Lutherinkaan ohje ei enää päde

Lutherinkaan ohje ei enää päde

Lutherin tunnettu oivallus ”Raamattu on kristillisen uskon ja elämän ainoa ohje” oli pitkään Suomessakin toimiva ja ymmärretty väite. Ei ole nykypäivinä. Tuonkin väitteen käsittelyssä on nykyään mukana valtava informaation määrä. Kun joku vaikka huudahtaa, ”Jumalan ilmoitus jatkuu Raamatun jälkeisessä kehittyvässä kirkollisessa opissa”, niin kyllä mielipidettä ja uuvuttavaa infoähkyä riittää. Lisäksi jopa piispoilta tulee epäyhtenäisiä sanomia ja seurakuntalaiset päättelevät, että arkkipiispakin lukee ”riisuttua Raamattua”.

Näinhän kävi 20.8. Kirkko ja Kaupungin artikkeleissa, joissa pyöriteltiin homoseksuaalisuutta. Eikä naispappeuskaan vieläkään mikään itsestään selvyys ole. Tappelua ajatusmaailmassa on kuin israelilaisten ja palestiinalaisten vuosituhantisessa sotimisessa.

Onko Lutherin ääntä muutettava seuraavaksi: ”Raamatuntulkitsijan tietotaito on kristillisen uskon ja elämän ainoa ohje.” Voi tässä vielä haaveilla, että onhan se usko muuta kuin mielipiteiden julistamista mutta taitaa yksi evankelisluterilaisen kirkon kivijalka olla jo murtunut.

Juhani Heiska

Jaa tämä artikkeli: