Maaria Laukkanen haluaa aurinkopaneeleista arkea
Maaria Laukkanen järjestää Kamppiin toritapahtumaa, joka tarjoaa tietoa ilmastoystävällisistä energiaratkaisuista. Kuva: Markus Sommers

Maaria Laukkanen järjestää Kamppiin toritapahtumaa, joka tarjoaa tietoa ilmastoystävällisistä energiaratkaisuista. Kuva: Markus Sommers

Maaria Laukkanen haluaa aurinkopaneeleista arkea

Kun Maaria Laukkanen vuonna 2008 esitteli insinöörityönsä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta rakennuksen suunnitteluun, paikalla oli muitakin kuin opiskelutovereita: median edustajia. Laukkanen oli mainostanut tapahtumaa ja kiinnittänyt siitä julisteita ympäri opinahjoaan Metropoliaa. Se oli tavatonta.

– Ajattelin, että ilmastonmuutos on niin tärkeä juttu, että kaikkien pitää saada tietää siitä, hän sanoo.

Meininki on sama, kun hän järjestää perjantaina 22.5. Lähienergiatoria Narinkkatorille. Suuri tapahtuma uusiutuvien ja lähellä tuotettavien energiaratkaisujen ympärille on hänen visionsa, jonka järjestäjäksi lähti Lähienergialiitto.

– Joku kysyi, tarvitseeko tapahtumaa varten välttämättä vuokrata koko tori. Minusta pitää ottaa kaikki tai ei mitään. Haluan nämä asiat pois marginaalista.

Torilla lähes 50 erilaista toimijaa esittelee tarjoamiaan lähienergiaratkaisuja. Siellä voi ihmetellä esimerkiksi sähköautoa ja maailman suurinta tehdasvalmisteista aurinkokeräintä tai lähteä käymään Viikin ympäristötalossa biokaasubussilla, jonka maksuksi kelpaa banaaninkuori.

– Aihepiiriin liittyy paljon väärinkäsityksiä. Kuten se, ettei Suomessa paistaisi aurinko tarpeeksi aurinkoenergialle. Voisimme tuottaa kaiken tarvitsemamme energian kotimaassa, mutta ostamme sitä ulkomailta yli kahdeksalla miljardilla eurolla vuodessa.

 

”Voisimme tuottaa kaiken tarvitsemamme energian kotimaassa.”

 

Kaikki alkoi Kaliforniasta, jossa Maaria Laukkanen oli vaihto-opiskelijana vuonna 2007. Hän päätyi valitsemaan useita ilmastonmuutosta käsitteleviä kursseja. Al Goren elokuva Epämiellyttävä totuus oli juuri ilmestynyt.

– Järkytyin faktoista ja totesin, että tämä on se asia, jonka eteen minun on tehtävä töitä. Rakennusinsinöörinä siihen on hyvä tilaisuus, koska rakennusten energian tarve on jopa 40 prosenttia koko Suomen energiankulutuksesta, Laukkanen toteaa.

Hänestä tuli yrittäjä, joka ylläpitää energiatehokkaaseen rakentamiseen keskittyvää sivustoa eksergia.fi.

– Ilmastoystävällisistä ratkaisuista on tullut nyt kilpailukykyisiä myös hinnan puolesta. Isojen aurinkopaneelihankkeiden takaisinmaksuaika on enää kymmenen vuotta.

Mitä sitten yksittäinen ihminen voi tehdä? Maaria Laukkanen kehottaa taloyhtiöissä asuvia ottamaan energia-asiat esille, kun korjaushankkeita suunnitellaan.

– Energiaselvitys kannattaa aina teettää, kun suunnitellaan vaikka julkisivuremonttia. Usein esimerkiksi ilmanvaihto kaipaa korjausta: jos talossa on vain poistoilmanvaihto, se vetää turhaan harakoille ilmaa, joka on ensin lämmitetty.

Vanha kunnon energiansäästökin kannattaa.

– Ongelmana on se, että meillä sähkö on bruttokansantuotteeseen nähden hyvin edullista muihin EU-maihin verrattuna. Se ei motivoi säästämään. Oikeasti rakennuksista löytyisi säästöpotentiaalia useamman ydinvoimalan edestä!

Laukkasen mielestä lähienergian asema on viidessä vuodessa parantunut huomattavasti. Hän uskoo, että tietoa jakavalle toritapahtumalle on nyt tilausta.

– Olemme vielä paljon jäljessä esimerkiksi Ruotsia, mutta uskon, että pian nämä ratkaisut ovat meilläkin valtavirtaa.

P.S.

Asun vanhan puutalon ullakolla Käpylässä. Joskus vetää, mutta takapiha on ihana!
Vaadin ilmastonmuutokseen liittyvää opetusta kouluihin. Sen pitäisi olla pakollista jo ala-asteella.
En ole koskaan pysynyt pitkään tavallisissa konttorihommissa.

Lähienergiatori Narinkkatorilla pe 22.5. klo 10–19.  http://www.lahienergia.org/tapahtumat/lahienergiatori/

Jaa tämä artikkeli: