluva häpeä ja syyllisyys painavat uhrin harteilla sulkien suun myös avun hakemiselta. Kun väkivaltaa kokenut kadottaa toivonsa, on rinnalla kulkevien jaksettava ylläpitää sitä. Valo tarttuu, kun valonkantajia pysyy lähellä.

Seksuaalisuus on elinikäinen osa ihmisyyttä. Sitä ei kukaan voi viedä pois tai rikkoa olemattomaksi. Seksuaalisuuteen voi kohdistua rajujakin loukkauksia, väärinkäyttöä, väkivaltaa ja rikkomista. Yhtä lailla sitä voidaan hoitaa, vaalia, eheyttää ja rakentaa uudelleen.

Luottamusta tulee suoda vain niiden käsiin, joilla on syvästi vastuuta käyttää sitä.

Maaret Kallio

Kirjoittaja on seksuaaliterapeutti (NACS) ja työnohjaaja.

maaret.kallio@vaestoliitto.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.