Makea seimi
Fazerin joulu-seimi kuuluu Helsingin seiminäyttelyn erikoisuuksiin.
Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Esko Jämsä
Kondiittorimestari Susanna Suhonen näyttää viimeistelevän Fazerin kahvilaan näkyvän ikkunan takana isoa kakkua. Lähempää katsoen kakku paljastuu seimeksi, jonka päälle on muotoiltu suklaasta Maria sylissään Jeesus -lapsi.
Suhonen kertoo seimen koostuvan raaka-aineista, joita hän käyttää muutenkin työssään. Materiaaleina on muutamaa eri suklaata, sokeria neljässä eri muodossa, marsipaania ja piparkakkumassaa.
Neljättä kertaa Fazerin seimeä valmistava Suhonen on valinnut materiaalit aina tietyn teeman mukaan. Tänä vuonna Fazerin seimen mietelauseena on ”Seimeen syntyvän ihmisyys ei ole päällystakki, riisuttavissa. Se sitoo hänet tähän katuun ja tähän kaupunkiin.”
– Jokaisessa seimessäni ovat Maria ja Jeesus olleet pääelementteinä. Tällä kertaa heistä tulikin sen ainoat hahmot.
– Päällystakkia kuvaa seimen kangasmainen, pitsimäinen elementti. Toisella sivustalla näkyy kaupunkisiluettina Tuomiokirkko ja toisella piparitaikinasta tehtyä tiili- ja katuseinän tyyppistä koristelua.
– Haluan osaltaan viitata niillä Helsingin muotoilupääkaupunkivuoteen.
Mediassa on keskusteltu viime aikoina esimerkiksi Fazerin suklaan alkuperästä ja kysytty, onko sen tuottamisessa käytetty lapsityövoimaa. Entä mitä suklaata on Fazerin seimessä?
Susanna Suhonen vastaa, että seimessä käytettyjen suklaiden alkuperä on sama kuin Fazerin suklaissa muutenkin. Fazer puolestaan ilmoittaa nettisivuillaan näkyvissä eettisissä periaatteissaan, että yritys ei hyväksy lapsityövoiman käyttöä kaakaoviljelmillä.
Seimen suunnitteluun Susanna Suhoselta on mennyt yleensä viikon verran. Työn valmistamiseen on kulunut 3–4 päivää, koska eri materiaalit vaativat eri kovettumisajat.
– Alan tehdä seimeä fiilispohjalta mietelausetta mukaillen. Se kuitenkin muuttuu aina vähän matkan varrella, Suhonen kertoo.
– Seimeni ovat perustuneet joka kerta erilaisiin materiaaleihin. Joskus olen rakentanut sokerista heijastuksia tai ekoteemaan liittyen suklaasta vihreää ja luonnonmukaista maisemaa.
– Välillä olen muotoillut seimeen useita hahmoja tietäjineen ja eläimineen.
Suhosen apuna suunnittelussa on ollut hänen paras ystävänsä, joka toimii pappina. Hän on myös seurannut, millaisia seimiä Helsingin seiminäyttelyssä on näkynyt vuosien varrella. Häntä kiinnostavat erityisesti vanhat ulkomaiset seimet, joita katsellessa tulee mieleen monenlaisia elämän kysymyksiä.
– En ollut ennen Fazerilta saamaani tehtävää ajatellut, että seimestä voisi tehdä syötävän. Tosin rakennan seimen styroksin päälle, joten siitä voisi syödä vain päällimmäiset osat.
Seimi sijaitsee Kluuvikadun Fazerin sisäänkäynnin välisessä tilassa ja pölyttyy, jolloin sitä ei voi syödä näyttelyn jälkeen. Suhonen kuitenkin ottaa osan materiaalista talteen uusiokäyttöä varten.
Kiireiselle kondiittorimestarille joulu on tärkeä juhla. Silloin voi levätä ja rauhoittua sekä olla yhdessä perheen ja suvun kanssa.
– Perinteeksi on tullut käydä jouluna myös hautausmaalla ja aattoyön jumalanpalveluksessa.
Helsingin keskustan näyteikkunoissa, kirkoissa, Kampin kappelissa ja Rautatieasemalla on jälleen adventtiaikana esillä jouluseimiä eri puolilta maailmaa. Seiminäyttelyn pohjana on Helsingin designpääkaupunkivuoden kunniaksi Raamatun ajatus Jumalasta, joka ottaa ihmisen muodon.
Joulukertomuksen kuvaaminen nukkehahmoilla, kuvana tai veistoksilla on vanha kristillinen perinne. Seimiasetelmat ovat paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä, joissa näkyvät aikakausien erot ja alueelliset yksityiskohdat.
Helsingin jouluseimet -näyttelyn toteuttavat Helsingin luterilaiset, ortodoksiset ja katoliset seurakunnat yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Katolista ja luterilaista perinnettä edustavat seimiasetelmat tulivat näyteikkunoihin ensimmäisen kerran vuonna 1999.
Helsingin jouluseimet 2012 -näyttelystä lisätietoa osoitteessa uskotoivo-
rakkaus.fi/jouluseimet. Jouluseimet ja
-asetelmat nähtävissä liikkeiden ikkunoissa jouluun asti, kirkoissa ja seurakuntataloissa ensimmäisestä adventista loppiaiseen saakka.
Jaa tämä artikkeli: