null Makuja maailmalta

Hyvää tulee. Hawazen Al-Qaraqhuli osallistuu ruokapiiriin lastensa Zainab Rosolin ja Jusif Mohamedin kanssa. Diakonissa Heleena Hilvon kanssa perhe pääsee kokkaamisen sivussa harjoittelemaan keskustelua suomeksi.

Hyvää tulee. Hawazen Al-Qaraqhuli osallistuu ruokapiiriin lastensa Zainab Rosolin ja Jusif Mohamedin kanssa. Diakonissa Heleena Hilvon kanssa perhe pääsee kokkaamisen sivussa harjoittelemaan keskustelua suomeksi.

Makuja maailmalta

Ruokapiirissä tutustutaan uusiin ruokiin ja ystäviin.

Teksti ja kuva Heidi Rautionmaa
Meilahden kirkon aulassa kuuluvat rauhantervehdykset, kun musliminaiset kohtaavat ruokapiirin alkajaisiksi. Monikulttuurinen naisten ryhmä on tullut laittamaan ruokaa eri maiden perinteiden tapaan. Ryhmä on kokoontunut säännöllisesti Huopalahden rovastikunnan alueella seitsemän vuoden ajan. Bushra Ali on osallistunut ateriahetkiin alusta lähtien.

– Ryhmän jäsenistä on tullut minulle hyviä ystäviä. Keskustelemme paljon puhelimitse, mutta näemme harvoin – onneksi kuitenkin täällä ruokapiirissä. Ja jos joku puuttuu, kannamme huolta siitä, miksi hän ei ole tullut mukaan, Bushra kertoo.

Osa naisista on jäänyt vuosien aikana pois toiminnasta, koska he ovat päässeet opiskelemaan tai saaneet töitä.

– Minulle on tärkeätä, että voin opetella täällä puhumaan suomea, Hawazen Al-Qaraqhuli kertoo.

Hän saa lasten kanssa mukavaa vaihtelua arkeen, kun tulee kirkolle kattilan ääreen. Pienet lapset oppivat luonnollisesti samalla myös suomalaisesta kulttuurista, kun he tapaavat kirkolla suomalaisia ja kuulevat suomen kieltä.

Hawazen on mielissään myös siitä, että pääsee tutustumaan eri maiden ruokiin. Valmistustavat vaihtelevat, vaikka raaka-aineet olisivat samoja. Joku käyttää enemmän öljyä, joku taas maustaa voimakkaammin.

Ruokaa ovat valmistamassa etupäässä irakilaiset, iranilaiset, afganistanilaiset, syyrialaiset ja inkerinsuomalaiset, eri uskontotaustaiset naiset. Diakoni Minna Valkiaisen mukaan riisin keittäminen on osalle naisista kuin pyhä toimitus.

Ryhmän vetäjinä toimivat myös diakonissa Heleena Hilvo ja Eva Lille, joka on lähtenyt mukaan vapaaehtoisena.

– Maailman uutiset tulevat täällä iholle, kun olen tutustunut ihmisiin, jotka ovat kotoisin uutisten mainitsemilta alueilta. Eläkeläinen saa oppia koko ajan uutta, iloitsee Eva Lille aktiivisuutensa annista.

Hän toivoo ryhmään enemmän myös yhden uskonnon sisäistä dialogia.

– Maailmanpolitiikka näkyy myös Suomessa. Olisi hyvä, että eri näkemyksiä edustavilla on mahdollisuus ystävystyä. Seurakunnan monikulttuurinen toiminta voi mahdollistaa kohtaamisen, Eva Lille miettii.

Maaliskuun ruokapiirissä vieraillut Balgisa Salah on samaa mieltä piirin merkityksestä. Se voi olla suuri, kun rakennetaan keskinäisiä suhteita ja tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin kirkon tarjoamien kulttuurisymbolien kautta.

– Näkökulmat avartuvat ja ennakkoluulot karisevat tällaisen toiminnan myötä. Minulle on ollut yllätys nähdä, miten monipuolisesti kirkko toimii, kertoo lähihoitajatutkinnon opiskeluharjoittelua seurakunnassa tekevä Balgisa Salah.

Seurakunta tarjoaa raaka-aineet ja mahdollistaa ruuan valmistamisen. Joku naisista puolestaan tarjoaa omaa vieraanvaraisuuttaan ottamalla päävastuun ruuan tekemisestä. Kaikki osallistuvat innokkaasti aterian tekemiseen ja yhteiseen ateriahetkeen.

Ruokapiirin kansainvälisiä leivonnaisia ja ruokia on myynnissä Meilahden seurakunnan kevätmyyjäisissä 23.03. kello 12.30–14. Myyjäiset pidetään Meilahden kirkon seurakuntasalissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.