Maanalainen reikäjuusto
Kuva: Jorma Vilkman

Kuva: Jorma Vilkman

Maanalainen reikäjuusto

Tuhannet ihmiset kulkevat päivittäin Kolmen sepän aukion ohi. Mutta harva tietää, että jalkojen alla, noin 30 metriä katutason alapuolella, kulkee yksi Helsingin Energian energiatunneleista. Siellä virtaavat sähkö, lämpö ja jäähdytys, ja siellä huoltomiehet liikkuvat pakettiautolla.

Lähes Kolmen sepän patsaan alla sijaitsee Kluuvin sähköasema, yksi Helsingin viidestä sähköasemasta. Helen-lehdessä 4/2013 Pertti Suvanto kuvaa kolmeen tasoon rakennettua sähköasemaa: ”Tilat muistuttavat kallion sisään rakennettua taloa seinineen ja kattoineen. Peltikatto estää kalliosta mahdollisesti irtoavan aineksen varisemisen tai mahdollisen kallioperän vuotoveden valumisen herkkien sähkölaitteiden päälle.”

Vuonna 2011 rakennettu sähköasema sijaitsee Suomen sähkönkäytön suurimman kuormitustiheyden keskipisteessä. Se louhittiin ydinkeskustan kiinteistöjä palvelevan huoltotunnelin yhteyteen. Maan päältä ei tilaa olisikaan löytynyt.

”Yhteiskäyttötunnelin yhdellä seinällä kulkevat kaukolämpöputket ja teleliikennekaapelit, toisella seinällä vesijohto- ja kaukojäähdytysputket ja pohjalla sähkökaapelit”, selvittää Markku Hyvärinen Helen Sähköverkosta Helen-lehdessä.

Erilaisia huoltotunneleita risteilee pääkaupungin alla jo 200 kilometriä. Niistä lähes 60 kilometriä on energiatunneleita. Pertti Suvanto kuvailee verkostoa Helsingin maanalaiseksi reikäjuustoksi.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli: