null Maan tilanne huolestuttaa

Puheenvuorot

Maan tilanne huolestuttaa

Olen huolestuneena seurannut maamme poliittista linjaa. Hallituksen ohjelma tähtää talouselämän, rahan, pääoman etujen ajamiseen. Se ei lähde ihmisten perustarpeista huolehtimisesta.

Jo yli sataviisikymmentä vuotta sitten Karl Marx totesi, että kapitalistisessa talousjärjestelmässä ihmiset ovat taloutta varten, ei päinvastoin. Nyt tuntuu siltä, että raha on ainoa arvo ja arvonmitta. Hallituksen pyrkimys pidentää työaikaa, stressata lisää osaa työntekijöistä ja lähettää loput työttömiksi, tuntuu epäloogiselta.

Automaatio ja digitalisaatio ovat jo kauan vähentäneet ihmisten työtä. Työaikaa ei ole lyhennetty. Nyt olisi aika tehdä se. Jos perustyöaika olisi kuusi tuntia, rasitus ja sairastavuus vähenisivät ja työteho nousisi. Tätä on kokeiltu ja se on toiminut hyvin.

Palkkaa voisi ylemmissä palkkaluokissa vastaavasti alentaa, se vähentäisi myös turhaa kulutusta, mikä on välttämätöntä maapallon kokonaistilanteen – väestökatastrofi ja ekokatastrofi – kannalta. Jos lisäksi sotumaksut siirrettäisiin yhteisesti kannettaviksi, lisätyöllistäminen olisi sekä välttämätöntä että kannattavaa. Pääsisimme kalliista ja vahingollisesta työttömyydestä. Alemmissa palkkaluokissa olisi palkanalennus korvattava.

Meidän kristityiksi itsemme lukevien tulisi kaikin voimin vaikuttaa yhteisöissämme ja puolueissamme inhimillisemmän politiikan puolesta. Myös lapsiin, koulutukseen ja kulttuuriin kohdistuvat muka-säästöt ovat epätarkoituksenmukaisia.


Anna-Liisa Rekola

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.