Helsinkiin muuttanut. Christine Helmer kertoo odottavansa paljon tutkijavuodeltaan.
Luther elää nykyajassa
Elokuun alussa Helsingin yliopisto isännöi kahdettatoista kansainvälistä Luther-tutkijoiden kongressia. Tapahtuman aiheena oli Luther yliopiston opettajana ja uudistajana. Kongressiin kokoontui noin 200 asiantuntijaa. Tapahtumaan liittyy myös Kansalliskirjaston Luther, reformaatio ja kirja -näyttely, joka on avoinna 20.10. saakka.
Kongressin tunnetuimpia puhujia oli Illinoisissa sijaitsevan Northwestern-yliopiston uskontotieteen professori ja teologi Christine Helmer . Helmer on tutkinut ennen kaikkea Lutherin ja modernisaation sekä globalisaation suhdetta. Tutkimusprojekteissaan hän on halunnut tuoda Lutheria nykypäivään.
– Perinteisesti Lutheria on tutkittu 1500-luvun historiallisena hahmona. Oma kiinnostukseni Lutheriin lähtee kysymyksistä, jotka ovat ajankohtaisia nykyisin. Yliopistossani keskustellaan tällä hetkellä paljon uskonnon ja väkivallan suhteesta. Lutherin teologiassa Jumala on hyvin monitulkintainen. Esimerkiksi kärsimystä kokevan ihmisen on vaikea nähdä Jumalan hyvyyttä. Ihminen saattaa kysyä, missä Jumala on, ja miksi tämä tapahtuu minulle? Lutherin mukaan tilanteissa, joissa Jumalan hyvyys ei ole mitenkään ilmeistä, Häntä ei pysty erottamaan saatanasta, Helmer sanoo.
Helmerin mukaan tällaiset hieman häilyvät käsitykset ovat käyttökelpoisia modernissa maailmassa, jossa ei ole helppoja vastauksia.
Lutherilla olisi Helmerin mielestä tarjottavaa myös Yhdysvalloissa käytävään julkiseen keskusteluun esimerkiksi kristinuskosta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Lutherin ajattelun älyllisyys voisi moniarvoistaa maassa vallitsevia yksinkertaistavia ja mustavalkoisia näkökulmia. Luterilaisuus on Yhdysvalloissa kuitenkin pieni kirkkokunta, jolla ei juuri ole poliittista vaikutusvaltaa.
Luther kiehtoo Helmeriä myös ihmisenä.
– Lutherin persoonan ristiriitaisuudet ovat olleet joillekin tutkijoille vaikea paikka. Luther ei kuitenkaan ollut sankari, jona hänet joskus nähdään, vaan elävä ja hengittävä, psykologisesti monimutkainen ihminen. On kiinnostavaa, miksi Luther oli niin vihamielinen niitä kohtaan, jotka eivät ajatelleet samoin kuin hän, Helmer sanoo.
Juuri vuodeksi Suomeen muuttanut tutkija kehuu suomalaista Luther-tutkimusta. Tuomo Mannermaasta alkanut uudenlainen lähestymistapa Lutheriin tunnetaan maailmalla ”suomalaisena koulukuntana”, vaikka tutkijat itse ovat nimitystä vastustaneet.
– Suomessa tehdään tällä hetkellä kiinnostavaa ja uudentyyppistä Luther-tutkimusta, joka auttaa ymmärtämään Lutheria historiallisessa kontekstissaan. Tutkijoiden on katsottava menneisyyteen voidakseen ymmärtää paremmin nykypäivää.
Miikka Kivinen
Jaa tämä artikkeli: