null Luther Plussassa esiteltiin "kuoleman Zalando" ja muita ideoita

Malmin kirkkoherra Heikki Arikka esitteli kuolemaportaalia.

Malmin kirkkoherra Heikki Arikka esitteli kuolemaportaalia. "Me jokainen kuollaan joskus", ja siksi tarvitaan innovaatioita.

Ajankohtaista

Luther Plussassa esiteltiin "kuoleman Zalando" ja muita ideoita

Agricolan kirkon innovaatiotapahtumassa esiteltiin 31 ideaa. Rahoitushakemuksia tuli yli 1,5 miljoonan euron edestä, joten kaikki eivät pääse läpi.

”Kuolema on varma asia tässä elämässä”, sanoi Malmin kirkkoherra Heikki Arikka eilen Agricolan kirkon lavalla. Muun muassa siksi tarvitaan innovaatioita.

Eilen järjestettiin ensimmäinen Luther Plus -tapahtuma. Kirkko Helsingissä on korvamerkinnyt parille seuraavalle vuodelle 1,5 miljoonaa euroa ideoille, jotka auttavat kirkkoa olemaan osa muuttuvaa maailmaa. Luther Plus on osa Helsingin seurakuntayhtymän paljon hehkutettua toimintakulttuurin muutosta.

Rahoituksia on erikokoisia, ja niiden hakijan täytyy olla seurakunta tai jokin seurakuntayhtymän yksikkö. Ehtona kuitenkin on, että jokaisella tiimillä on myös kirkon ulkopuolisia yhteistyökumppaneita.

Hakemusten viimeinen jättöpäivä oli 30.9., mutta hakukierroksia on tulossa vielä kolme. Ensimmäisellä kierroksella hakemuksia tuli 31.

Nyt Agricolan kirkolla esiteltiin ensimmäisen kierroksen hakemukset, ja kirkko oli täynnä. Väkeä olisi tullut enemmänkin, ja ilmoittautuminen piti katkaista kesken.

Paikalla oli seurakuntien lisäksi ihmisiä yrityksistä, järjestöistä ja julkiselta sektorilta. He tulivat nuuhkimaan hankkeita, joihin voisivat osallistua, ja Heikki Arikka esitteli niistä ensimmäisen.

Luther Plus -tapahtuma veti Agricolan kirkon täyteen.

Luther Plus -tapahtuma veti Agricolan kirkon täyteen.

Kuolemaan liittyvä Zalando

”Mitä tapahtuu, kun lähimmäinen kuolee?” Arikka kysyi.

Tilanne on kuulemma sekava. Omaisten pitää järjestää hautajaiset, olla yhteydessä seurakuntaan ja hautaustoimistoon, selvittää perintöasiat ja niin edelleen.

Siihen halutaan helpotusta. Ideana on perustaa nettisivu, joka kokoaa kaikki asiat näppärästi yhteen. Samasta paikasta löytyisi yhteys kaikkiin oleellisiin tahoihin, ohjeet perunkirjoitukseen, mahdollisuus sopia haudan hoidosta ja niin päin pois. Kun omainen kirjautuisi palveluun, pappi kysyisi ensimmäisenä chatin kautta, miten menee.

”Kaikki olisi yhdessä osoitteessa. Ikään kuin kuolemaan liittyvä Oikotie tai Zalando”, Arikka selittää.

"Kun meillä on huomattava paperittomien ongelma, niin miksei Helsingin kirkko anna heille niitä papereita?" heitti bisnesenkeli Riku Asikainen (oikealla). Kirkkoherra Teemu Laasalo veti keskustelun, johon osallistuivat Asikaisen lisäksi Anssi Tuulenmäki, Virpi Einola-Pekkinen ja Marianne Heikkilä.

Kaikki eivät pääse läpi

Hakemusten esittelijät eivät kerro, kuinka suurta summaa he hakevat. Hakemuksia käsittelevään työryhmään kuuluvan projektipäällikkö Eeva Salosen mukaan hakemuksia tuli jo ensimmäisellä kierroksella hieman yli korvamerkityn 1,5 miljoonan euron edestä.

”Voit laskea siitä, että kaikki eivät pääse läpi. Eikä voi ajatella, että kaikki pääsevät läpi niillä summilla, mitä on pyydetty”, Salonen kertoo.

Agricolan kirkon lavalla esiteltiin ensin kaksi jo kesällä päätettyä pääprojektia, joista Arikan esittelemä kuolemaportaali oli toinen.

Sen jälkeen kymmenellä tiimillä oli kolme minuuttia aikaa esitellä omat hakemuksensa, ja loppuihin saattoi tutustua jatkoilla kryptassa.

Eikö ole epäreilua, että eri hankkeet saavat eri määrän näkyvyyttä?

”Hakemuksia tuli niin hirveästi, että kaikki eivät mahtuneet lavalle. Yritimme löytää lavalle vähän erilaisia ideoita. Se jos on lavalla, ei tarkoita, että saa rahaa”, Salonen selittää.

Salosen mukaan koko tapahtumaan osallistuminen ei vaikuta hakemuksen läpi menemiseen. Siinä painavat vain hakemukset.

”Työryhmä arvioi, että siellä on sellaisia, jotka ovat aika selviä. Sitten on sellaisia, joita sparrataan ja voidaan kutsua hakemaan seuraavalla kierroksella.”

Helsingin yhteinen kirkkoneuvosto päättää hankerahoituksista torstaina 24.11. Seuraava Luther Plus -tapahtuma järjestetään 21.3., ja hakemusten viimeinen jättöpäivä on 28.2.

Lähtisitkö rahoittamaan?

Muun muassa nämä hankkeet hakivat tukea:

• Kallion seurakunta haluaisi hankkia kirkkomobiilin eli seurakunnan logolla varustetun pikkubussin. Bussi olisi mukana seurakunnan tapahtumissa. Tavoitteena on, että seurakunta olisi enemmän siellä, missä ihmiset ovat. Kohderyhmää olisivat etenkin lapset, lapsiperheet ja nuoret.

• Paavalin seurakunta haluaisi kehittää Arabian kauppakeskuksessa sijaitsevaa yhteisöolohuonettaan Olkkaria. Olkkarissa toimii seurakunnan kanssa monta ulkopuolista tahoa. Tukea kaivataan tilan kehittämiseen edelleen.

• Avoimet ovet -hanke haluaisi satsata uskontodialogiin ja -kasvatukseen. Ideana on järjestää muun muassa seminaareja, tutustumiskäyntejä eri uskonnollisten yhteisöjen luo, dialogikoulutusta ja mentoreita seurakunnille.

• Helsingin tuomiokirkkoseurakunta haluaisi kehittää kännykkäsovelluksen, jossa lisätty todellisuus yhdistyy interaktiiviseen tarinankerrontaan. Kännykän kameran kautta näkyvät henkilöt ja tapahtuvat esittelevät Tuomiokirkkoa ja luterilaisuutta. Kohderyhmänä ovat sekä suomalaiset että turistit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.