null Lupauksia ja hyviä aikomuksia

Lupauksia ja hyviä aikomuksia

Mistä on uudenvuodenlupaukset tehty? Hyvistä aikomuksista, hartaista toiveista, tärkeistä tavoitteista, ehkä höttöisistä unelmistakin...

Uudenvuodenlupausten antaminen ei itse asiassa ole huono idea, vaikkeivät ne loppupeleissä sataprosenttisesti pitäisikään. Ja laihdutuslupauksen lisäksi olisi hyvä harkita muitakin aiheita.

Milloin muutoin kuin vuoden lopussa tulee kunnolla mietittyä mennyttä ja tulevaa? Mitä on saavutettu, missä petytty? Ja mikä olisi tavoitteeni seuraavalle vuodelle, jos ihan itse saisi päättää?

Jonkun itsensäkehittämisoppaan neuvoja seuraten olen silloin tällöin kirjoittanut henkilökohtaisia kehitystavoitteitani paperille. Tavoitteita on niin monta, ettei usea niistä ole lähelläkään saavuttamista vielä, mutta joissain olen päässyt eteenpäin. Jo matka päämäärää kohti palkitsee.

Myös hyvät teot on aloitettu aikomuksilla. Voinko olla ensi vuonna hieman kärsivällisempi ja ystävällisempi? Voinko olla vähemmän kyyninen ja ajatella hyvää kaikista kanssaihmisistä, vaikka kuinka ottaisi pattiin? Voinko auttaa, tukea, naurattaa tai olla ihan vaan seurana?

Jo joulunaika herkistää meitä vastaanottamaan lämpimiä ajatuksia ja kuuntelemaan itseämme, jos vain annamme sille mahdollisuuden. Tätä kirjoittaessani istun työmatkan aamuna wieniläisessä aamiaishuoneessa kuunnellen joululauluja. Kyllä Amerikan viihteellisissä joululauluissakin on sanomaa!

Kun joulun kristillistä sanomaa laajentaa, ehkä yksi joulun merkitys voi olla muistuttaa meitä kiireisiä ja kyynisiä ihmisiä elämän tarkoituksesta ja lähimmäisistämme. Siitä onkin sitten lyhyt matka uudenvuodenlupaukseen pyrkiä olemaan hieman parempi ihminen lähimmäisiämme varten.

Kannustan kaikkia meitä tekemään kaksi uudenvuodenlupausta: toisen lähimmäisiämme ja ylipäänsä kohtaamiamme ihmisiä varten, ja toisen ihan vain itsemme vuoksi. Ei lupauksia tarvitse julistaa maailmalle. Ne voivat sen sijaan olla omat pienet salaiset askeleemme kohti päämäärää olla parempi ja onnellisempi ihminen.

Ihanaa joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2013!

nsuomalainen@yahoo.com
Kirjoittaja toimi Helsingin kaupungin-
valtuutettuna 2009–2012.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.