null Luterilaisuus, työ ja sosiaaliturva

Luterilaisuus, työ ja sosiaaliturva

Osmo Soininvaara ja Juhana Vartiainen ovat ehdottaneet pienipalkkaisen työn lisäämistä. Ehdotuksia on reposteltu, kehuttu ja moitittu, mutta niiden uskonnollinen tausta on arvioimatta.

Kouluttamattomien ja vajaakuntoisten työmarkkinat ovat kutistuneet olemattomiin. Kadunlakaisijoita ei ole, eikä lapiolinjalla työllisty.

Oikea on huoli, että palkkahaitarin levittäminen alapäästä voisi osua leimaavasti nuorten, maahanmuuttajien ja vajaakuntoisten palkkatasoon. Siksi ehdotuksessa on tärkeää sosiaaliturvan hyödyntäminen pienen palkan täydennykseksi.

Kannustinloukuksi sanotaan työttömän tilannetta, jossa hänen ei kannata mennä töihin ainakaan rahan takia. Tukien supistumisen ja verotuksen takia tulot eivät lisääntyisi.

Syvä muutos tapahtui 1990-luvun laman jälkeen. Pitkäaikaistyöttömyys jäi pysyväksi, ja väliaikaiseksi tarkoitetusta toimeentulotuesta tuli monille elinehto. Sen saamiseksi on oltava tekemättä mitään.

Kristillinen hyväntekeväisyys oli keskiajalla osapuilleen samanlaista ympäri Euroopan, mutta reformaatiosta 1500-luvulla tuli vedenjakaja. Katolilaiset, luterilaiset ja reformoidut ratkaisivat köyhistä huolehtimisen eri tavoin.

Olennainen kaikilla oli työn ja hyvinvoinnin vaihtokauppa. Katolisissa maissa, niin kuin Italiassa ja Espanjassa, köyhät on ruokittu almuilla niiden antajien sielun pelastukseksi. Kalvinistiset maat, Hollanti, Skotlanti, Englanti ja Yhdysvallat, ovat vaatineet köyhiltä työpanosta. Luterilaisissa maissa on keikuttu siinä välissä.

Ehkä Soininvaaran ja Vartiaisen ehdotus on luterilainen, mutta kannustava, tuloeroja kasvattava ja sosiaalipolitiikan työvoimapolitiikkaan kytkevä linjaus on kalvinistista. Ainakin se tuli Suomeen amerikkalaisena uusliberalistisena oppina keskellä lamavuosia.

Kalvinismissa maallinen menestys on Jumalan siunausta ja köyhyys kirousta. Luterilaisuudessa työllä on ollut suuri arvo, mutta työttömät ja turvattomat on aina ruokittu. Työn ja sosiaaliturvan yhdistelmä on luterilaista.

mikko.malkavaara@diak.fi Kirjoittaja on kirkollis-yhteiskunnallinen moniottelija, tutkija ja opettaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.