Makumatkalle Etiopiaan
Hämeenkylän kirkolla kokataan lähetystyötä tutuksi.
Hämeenkylän kirkon nuorisotilan pöydälle on kasattu sipuleita, jauhoja, linssejä, tomaattipyreetä, popcorninjyviä ja rasia paistisuikaleita. Vain erikoiset mausteet kielivät siitä, että nyt kokataan jotain tavallisesta poikkeavaa.
Tämän kevään aikana Hämeenkylän seurakunnassa tutustutaan eri ruokakulttuureihin etnisissä kokkausilloissa. Samalla kerrotaan lähetystyöstä.
— Kiinnostus ruoanlaittoon ja etnisiin ruokiin on lisääntynyt, joten uskon että innostusta näihin iltoihin on. Ensin kokataan porukalla yhdessä, sitten maistellaan tuotoksia ja kuullaan minkälaista lähetystyötä maassa tehdään, kertoo lähetys- ja aikuistyön sihteeri Riitta Ahonen.
Esiteltävät maat on valikoitu Hämeenkylän seurakunnan lähetystyön nimikkokohteiden mukaan. Kevään aikana opitaan esimerkiksi, miten riisi keitetään oikeaoppisesti ja minkälaista lähetystyö on Pakistanissa sekä tutustutaan meksikolaiseen ruokakulttuuriin. Ensimmäisellä kerralla tehdään makumatka Etiopiaan.
Syömisen meininkiä
Nuorisotilan hellalla porisee perinteinen etiopialainen ruoka ja kokkina häärii nuorisotyönohjaaja Pasi Alho. Linssipata tottelee nimeä jämisir kik vot, lihasuikaleet tunnetaan siga tibseinä ja tulisuutta saadaan berbere-tahnasta. Ruoka syödään käsin indzera-letun avulla. Alho vietti viime syksyn vaimonsa kanssa Suomen Lähetysseuran esikoulutusharjoittelussa Etiopiassa. Reseptit ovat tuttuja matkalta.
— Tämä on perinteistä arkiruokaa. Kaikilla ei ole varaa syödä lihaa, mutta indzera-letut kuuluvat jokaisen ruokapöytään Etiopiassa. Ihastuimme paikalliseen ruokaan. Siinä on kunnon syömisen meininkiä, kun ruokaa syödään käsin, toteaa Alho.
Alhon pariskunta haaveili pitkään tilaisuudesta päästä tutustumaan ja töihin kehitysmaahan. Kun mahdollisuus Lähetysseuran kautta tarjoutui, he tarttuivat siihen. Etiopiassa Alhot opettivat kuurojen koululla muun muassa atk-taitoja.
— Se toi perspektiiviä omaan elämään. Nyt saatan ihmetellä, että mihin kaikkeen suomalaiset rahansa laittavat. Vähemmälläkin pärjäisi. Kyseenalaistan rahalla saa -elämäntyylin, ei se tee onnelliseksi.
Kokkausillassa kuullaan myös Alhojen kokemuksia matkalta.
— Toivon että osallistujat saavat makuelämyksiä ja uskallusta kokeilla uutta sekä ruoanlaitossa että muutenkin elämässä. Siihen pyritään, että mahdollisimman moni pääsee kokkaamaan ja nauttimaan illan antimista.
Popcornia kahvin kanssa
Kokkausiltaan ovat tervetulleita kaikki yli kulttuurirajojen.
— Hämeenkylä on alueena sellainen, että maahanmuuttajia ei paljon ole. Mutta tänne saa tulla rohkeasti eri puolilta Vantaata, innostuu Riitta Ahonen.
Pasi Alho sanoo, että kokkaus Etiopiasta kotoisin olevalle vieraalle toisi jännitystä ruoanlaittoon.
— Mutta se olisi todella hienoa, jos paikalla olisi myös etiopialaisia. He voisivat jakaa kokemuksia omasta maastaan ja elämästään.
Hyvin muhineista linsseistä ja lihasuikaleista Alho kokoaa herkulliset annokset, jotka syödään käsin indzeran avulla. Hän myöntää, että tätä ruokaa ei ole juuri tullut Suomessa tehtyä. Se ei kuitenkaan tuloksessa tunnu. Mutta miten ne pöydällä olleet popcorninjyvät liittyvät etiopialaiseen ruokaan?
— Popcorneja syödään kahvin kanssa, paljastaa Alho.
Tulinen berbere-tahna
1 pieni punasipuli
1 kokonainen valkosipuli
2 cm tuoretta inkivääriä
1 dl paprikajauhetta
2 rkl chilipippuria
2 rkl cayennepippuria
2 tl suolaa
1,5 dl viiniä
2tl kardemummaa
2tl korianteria
1 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
1 tl kuminaa
3 dl tomaattipyreetä
0,5 dl vettä
2 rkl ruokaöljyä
Kuori ja paloittele sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja laita ne kattilaan.
Lisää paprika, cayennepippuri, chilipippuri, suola, viini ja osa tomaattipyreestä. Sekoita hyvin keskenään.
Anna seoksen seistä huoneenlämmössä yhdestä kahteen vuorokautta, jotta se kypsyy.
Paahda loput mausteista ilman rasvaa 3-4 minuuttia, kunnes ne alkavat höyrytä. Anna jäähtyä.
Sekoita berbere-tahna ja mausteet huolellisesti paksupohjaisessa kattilassa ja laita kattila liedelle. Lämmitä jatkuvasti hämmentäen, kunnes seos alkaa höyrytä. Lisää tomaattipyree ja vesi. Hämmennä kunnolla ja säädä levy alimmalle lämmölle. Anna kattilan olla levyllä 20 minuuttia. Lisää öljy ja sekoita.
Sammuta liesi ja anna kattilan olla levyllä, kunnes tahna on jäähtynyt. Sekoita silloin tällöin.
Laita tahna hyvin pestyyn purkkiin ja säilytä jääkaapissa (säilyy 4-6 kk).
Paistetut lihasuikaleet eli siga tibs
(4 annosta)
400 g naudanlihaa
1 sipuli
3 rkl voita tai margariinia
2 valkosipulinkynttä
2 tl inkivääriä, tuoretta tai jauhettua
1 tl suolaa
1 maustemitta kardemummaa
1 dl vettä tai viiniä
1-2 chiliä
Suikaloi liha 2 cm pitkiksi paloiksi ja ruskista ne pienessä määrässä voita.
Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota ne lopussa voissa tai margariinissa.
Lisää inkivääri, suola ja mausteet ja hauduta vielä 5 minuuttia.
Lisää liha, viini ja vesi. Anna kypsyä hiljalleen noin 8-10 minuuttia, kunnes liha on mureaa.
Mausta.
Koristele halkaistuilla chileillä, joista on poistettu siemenet. Tarjoile lämpimänä.
Indzera-letut
20-22 kpl (6-7 annosta)
Taikina:
25 g hiivaa
6 dl haaleaa vettä
1 l siivilöityjä neljänviljanjauhoja tai maalaisleipäjauhoja
0,5 l vehnäjauhoja
(1dl maissijauhoja)
Lisäksi:
4-5 dl kylmää vettä
3-4 dl kiehuvaa vettä
Päivä 1
Liuota hiiva 1 dl:ssa vettä. Lisää loput vedestä sekä jauhot ja vaivaa ne kiinteäksi taikinaksi, mieluiten yleiskoneella.
Peitä taikina huolellisesti (mieluimmin muovikannella) ja anna sen levätä huoneenlämmössä 24-72 tuntia riippuen siitä, kuinka hapanta taikinasta halutaan.
Päivä 2 tai 3
Lisää 4-5 dl kylmää vettä ja sekoita hyvin.
Sen jälkeen lisää 3-4 dl kiehuvaa kuumaa vettä ja sekoita löysäksi taikinaksi.
Peitä kannella ja annan seistä vähintään kaksi tuntia huoneenlämmössä.
Paistaminen
Aseta naarmuton teflonpannu liedelle ja lämmitä sitä hitaasti kunnes pinta hohkaa kuumuutta. Paista sitten mahdollisimman voimakkaalla lämmöllä.
Sekoita taikina huolellisesti. Tämän jälkeen taikinaa tulee sekoittaa niin vähän kuin mahdollista.
Nosta paistinpannua toisella kädelläsi ja kaada toisella kädelläsi taikinaa pannun reunalle. Kaada taikinaa ympäri pannua kunnes se peittää pannun pohjan tasaisena ohuena kerroksena. 1 dl taikinaa riittää paistinpannuun, jonka läpimitta on 22 cm. Pyyhi pannu talouspaperilla aina välillä.
Laske paistinpannu levylle ja odota, kunnes lähes koko pinta on täynnä pieniä ”silmiä”. Siihen menee noin 30-35 sekuntia. Indzera paistetaan ilman rasvaa ja vain yhdeltä puolelta. Alapinnan tulee olla sileän tasainen.
Linssipata eli jämisir kik vot
(4-6 annosta)
2,5 dl punaisia linssejä
12 dl vettä
1 sipuli
2 rkl berbere-tahnaa
1,5 dl ruokaöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl inkivääriä, jauhettuna
1-1,5 tl suolaa
Puhdista linssit, huuhtele ja keitä viisi minuuttia.
Kaada linssit siivilään ja ota keitinvesi talteen.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja ruskista niitä ruokaöljyssä 5 minuuttia koko ajan hämmentäen.
Lisää berbere, inkivääri ja suola ja jatka hämmentämistä 15 minuuttia. Lisää keitinvettä.
Lisää linssit ja hämmennä varovasti, jotta linssit eivät muhennu. Lisää loput keitinvedestä ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Tarjoa indzeran kera.
Reseptit ovat Mausteista makua, etiopialaista ja eritrealaista ruokaa -kirjasta, jonka on kustantanut Suomen Lähetysseura.
Etniset kokkausillat
Hämeenkylän kirkolla
torstaisin klo 18.30
- 1.3. Etiopialainen ilta
- 15.3. Japanilainen ilta
- 12.4. Pakistanilainen ilta
- 10.5. Meksikolainen ilta
Jaa tämä artikkeli: