Tuija Varjoranta tarkastelee kurssilaisensa Maija Savolaisen työtä Harakan saarella. Kuva: Pekko Vasantola
Maalauskurssi Mustasaaressa antaa uusia voimia
Kallion seurakunnan maalauskurssilla prosessi on lopputulosta tärkeämpi.
Maalaaminen jännittää. Jos ei ole tarttunut maalausvälineisiin kouluaikojen jälkeen, kynnys kokeilla uudelleen voi olla korkea. Kallion seurakunnan maalauskurssilla ei kuitenkaan ole taitovaatimuksia.
– Kurssillani prosessi on lopputulosta tärkeämpi. Me emme analysoi tai arvostele. Lähtökohtana on, että jokainen osaa, kertoo kuvataiteilija ja taideterapeutti Tuija Varjoranta.
Hän on vetänyt kesäisiä maalauskursseja Mustasaaressa liki 20 vuotta. Kurssit kiinnostavat erityisesti keski-ikäisiä naisia, mutta tervetulleita ovat kaikki aikuiset. Varjoranta kertoo, että kurssi on tavoittanut myös sellaisia, jotka eivät muuten osallistu seurakunnan toimintaan. Kahden tai kolmen päivän mittaiselle kurssille mahtuu noin kymmenen osallistujaa.
– Suomalainen yhteiskunta on suorituskeskeinen. Useat tulevat kesäkurssille uupuneina. Pitkän talven jälkeen kurssilta haetaan omaa rauhaa ja tilaa.
Pääasia on, että osallistujat viihtyvät ja että työskentely palkitsee. Parhaimmillaan kurssi antaa osallistujalle uusia voimia.
– Jo pieni venematka irrottaa kurssilaisen arjesta toiseen tilaan. Luonnon keskellä maalatessa aistit herkistyvät ja värit puhuttelevat uudella tavalla.
Kurssilla väriä tutkitaan monenlaisilla harjoituksilla. Kurssilaiset maalaavat nestemäisillä akvarelliväreillä kostealle paperille. Tuija Varjoranta kutsuu tekniikkaa märkämaalaukseksi.
– Maalaamme väriä, emme muotoa. Tutkimme värisointuja ja synnytämme uusia värejä. Lähdemme liikkeelle yksinkertaisista harjoituksista.
Ryhmä- ja yksilöharjoitusten ohessa osallistujat saavat nauttia Mustasaaresta. Lounastamisen lisäksi kurssilaiset voivat halutessaan piipahtaa Mustasaaren kappelissa. Kurssin loppupuolella tekijät keskustelevat töistään.
– Jaamme kokemuksia ja katsomme yhdessä, mitä olemme tehneet.
Varjoranta kertoo, että maalaaminen saattaa kirkastaa ajatuksia.
– Maalaaminen vaikuttaa ruumiiseen, tunteisiin ja ajatteluun. Se voi tuoda myös uuden näkökulman osallistujan elämäntilanteeseen. Maalatessaan ihminen työstää sisäistä maailmaansa.
Jaa tämä artikkeli: