null Maatöitä ja sotilaskotihommia

Yli puoli vuosisataa Seutulassa asunut Sirkka Kuuskoski näki nuorena sotaa kotikaupungissaan ja sotatoimialueella.

Yli puoli vuosisataa Seutulassa asunut Sirkka Kuuskoski näki nuorena sotaa kotikaupungissaan ja sotatoimialueella.

Maatöitä ja sotilaskotihommia

Sota-aikana kaikki tekivät töitä minkä jaksoivat.

Sodasta oli puhuttu, mutta sen alkamiseen ei uskottu. Sirkka Pietinen, nykyinen Kuuskoski, kävi lukion viimeistä luokkaa Helsingissä syksyllä 1939, kun talvisota alkoi.

— Pommituksissa neuvottiin menemään avoimelle paikalle. Niinpä meitä tuli Hietaniemen hautausmaalle kaikkiaan kuuden koulun oppilaat. Mutta pommikoneet lensivätkin niin matalalla, että saattoivat ampua yksittäisiä ihmisiä, ja avoimella paikalla oleminen kiellettiin.

Sirkka lähti ystävänsä kanssa etsimään turvallisempaa paikkaa. Rexin kulmalla tytöt näkivät, miten pommi osui sadan metrin päässä olevaan linja-autoon, ja ilmanpaineen takia hekin kaatuivat. Sitten he juoksivat Seurahuoneen pommisuojaan.

— Sota muutti monen elämän. Koulu oli välillä suljettu, välillä auki. Keväällä se loppui kokonaan. Yllättäen meidät julistettiin toukokuun lopussa ylioppilaiksi edellisen todistuksen perusteella.

Sota-aikana oli yleinen työvelvollisuus.

— Jo ennen sodan alkua ostettiin pakkakaupalla flanellia, josta tehtiin housuja reserviläisille. Vaikka meidän koulussa ei ollut käsitöitä, joku osasi ommella ja pystyi neuvomaan toisia. Yksiin housuihin ompelin luukun väärään suuntaan. Siitä riitti naurua, ja muutenkin meillä oli hauskaa.

Sirkka autteli kaverinsa kanssa sotilasapteekissa. Jossakin vaiheessa Ateneumin tiloissa rullattiin siteitä kädet rakoilla.

Siviilipuolella Sirkka suunnitteli pyrkivänsä kauppakorkeakouluun. Sitä varten hän aloitti koulunkäynnin keskeydyttyä harjoittelun vakuutusyhtiössä maaliskuussa 1940.

— Töitä oli paljon, kun kaikki halusivat ottaa palovakuutuksen. Aineellisista menetyksistä ei saanut sotakorvauksia ilman palovakuutusta. Iltaisin olin ylitöissä kuudesta yhdeksään.

Sirkka houkuteltiin vakinaiseksi työntekijäksi. Työvelvollisuutenaan hän teki maatöitä.

— Olin Inkoossa puimahommissa kaksi viikkoa, ja opin kiroilemaan ruotsiksi. Toisen kerran olin Jännevirralla Kuopiossa. Siellä nostettiin sateessa lanttuja. Töissä oli myös yksi sotavanki. Hän oli hyvin mukava ja auttavainen. Jälkeenpäin mietin, kuinkahan hänen kävi.

Sirkka Pietinen liittyi Lotta Svärd -järjestöön jatkosodan alkaessa.

— En tiedä, mistä äitini sai hommatuksi minulle hienon, villakankaisen lottapuvun. Sodan jälkeen se hävitettiin, kun rauhanehtojen mukaan järjestö piti lakkauttaa.

Sirkka asui vanhempiensa kodissa Munkkiniemessä.

— Kun tuli hälytys, meidän piti yhdessä toisen lotan kanssa järjestää kahvia, tai korvikettahan se oli, ja muuta tarjottavaa pommisuojan tuleville ihmisille. En muista, mistä tarjottavat saatiin. Olen myöhemmin kysellyt tarjoilukäytännöstä muilta lotilta, mutta kukaan ei ole muistanut vastaavaa.

Vuonna 1942 Sirkka pyydettiin väliaikaisesti töihin sotilaskotiin, joka oli sotatoimialueella Karhumäessä.

— Hoidin lähinnä talous- ja tiliasioita. Iso puutalo oli keskellä kylää, ja hälytysten aikaan olisi pitänyt mennä pommisuojaan. Väsyin siihen, enkä sitten enää mennytkään.

Liikkeellä oli monenlaisia tauteja.

— Minulla oli huono olo ja kuumetta. Kun menin Karhumäessä lääkärin vastaanotolle, muut jonottajat sanoivat, että naiset ensin. Siellä oli sata miestä ja minä.

Lääkäri ei voinut ottaa heti kokeita.

— Kun seuraavana päivänä astuin sisään, lääkäri sanoi heti ilman kokeita, että minulla oli keltatauti. Tautia ei voitu hoitaa Karhumäessä, vaan minun piti matkustaa Äänislinnaan sairaalaan.

Siellä oli vastassa mukavan yllätys: lottana oli Sirkan luokkatoveri ja hyvä ystävä. Sirkka pääsi lakanoiden väliin, nukkui kolme vuorokautta ja palasi toipilaana Helsinkiin.


Veteraanipäivä ja bussireitit

Veteraanipäivää vietetään Holman kurssikeskuksessa. Ohjelmassa on kahvien ja ruokailun lisäksi hartaus, virsiä ja musiikkiesityksiä, veteraanin puheenvuoro sekä Vantaan veteraani- ja reserviläisjärjestöjen yhteistyötoimikunnan tervehdys. Tilaisuudessa puhuu Puolustusvoimien Helsingin aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Veli-Matti Rintala.

Holman kurssikeskukseen pääsee bussikuljetuksilla. Bussit lähtevät liikkeelle klo 9. Paluu Holmasta klo 15. Bussit kulkevat samoja reittejä takaisin.

Bussi 1: Korson kirkko – Rekolan kirkko – Koivukylän asema – Asolanväylä – Tikkurilan kirkko – Kuriiritie – Holma.

Bussi 2: Hakunilan kirkko – Tikkurilan kirkko – Ylästöntie – Holma.

Bussi 3: Askisto, Hirsikuja – Hämeenkylän kirkko – Pähkinärinteen ostoskeskus – Karhunkierroksen pysäkki – Rajatorpan ostoskeskus – Myyrmäen asema – Myyrmäen kirkko – Martinlaakson asema, laituri 1 – Holma.

Veteraanipäivä ti 24.4. klo 9–15 Holman kurssikeskuksessa Klaukkalassa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.