null Mahdoton vaientaa

Ikuinen optimisti. – Vaikeudet voi kääntää vahvuudeksi. Menneiden katuminen sairastuttaa kehon ja mielen, kirjailija Nawal El Saadawi sanoo.

Ikuinen optimisti. – Vaikeudet voi kääntää vahvuudeksi. Menneiden katuminen sairastuttaa kehon ja mielen, kirjailija Nawal El Saadawi sanoo.

Mahdoton vaientaa

Egyptiläistä Nawal El Saadawia eivät hiljennä tappo-uhkaukset eikä vankeusrangaistus. Teksti ja kuva Päivi Arvonen

Egyptiläisen Nawal El Saadawin kotitalon 26. kerroksen parvekkeelta Kairoon avautuva näkymä on katseen suunnasta riippuen kaunis tai karu. Toisella puolella virtaa Niili, toinen puoli pursuaa toisiinsa kiinni rakennettuja kairolaiskerrostaloja, joissa eletään köyhästi, asutaan ahtaasti ja unelmoidaan paremmasta huomisesta.

Maiseman kaksijakoisuus kuvaa El Saadawin elämää. Moni olisi lannistunut vähemmistäkin vastoinkäymisistä, mutta El Saadawille hallituksen ja uskonnollisten auktoriteettien tuomiot ovat tuoneet vain lisää energiaa jatkaa taistelua naisten parempien oikeuksien saavuttamiseksi. Tuottelias 81-vuotias kirjailija ja aktivisti jaksaa kiertää maailmaa myös luennoitsijana.

– Egyptin vallankumous oli unelmieni täyttymys. Olin haaveillut siitä lapsesta lähtien, melkein 70 vuotta, El Saadawi sanoo silmät tuikkien.

Vuonna 1931 syntynyt kirjailija vietti Kairon Tahrir-aukiolla yöt ja päivät koko kolmeviikkoisen kansannousun ajan. Tammikuussa 2013 Egyptissä julkaistava kirja kertoo näistä kokemuksista.

– Saan edelleen valtavasti voimaa vallankumouksesta. Se oli hyvä alku, vaikka toistaiseksi se ei ole tuonut vielä mitään konkreettista muutosta egyptiläisten elämään. Mädäntyneen hallinnon pää eli Hosni Mubarak saatiin pois, mutta keho kaikkine lonkeroineen on vielä toiminnassa.

Kirjoittaminen on aina ollut Nawal El Saadawille läheinen ilmaisun muoto. Hänen ensimmäinen kirjallinen tuotoksensa oli 10-vuotiaana Jumalalle kirjoitettu kirje.

– Olin vihainen Jumalalle. Minusta Jumala oli epäreilu ja epäoikeudenmukainen. Koin, että minun arvoni muslimityttönä oli paljon vähäisempi kuin veljieni.

Lapsuudessaan El Saadawi kirjoitti ahkerasti päiväkirjaa, mutta kirjailijaksi ryhtyminen ei kuulunut hänen suunnitelmiinsa.

– Olin onnekas, että perheeni piti opiskeluani tärkeänä. Yhä edelleen tyttöjen kouluttamista ei pidetä Egyptissä yhtä tärkeänä kuin poikien kouluttamista.

El Saadawi valmistui Kairon yliopistosta psykiatriksi vuonna 1955. Työskennellessään sekä kotikylässään että Kairossa lääkärinä hän joutui toistuvasti tekemisiin naisten psyykkisten ongelmien kanssa. Monien ongelmien juuret olivat naisten traumaattisissa kokemuksissa sukuelinten silpomisesta sekä henkisestä ja seksuaalisesta väkivallasta.

– Tajusin, että kirjoittamalla voin vaikuttaa asioihin ja pyrkiä siten parantamaan naisten asemaa.

Lähes viisikymmentä kirjaa kirjoittanut El Saadawi on yksi tunnetuimmista egyptiläiskirjailijoista ja yksi vaikutusvaltaisimmista arabitaustaisista feministeistä. Monissa kirjoissaan hän esittää rajua kritiikkiä niin islamia kuin patriarkaalis-kapitalistista yhteiskuntajärjestelmää kohtaan.

Vuonna 1972 julkaistu Naiset ja seksi -teos oli liikaa Egyptin hallinnolle. Terveysministeriön palveluksessa työskennellyt Nawal El Saadawi menetti virkansa. Vuonna 1981 El Saadawi arvosteli Egyptin silloista presidenttiä Anwar Sadatia ja päätyi vankilaan, josta hänet vapautettiin Sadatin murhan jälkeen.

– Elämässäni ei ole koskaan ollut hetkeä, jolloin olisin ajatellut antavani periksi. Luovuttaminen ei kuulu periaatteisiini. En koskaan menetä toivoani. En ole koskaan myöskään pelännyt saamiani tappouhkauksia, El Saadawi sanoo.

Yhden teoksistaan El Saadawi kirjoitti vankila-aikanaan WC-paperirullalle kulmakarvojen ehostukseen tarkoitetulla kynällä. Monet hänen kirjoistaan ovat Egyptissä kiellettyjen kirjojen listalla.

Rukouskutsujen kakofonia kantautuu Nawal El Saadawin pieneen asuntoon avonaisesta parvekkeen ovesta.

– Olen teksteissäni kritisoinut islamia, mutta kyseenalaistan kaiken uskonnollisen fundamentalismin ja sen nimissä tehdyt vääryydet uskonnosta riippumatta. Kaikkia uskontoja käytetään aseena naisten alentamiseen ja ihmisten kiihottamiseen toisiaan vastaan. Taustalla on patriarkaalis-kapitalistinen järjestelmä, jolla valtaeliitti pyrkii säilyttämään hallitsevan asemansa, El Saadawi pohtii.

Hän myöntää, että Egyptin naisten asema näyttää nykytilanteessa hyvin huolestuttavalta.

– Aina on toivoa, onnistuihan Ranskan vallankumouskin, El Saadawi vertaa.

Kirjailijan olemus vahvistaa uskoa hänen optimismiinsa. Kahdeksan elettyä vuosikymmentä näkyvät kasvojen uurteissa, mutta innosta säihkyvät silmät ja lähes hengästyttävästi pulppuava puhe kertovat, että tällä naisella on vielä paljon annettavaa.

– Olen aina rakastanut kirjoittamista enemmän kuin rahaa tai seksiä. Olen onnellinen, kun saan kirjoittaa ja aion tehdä tätä elämäni loppuun asti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.