null Maahanmuuttajat haluavat lisää tietoa suomalaisista

Puheenvuorot

Maahanmuuttajat haluavat lisää tietoa suomalaisista

Syksyn alussa järjestimme yhteistyössä Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kanssa perheille retken Hvittorpin kauniiseen leirikeskukseen.

Esitimme edeltä käsin toiveen saada syyrialaistaustaisille tietopaketti suomalaisesta kulttuurista. Aamupäivä oli yllätyksellinen. Seurakunnan diakoni Jyrki Myllärniemi käynnisti syvällisen keskustelun paikalla olijoiden kanssa.

Hän oli valinnut erittäin hyviä teemoja erilaisista suomalaisista tavoista ja käytännöistä sekä valaisi niiden syntyhistoriaa ja taustoja. Osallistujat pyysivät, että heille tulisi vielä mahdollisuus jatkaa tätä keskustelua ymmärtääkseen lisää suomalaisuudesta.

Tämä tilaisuus paljasti meille jotain uutta. Suomalaisessa maahanmuuttajapolitiikassa ajatellaan, että maahanmuuttajien on tärkeä kertoa tavoistaan suomalaisille. Vielä tärkeämpää maahanmuuttajille on perehtyä kantaväestön arvomaailmaan ja osata sopeutua siihen.

Se on maahanmuuttajille turvallisin tapa pystyä säilyttämään oma identiteettinsä, varsinkin kun suomalainen politiikka rohkaisee ja kunnioittaa sitä, että maahanmuuttajat itse ovat aktiivisia ja säilyttävät oman identiteettinsä.

Jopa kouluissa voi opiskella omaa äidinkieltään, mikä on harvinainen mahdollisuus maailmassa. Ei ole tavallista, että kouluissa on useita vieraita kieliä ja myös oman uskonnon opetus on järjestetty.

Suomalaisten olisi hyvä puhua enemmän ja opettaa uusille tulijoille suomen kieltä ja suomalaista kulttuuria. Se on tärkeintä, mitä maahanmuuttajat tarvitsevat sopeutuakseen ja kotiutuakseen suomalaiseen yhteiskuntaan.

 

Mania Alkhatib

Suomi-Syyria Ystävyysseura ry:n puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.