Maanalainen kävelyretki
Kuva: Jouni Viitala

Kuva: Jouni Viitala

Maanalainen kävelyretki

Koiranilmalla pääsee keskustan läpi kuivin jaloin maanalaisia reittejä pitkin. Eteläiseltä Rautatiekadulta voi kulkea kaupungin ali Pohjoisesplanadille saakka, noin 900 metriä.

Astelen Tennispalatsin viereistä ajoluiskaa kohti Kampin keskuksen parkkihallia. Maan alla jalkakäytävä loppuu ja kyltti kieltää jalankulun, mutta livahdan vielä loppumatkan parkkihalliin. Lainkuuliainen kulkija voi aloittaa kävelyn Graniittitalosta tai Kampin keskuksesta.

Nauhalta soiva peukaloisen laulu pehmentää massiivisen parkkihallin kolkkoa tunnelmaa. Kuljen Kampin keskukseen ja Forumiin johtavien käytävien ohi tunneliin, joka vie Stockmannille. Pari teinipoikaa hyppii skeittilaudoilla portaita alas. Pauke on korvia huumaava. Pian toinen heistä havahtuu:

– Stevari! Lähetään meneen!

Jatkan matkaani Stockmannia kohti, ohi leipääntyneen vartijan. Kosmetiikkaosaston perältä pääsen Akateemiseen kirjakauppaan ja sieltä ulos Pohjoisesplanadille. Olisin voinut kulkea saman matkan sisätiloissa myös Forumin, Asematunnelin, Citykäytävän ja Stockmannin parkkihallin kautta.

Jalankulkutunnelien lisäksi kaupungin alla risteilee myös huolto- ja viemäritunneleita, joihin tavallisella tallaajalla ei ole asiaa. Helsinkiin tehtiin maanalainen yleiskaava vuonna 2010, jotta uusille tunneleille riittäisi tilaa tulevaisuudessakin.

Jouni Viitala
Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli: