null Maalattua voimaa ja kauneutta

Oudossa valossa. Erikoinen näkökulma aivan eläimen lantioluun takaa taivaalle saa aikaan unenomaisen tunnelman. Georgia O’Keeffe: Lantioluu IV, 1944, öljy kovalevylle, 91,4 x 101,6 cm, Georgia O’Keeffe Museum, Burnett-säätiön lahjoitus, Santa Fe.

Oudossa valossa. Erikoinen näkökulma aivan eläimen lantioluun takaa taivaalle saa aikaan unenomaisen tunnelman. Georgia O’Keeffe: Lantioluu IV, 1944, öljy kovalevylle, 91,4 x 101,6 cm, Georgia O’Keeffe Museum, Burnett-säätiön lahjoitus, Santa Fe.

Maalattua voimaa ja kauneutta

Georgia O’Keeffe pelkisti rohkeasti, rajasi yksityiskohdat tiukasti, löysi hämmästyttäviä kuvakulmia ja leikitteli mittasuhteilla.

Teksti Satu Itkonen
Kuva Georgia O’Keeffe Museum

Helsinkiläistä taideyleisöä hemmotellaan kahdella maailmanluokan naistaiteilijan näyttelyllä. Näitä omien maidensa kansallisia tähtitaiteilijoita yhdistää paitsi pitkäikäisyys ja tinkimätön ura taiteilijana, myös selvästi ilmaistu haluttomuus tulla kohdelluksi erityisesti ”naistaiteilijana”. Kumpikin myös oli modernismin kehityksen kannalta keskeinen oman erityisen ilmaisunsa kehittäjä.

Sekä Ateneumissa esittäytyvä suomalainen Helene Schjerfbeck (1862–1946) että amerikkalaisen modernismin keskeinen taidemaalari Georgia O’Keeffe (1887–1986) kouluttautuivat aikanaan taiteilijoiksi, kulkivat omaa tietään ja saivat menestystä jo eläessään.

Kummankin tuotannosta löytyy kukka- ja hedelmäaiheita sekä rohkeaa kuva-aiheen pelkistämistä, voiman ja kauneuden omaperäistä yhdistämistä.

Georgia O’Keeffe tunnetaan parhaiten suurista ja voimakkaan värisistä maalauksista, joissa hän esittää monumentaalisen kokoiseksi suurennettuja lähikuvia kukista.

Jo nuorena hän tapasi New Yorkissa valokuvaaja ja taidevälittäjä Alfred Stieglitzin , joka alkoi aktiivisesti edistää hänen uraansa. Stieglitz otti O’Keeffestä lukuisia valokuvia, osan alastonkuvina. Näistä kuvista kohuttiin, ja myöhemmin niistä tuli valokuvataiteen klassikoita.

O’Keeffen kanssa 1924 avioitunut Stieglitz oli myös ”syypää” siihen, että O’Keeffen kukka-aiheita on haluttu pitää melko yksioikoisesti feminiinistä seksuaalisuutta kuvaavina. Se on osa totuutta, ovathan nuo maalaukset tavattoman aistillisia. Suorastaan tavaramerkiksi nostettuna erotiikkanäkökulma alkoi kuitenkin ärsyttää taiteilijaa.

New Yorkin pilvenpiirtäjät ja etenkin kaupungin öiset näkymät innoittivat Georgia O’Keeffeä ihmisettömiin katukuviin.

Vanhemmiten ja Stieglitzistä leskeydyttyään O’Keeffe asui New Mexicossa jylhien maisemien äärellä. Hän hallitsi myös itse julkisuuskuvaansa ja esittäytyi mielellään karuissa oloissa viihtyvänä, vahvana ulkoilmaihmisenä.

Ympäröivät aavikot, kanjonit ja vuoret ja niistä löytyvät eläinten kallot O’Keeffe ikuisti taiteeseensa väkevän energisesti. Hän pelkisti rohkeasti, rajasi yksityiskohdat tiukasti, löysi hämmästyttäviä kuvakulmia ja leikitteli mittasuhteilla.

Aavemainen ja ylitodellinen tunnelma syntyi, kun taiteilija esimerkiksi kuvasi kaukana sinitaivaalla häilyvän kuun nautaeläimen lantioluun läpi. Taiteilijan viimeisiltä vuosikymmeniltä on myös maalauksia, joissa hän kuvaa pilviä ylhäältä päin, lentokoneen matkustajan näkökulmasta.

Amerikassa erittäin arvostetun Georgia O’Keeffen näyttelyitä on ollut vain harvoin Euroopassa eikä vielä koskaan Suomessa.

Tämä nyt Taidemuseo Tennispalatsiin saatu näyttely on kolmen eurooppalaisen museon yhteistuotantoa, ja se on ollut Helsinkiä ennen esillä Roomassa ja Münchenissä.

Tärkeä lainaajataho on Georgia O’Keeffe -museo, joka toimii taiteilijan viimeisten vuosikymmenien maisemissa, New Texasin Santa Fessä. Sieltä näyttelyyn on saatu myös taiteilijan omistuksessa olleita valokuvia ja esineitä kuten kiviä, maalaustarvikkeita ja eläinten kalloja.

Georgia O’Keeffen teoksia 9.9. saakka Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa, Salomonkatu 15. Avoinna ti–su klo 11–19.
Liput 10/8 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Kuukauden ensimmäisenä perjantaina
kaikille vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.