Maailman paras Kööpenhamina

Maailman paras Kööpenhamina

”Viisivuotias sisarentyttäreni söi ison annoksen miekkakalaa ja kasviksia. Pöydässä oli tarpeeksi tilaa piirtämiseen, ja lapsi puhui pitkään jälkeenpäin hassuttelevasta, Islannista kotoisin olevasta tarjoilijasta.”

Annukka Oksanen on kirjoittanut jutustelevan matkaoppaan, jossa on tukeva kattaus ruokapaikkoja. Niissä maistellaan peritanskalaisia voileipiä eli smørrebrødejä sekä paljon muuta.

Kööpenhaminasta on Oksasen mukaan sukeutunut huikea ravintolakaupunki. Ranskalaisen keittotaidon perinteet kohtaavat monissa huippuravintoloissa paikalliset raaka-aineet. Lisäksi kaupungissa on laadukkaita italialaisia, aasialaisia ja arabialaisia ravintoloita.

Oppaasta välittyy kööpenhaminalaistuneen Oksasen ihastus kotikaupunkiinsa, jossa pyöräillään töihin toimistovaatteissa, suvaitaan Christianian värikästä vapaakaupunkia ja rakastetaan hyggeä eli kotoista ja rentoa tunnelmaa. Tuliaisiksi voi ostaa vaikka veikeää designia, hienon sadetakin tai leivänpäällyssuklaata lapselle.

Mondon uusi opas sopii ulkona syömisestä, shoppailusta ja kaupungin ympäristössä retkeilystä kiinnostuneelle matkailijalle. Bilettäjälle kirjalla on vähemmän annettavaa. Yöelämää käsitellään viiden sivun verran, kun herkuttelulle on omistettu lähes kymmenkertainen tila.

Maija Astikainen on valokuvannut oppaaseen katunäkymien ja herkkujen lisäksi monta tanskalaista hymyä. Ne kuvittavat osuvasti Oksasen väitettä, jonka mukaan Kööpenhaminassa on helppo nauttia elämästä.

Pihla Tiihonen
Annukka Oksanen: Kööpenhamina.
Mondo Matkaopas 2014.

Jaa tämä artikkeli: