Malmin hautausmaan vaahterat kaadetaan
Malmin hautausmaan pääväylällä ja sitä seuraavalla vaahterarivillä on lähes 160 vaahteraa. Kuva: Pekko Vasantola

Malmin hautausmaan pääväylällä ja sitä seuraavalla vaahterarivillä on lähes 160 vaahteraa. Kuva: Pekko Vasantola

Malmin hautausmaan vaahterat kaadetaan

Huonokuntoiset vaahterat korvataan metsätammilla ja lehtikuusilla.

Malmin hautausmaa uudistaa eteläisen pääväylänsä. Se on vilkkaassa käytössä jatkuvasti.

550 metriä pitkää kujaa reunustavat vaahterat kaadetaan. Pääväylän yli 140 vaahteraa korvataan 125 nelimetrisellä metsätammen taimella. Myös jatkona olevan 150 metriä pitkän vaahterarivin 14 puuta kaadetaan. Niiden tilalle sijoitetaan yli 20 kaksimetristä lehtikuusen tainta. Uusien puulajien arvellaan kestävän leikkaamista vaahteraa paremmin.

– Puut ovat elinkaarensa päässä. Vuonna 2012 teimme laajan kuntotutkimuksen, jossa selvisi, että suurin osa puista on vaarallisia, kertoo puistopuutarhuri Heikki Nyman.

Lahovikojen takia puut saattavat kaatua ennustamattomasti.

Kaato- ja kunnostustyöt tehdään vaiheittain tämän ja ensi vuoden aikana. Maanantaina 18.7. alkavassa urakassa vajaa puolet pääväylän puista uusitaan. Loput puut vaihdetaan vuoden 2017 aikana.
 

Asiakkaat ja omaiset ovat ymmärtäneet, että alue täytyy pitää turvallisena, koska tilaisuuksia pidetään kalenterin eikä sään mukaan."
- Malmin hautausmaan puistopuutarhuri Heikki Nyman
 

Heikki Nyman uskoo, ettei kaatotyö aiheuta haittaa hautausmaan linnuille.

– Töiden aloittamiseen mennessä linnunpoikaset ovat lähteneet kaikista puissa olevista pesistä.

Puuston uudistamisen yhteydessä myös hautakortteleita reunustavat pensasaidat korvataan kuusiaidalla. Asfaltin reunaan rakennetaan kiveys.

– Perinteisesti Malmin hautausmaan muutokset eivät ole aiheuttaneet vastustusta. Asiakkaat ja omaiset ovat ymmärtäneet, että alue täytyy pitää turvallisena, koska tilaisuuksia pidetään kalenterin eikä sään mukaan, Nyman sanoo.

Jaa tämä artikkeli: